Πλακόστρωτα… «ποτάμια» δρόμοι στην Παλιά Ξάνθη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Άλλο ένα «βάσανο για τους κατοίκους του οικισμού…

Κ. Κουρτίδης: «Αποστάσεις μέχρι και 200 μέτρων χωρίς σχάρες ομβρίων»

 

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του οικισμού στη «Θ», λίγη «παραπάνω βροχή» ήταν αρκετή όπως φαίνεται για να δημιουργηθούν πλακόστρωτα…ποταμάκια στα στενά της Παλιάς Ξάνθης. Ένα φαινόμενο το οποίο βιώνουν κάθε φορά που πέφτει αρκετό νερό, οι κάτοικοι της παλιάς πόλης σε πολλές γειτονιές, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» και ο Πρόεδρος του συλλόγου για την προστασία και αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία που ανήρτησε κάτοικος της παλιάς πόλης, με την λεζάντα «Όταν βρέχει απλά δεν περπατάς στην παλιά πόλη. Ένα μικρό δείγμα».

«ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΙΑΝΥΕΙ 200 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΟΜΒΡΙΩΝ»

«Δεν έχει σχέση με το πλακόστρωτο αυτό το ζήτημα, αλλά με τις σχάρες ομβρίων. Φαντάζομαι για τεχνικούς λόγους (δεν γνωρίζω ακριβώς) υπάρχουν περιοχές που το νερό θα πρέπει να κάνει 200 μέτρα διαδρομή σε κατηφόρα μέχρι να βρει την πρώτη σχάρα ομβρίων υδάτων για να μπει μέσα. Όποτε όπως καταλαβαίνετε, η διαδρομή πριν από την σχάρα, έχει πάρα πολύ νερό» εξηγεί στην «Θ» ο κ. Κουρτίδης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν σημεία που (όπως μου έχει τύχει να δω) έχουν 20 πόντους νερό και είναι αυτά ακριβώς όπου μαζεύεται το νερό. Κάπου μπορεί να στενεύουν κιόλας οι δρόμοι οπότε θα μαζευτεί ακόμη περισσότερο νερό, μέχρι να διανύσει 200 μέτρα, να βρει την πρώτη σχάρα ομβρίων και να μπει».

 

«ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ»

«Σε κάποια σημεία της παλιάς πόλης είναι δύσκολα. Τώρα όσον αφορά την αιτία που συμβαίνει αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω. Μπορείτε να ρωτήσετε στην ΔΕΥΑΞ. Είναι εξυπηρετικοί οι άνθρωποι. Ίσως είναι τεχνικοί οι λόγοι» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας από την άλλη ότι «ίσως παίζει τον ρόλο του και ο καθαρισμός των σχαρών ομβρίων υδάτων. Για παράδειγμα προχθές κατέβασε πολλά νερά και ο δρόμος από επάνω προς το Καβάκι. Κάπου εκεί έχει κάποιες σχάρες, όμως υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη διαδρομή χωρίς σχάρες, οπότε κατέβαζε αρκετά νερά. Προφανώς όμως και οι αγωγοί δεν επαρκούν, αφού στο σημείο κοντά στα «παπάκια» τα στρόγγυλα φρεάτια «πέταγαν» νερό από το πλάι. Είχε δηλαδή πολύ νερό μέσα το οποίο δεν προλάβαινε να φύγει».

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΥΑΞ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ (;)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» προσπάθησε να επικοινωνήσει για το παραπάνω ζήτημα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρίνο Σδρέβανο. Ωστόσο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, δεν κατέστη δυνατή η τηλεφωνική επαφή μαζί του.