Με κλειστά σχολεία για άλλη μια Τρίτη και με ποικίλες αντιδράσεις από τους γονείς αλλά και τους…απέχοντες
Δημ. Ντούμος και Μ. Λουκοπούλου μιλούν στην «Θ»
Με την ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών νικήτρια στον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης και τις «Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην ΕΛΜΕ Ξάνθης, διεξήχθησαν την περασμένη Τρίτη οι εκλογές για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στην Ξάνθη.
Εκλογές για τις οποίες για άλλη μια φορά δεν έλειψαν τα «παράπονα» από γονείς για τα κλειστά σχολεία και για τους εκπαιδευτικούς που ναι μεν δεν έκαναν μάθημα αλλά δεν…πήγαν ούτε να ψηφίσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ναι μεν ήταν υψηλά τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για την δευτεροβάθμια, ωστόσο όμως υπήρξαν και απέχοντες, οι οποίοι πληρώθηκαν κανονικά το «μεροκάματο» και απλά έμειναν στο σπίτι τους ή πήγαν για… καφέ!
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος αλλά και η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κ. Μαρία Λουκοπούλου.
«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΟΦΥΛΑΚΤΗΡΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ»
Ειδικότερα ο κ. Ντούμος ανέφερε ότι «το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ υψηλό. Ήταν ελάχιστοι αυτοί που δεν ήρθαν γιατί προφανώς θα είχαν κάποια δουλειά. Πάντως το ποσοστό ήταν υψηλότερο και από άλλες χρονιές. Στα αποτελέσματα, πρώτη «δύναμη» ήρθε η ΔΑΚΕ. Για αρχή εμείς οι τέσσερις είμαστε οι ίδιοι, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» είχε και πάλι ίδια πρόσωπα και θα συγκροτηθούμε μέσα σε 5 μέρες σε «σώμα». Εναλλαγή προσώπων σίγουρα υπάρχει και από άλλες παρατάξεις στο ΔΣ. Δεν παραμένουν πάντα οι ίδιοι μέχρι το τέλος. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ υψηλό. Σε ποσοστό όλες οι παρατάξεις έχουμε πέσει ελάχιστα αλλά έχουμε αυξηθεί σε δύναμη γιατί ψήφισαν 732 ενώ πέρυσι είχαν ψηφίσει 655. Εμείς από 297 πήγαμε στους 327 ψήφους για παράδειγμα. Συνολικά στον Διδασκαλικό Σύλλογο οι εγγεγραμμένοι (αν και υπάρχει ένα μπέρδεμα αφού συμπεριλαμβάνονται και οι αποσπασμένοι) ήταν 752. Δεν είναι όλοι μέλη του συλλόγου. Κάποιοι που δεν είναι μέλη του συλλόγου έχουν πάει και στα σχολεία. Αυτοί που δεν ήρθαν δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς παίρνουμε άδεια, ενημερώνουμε πάντα με έγγραφο τους συναδέλφους ότι υπάρχει Γενική Συνέλευση και εκλογές, ότι η άδεια απουσίας δεν είναι για να φεύγουμε από το σχολείο αλλά για να ασκήσουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, να συζητήσουμε στις συνελεύσεις για τα προβλήματα και για προτάσεις. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος δεν έρθει, αυτό χαρακτηρίζει τον ίδιο. Η απάντησή μου στους γονείς που λένε για τα κλειστά σχολεία είναι ότι και εγώ όταν κάνω απεργία χάνω το μεροκάματό μου αλλά κανείς δεν με λυπήθηκε. Δεν θα χαθεί τίποτα με μια και δύο ημέρες. Τα σχολεία δεν είναι παιδοφυλακτήρια. Αν θα πάνε στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί και δεν πάνε στην συνέλευση, οι γονείς θα τα στείλουν τα παιδιά; Καταλαβαίνω την αγωνία των γονέων αλλά δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με το ίδιο θέμα. Τι να κάνουμε; Δεν είμαστε 50 ή 100 άτομα για να πάμε να κάνουμε εκλογές ένα απόγευμα. Είμαστε 800 άτομα. Είναι δυνατόν να χωρέσουμε σε μια αίθουσα; Από το πρωί ξεκινά η προσέλευση, γεμίζει η αίθουσα και μετά ξεκινά η σταδιακή ψηφοφορία. Αυτά τα περί «απογευμάτων» ας σταματήσουν. Κανείς δεν αγωνίζεται για τον εαυτό του. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των παιδιών, για τα σχολεία κλπ. Αλλά σας λέω και πάλι ότι εμένα δεν μου έχει πληρώσει κανείς τις απεργίες. Γιατί ο γονέας δεν διαμαρτύρεται όταν εγώ ή κάποιος συνάδελφος κάνει απεργία; Επειδή το παιδί είναι στο σχολείο και όταν ένας εκπαιδευτικός κάνει απεργία, τα παιδιά είναι στο σχολείο και τα «φυλάει» άλλος. Γιατί θεωρούν τα σχολεία παιδοφυλακτήρια ή απλά το λένε για να το λένε».
«ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ – ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ»
Από την πλευρά της η κ. Λουκοπούλου επισήμανε ότι «ψήφισαν 651 άτομα, από τους εγγεγραμμένους (αν και δεν είναι πολύ σαφές το νούμερο) που είναι περίπου 700 «και κάτι» γιατί κάποιοι πηγαινοέρχονται. Εκτιμούμε ότι είναι καλή η συμμετοχή. Όπως βλέπετε ψήφισαν σχεδόν όλοι οπότε δεν υφίσταται θέμα. Είναι δικαίωμα συνδικαλιστικό το να παίρνουμε αυτήν την ημέρα για να κάνουμε την εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση Γενικά δουλεύουμε σε συνθήκες «γαλέρας». Μας έχουν αυξήσει το ωράριο σε άσχημες συνθήκες, ξεπερνάμε τον εαυτό μας και εάν τα σχολεία δουλεύουν, δουλεύουν χάρις στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών. Οπότε νομίζω ότι οι γονείς δεν πρέπει να έχουν παράπονο από εμάς και το ξέρουν. Σε πόσα σχολεία γίνονται παραπάνω ώρες διδασκαλίας εν είδει φροντιστηρίου για να βοηθήσουμε τα παιδιά ακόμη και με το κόστος το ψυχικό. Νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να μας δουν με λίγη συμπάθεια. Κάνουμε ο,τι μπορούμε για τα παιδιά τους. Να πούμε με την ευκαιρία (επειδή ακούστηκαν διάφορα) ότι οι προηγούμενες εκλογές ήταν κεντρικές και αφορούσαν τα υπηρεσιακά συμβούλια. Την ημέρα δεν την ζητήσαμε εμείς. Την έδωσε το υπουργείο γιατί ακριβώς το υπουργείο ελέγχει αυτές τις εκλογές. Άρα λοιπόν για τις προηγούμενες εκλογές δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη. Όταν βέβαια έχουμε εκλογοαπολογιστική εννοείται ότι θα πρέπει να έχουμε την ημέρα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε. Να πούμε επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί έρχονται από άλλα μέρη, πηγαίνουν και έρχονται οπότε τα Σαββατοκύριακα λείπουν. Πηγαίνουν στα σπίτια τους και στα παιδιά τους, ενώ προσπαθούν τόσα χρόνια να πάρουν απόσπαση ή μετάθεση και το «σύστημα» έχει μπλοκάρει και δεν γίνονται διορισμοί. Ας βλέπουμε λοιπόν όλη την «εικόνα». Εμείς ως ΕΛΜΕ δεν ζητήσαμε ποτέ την «τιμωρία» ή οποιαδήποτε «κύρωση» των συναδέλφων που δεν θα έρθουν να ψηφίσουν για λόγους αλληλεγγύης και δεοντολογίας. Όπως βλέπετε όμως είναι πάρα πολλοί λίγοι αυτοί που δεν ήρθαν να ψηφίσουν και υπάρχει προφανώς κάποιος σοβαρός λόγος που δεν ήρθαν. Νομίζω ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που βγήκαν να…πιούν καφέ και «ξεχάστηκαν» και δεν αξίζει τον κόπο να συζητάμε για κάτι τέτοιο. Είναι άδικο για τόσους ανθρώπους που δουλεύουν πραγματικά, επειδή υπάρχουν 2-3 που για «χ» και «ψ» λόγους δεν έρχονται, να λέμε κάτι τέτοιο. Ακούμε δηλαδή διάφορα, αλλά ας βλέπουμε και την γενικότερη «εικόνα». Πολύ φοβάμαι ότι και σε εμάς (σ.σ στην δευτεροβάθμια) πολλοί γονείς σαν…παιδοφύλαξη σκέφτονται ότι είμαστε. Αλλά εμείς δεν το βλέπουμε έτσι και κάνουμε την δουλειά μας. Δεν λέμε «άντε να περάσει η ώρα να φύγουμε» και όσοι είναι γύρω μας και βλέπουν τον τρόπο που δουλεύουμε, όταν πηγαίνουμε σπίτι μας για να ετοιμάσουμε τα μαθήματα της επομένης, πολλές φορές μας κοροϊδεύουν κιόλας λέγοντας μας «πότε δίνεται εξετάσεις;» Είναι μια δύσκολη δουλειά αυτήν των εκπαιδευτικών που θέλει αφοσίωση και να δώσεις «ψυχή» και εκείνη την ώρα και πριν και μετά».