Κιμμέρια: Σε πλήρη εγκατάλειψη ο οικισμός

Κραυγή αγωνίας των κατοίκων μέσω των εκπροσώπων τους…

Για τα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα μιλάνε στην «Θ» οι δημοτ. σύμβουλοι Σ. Μπογιάρ και Τζ. Τσαρεκτσή

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι των Κιμμερίων.
Ανάμεσα σ’ αυτά και ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αφορά τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναγκάζονται να ποτίζουν τα ζώα τους διανύοντας, εδώ και οκτώ μήνες, μια μεγάλη απόσταση, καθώς οι ποτίστρες που υπήρχαν έχουν καταστραφεί κατά την διάρκεια των εργασιών για την δημιουργία του Αιολικού Πάρκου στην περιοχή, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κτηνοτρόφος και κάτοικος Κιμμερίων κ. Σελαιδήν Μπογιάρ.
Για τα επιμέρους και ποικίλα προβλήματα του οικισμού αναφέρεται στην «Θ» και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τζενάν Τσαρεκτσή.

«ΧΑΛΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ – ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
Ειδικότερα ο κ. Μπογιάρ, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αναφέρει στην στην «Θ» οτι «έχουν χαλάσει κάποιες ποτίστρες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ποτίσουν τα ζώα τους. Αυτές τις ποτίστρες οφείλει η εταιρία να τις ξαναφτιάξει. Γενικά η εταιρία ό,τι έχει χαλάσει το έχει αποκαταστήσει. Μόνο σε ένα μέρος υπάρχει επικινδυνότητα λόγω μεγάλων βράχων. Πιστεύω οτι σε κάποια μεγάλη βροχή οτι υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί και να πέσει. Το πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους είναι οτι έχουν χαλάσει οι ποτίστρες και δεν μπορούν να ποτίσουν τα ζώα τους. Οπότε αναγκάζονται να πηγαίνουν πιο μακρυά για να πιουν νερό τα ζώα τους. Έχει ενημερωθεί η εταιρία για το πρόβλημα. Δεν μίλησα εγώ προσωπικά αλλά ο κ. Σιαμπάν Μπαντάκ και είπαν οτι θα το αποκαταστήσουν, αλλά σε αυτό το μέρος με τις ποτίστρες δεν έχουν κάνει τίποτε ακόμη. Η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και ένα οκτάμηνο και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν είναι λίγοι».

«ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ»
Απο την πλευρά του ο κ. Τσαρεκτσή, σε οτι αφορά τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, επισημαίνει οτι «στην κεντρική γέφυρα τα φανάρια είναι παρατημένα εδώ και πέντε χρόνια. Είναι και η πεζογέφυρα πουέβαλαν δύο κώνους και δεν ήρθε ποτέ κανείς να κάνει έστω μια συγκόληση. Επίσης κοντά στο γήπεδο, έγινε ένα ατύχημα, ένα αυτοκίνητο έπεσε μέσα στο ρέμα και δεν έχει μπει ακόμη κάποιο προστατευτικό. Ο φωτισμός την μια φορά λειτουργεί και την άλλη όχι. Όσο για τα φανάρια δεν λειτουργούν ποτέ. Είναι εκτός λειτουργίας εδώ και κάτι χρόνια. Τα σκουπίδια απο την άλλη είναι ένα γενικό θέμα. Υπάρχει κίνδυνος με την συσσώρευση των σκουπιδιών. Γιατί δεν υπάρχουν κάδοι σε ένα κεντρικό σημείο της πλατείας; Αναφορικά με τον φωτισμό, υπάρχουν γειτονιές όπου δεν μπορείς να περάσεις το βράδυ. Θέλεις να βγεις έξω να περπατήσεις και δεν μπορείς. Το δικό μου παράπονο, είναι όταν γίνεται ένα ατύχημα και έρχεται η αστυνομία και ενημερώνει οτι σε ένα σημείο δεν υπάρχουν προστατευτικά, δεν πρέπει να έρθουν και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα; Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ατύχημα. Έχει γίνει και άλλο ατύχημα σε άλλο σημείο και εκεί δεν υπάρχουν προστατευτικά. Την δε πεζογέφυρα των Κιμμερίων, εξακολουθούν να την κλείνουν όποτε νομίζουν οτι πρέπει να κλείσει, με την παραμικρή βροχόπτωση και την άλλη μέρα την ανοίγουν. Δηλαδή είναι επικίνδυνη μόνο όταν βρέχει και δεν είναι επικίνδυνη όταν δεν βρέχει; Δηλαδη οι γέφυρες στον Πολύανθο και στην Καβάλα έπεσαν με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες; Τώρα με τι κριτήρια αποφασίζουν να την κλείσουν και με τι κριτήρια αποφασίζουν να την ανοίξουν την επομένη, αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να το απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

«ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ»
«Η αλήθεια είναι οτι τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί πάρα πολύ η περιοχή. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει γίνει καν μια ασφαλτόστωση. Αν δείτε τα πεζοδρόμια που είχαν φτιαχτεί κάποτε, έχουν γεμίσει λακκούβες» συνέχισε ο ίδιος, εστιάζοντας και σε άλλα προβλήματα εκπαίδευσης, όπως αυτό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Θέμα για το οποίο ο ίδιος σημειώνει οτι «ζητήσαμε να το κάνουμε στην περιοχή, όπως προβλέπονταν. Μου υποσχέθηκαν οτι θα το κάνουν, μαζέψαμε συμμετοχές και την πρώτη χρονιά δεν έγινε. Ενημέρωσαν οτι θα γίνει την δεύτερη χρονιά. Την δεύτερη χρονιά μαζευτήκαμε ξανά και τελικά και πάλι δεν έγινε, ενώ το Κοινωνικό Φροντιστήριο το έχουν ανάγκη πολλοί κάτοικοι των Κιμμερίων, δεδομένου οτι γίνονται κάποια βοηθητικά μαθήματα. Τελικά δεν έγινε τίποτα ούτε με το Κοινωνικό Φροντιστήριο μέσω ΤΕΒΑ. Γενικά έχουν παρατήσει τα Κιμμέρια. Δεν ξέρω τον λόγο. Εμένα με στεναχωρεί οτι δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή με την πεζογέφυρα να κλείνει και να ανοίγει με τα…δικά τους κριτήρια. Τι λέει η αρμόδια υπηρεσία; Πρέπει να περνούμε απο την γέφυρα ή όχι; Όταν είναι κλειστή, οι κάτοικοι το σέβονται και δεν περνούν. Όταν είναι ανοιχτή περνούν. Τι γίνεται με το ζήτημα; Την μια μέρα την κλείνουν και την άλλη την ανοίγουν. Εν τω μεταξύ με μια βροχόπτωση, υπάρχει και…αποκλεισμός κατοίκων. Δεν μπορούν να πάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν γειτονιές που πρέπει να έχουν…«βάρκες» για να μπορούν να περνούν οι κάτοικοι».