Ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης μιλά εφ όλης της ύλης

Χ. Σταμπουλής:«Με πολλά προβλήματα και ελλείψεις όμως… να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες»

Η πρώτη «γεύση» από την Ξάνθη, η εγκληματικότητα, τα «εσωτερικά» και τα εξωτερικά προβλήματα και οι ελλείψεις στην Α.Δ

 

Τα νέα του καθήκοντα ανέλαβε εδώ και λίγο καιρό ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χρήστος Σταμπουλής, ο οποίος άφησε την Δράμα για να αναλάβει την «σκυτάλη» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, με μια περιοχή που (όπως αναφέρει και ο ίδιος) έχει περισσότερα «εσωτερικά» αλλά και εξωτερικά προβλήματα.

Για όλα τα παραπάνω και την πρώτη «γεύση» από την Ξάνθη αλλά και τις προτεραιότητές του, μίλησε ο ίδιος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Θ», στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα προς τους Ξανθιώτες, ότι θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους.

ΤΑ «ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ» ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…

Ειδικότερα ο κ. Χρήστος Σταμπουλής ανέφερε στην «Θ» ότι «όσον αφορά την Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης, αντιλαμβανόμαστε απευθείας τα προβλήματα που υπάρχουν και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν από την πλευρά μας. Όπως ξέρετε κύριο θέμα αυτό το διάστημα είναι το μεταναστευτικό. Θα δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση του φαινομένου. Έχουν συσταθεί ειδικά ΣΤΕΚ τα οποία μεταβάλλονται (αλλάζουν) σε κάποια σημεία και έτσι έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα επάνω στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Τα λοιπά προβλήματα που διαπιστώνουμε οτι υπάρχουν (και τα οποία βέβαια είναι πανελλαδικά και αφορούν όλες τις πόλεις) είναι κυρίως η μικροεγκληματικότητα. Παρατηρούνται αρκετά φαινόμενα κλοπών, διαρρήξεων κλπ και ιδιαίτερα στις γιορτές. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι και ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Τα χρόνια πλέον έχουν αλλάξει και η παραμικρή έξοδος από την οικία, μπορεί να αποβεί μοιραία (σ.σ με τις ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το που βρισκόμαστε, όταν είμαστε μακριά από το σπίτι). Κάποιοι συμπολίτες μας, ενώ το λέμε πολλές φορές αυτό, δεν το αντιλαμβάνονται με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο εύκολο το «έργο» κάποιων επίδοξων διαρρηκτών. Υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα. Αυτό που εντοπίζουμε με την πρώτη ματιά στην πόλη, είναι το θέμα του διπλοπαρκαρίσματος, ειδικά στο κέντρο. Βλέπουμε ότι επικρατεί μια «ανομία». Και δεν έχουν μείνει πάρκινγκ, αλλά και κάποιοι, μπορεί να έχουν δίπλα τους το πάρκινγκ και δεν το χρησιμοποιούν για να μην περπατήσουν…100 μέτρα. Δυστυχώς υπάρχει και αυτή η νοοτροπία στον Έλληνα, να παρκάρει έξω από το μαγαζί ή την υπηρεσία στην οποία απευθύνεται για να εξυπηρετηθεί, άσχετα αν κλείνει τον δρόμο ή όχι».

 

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΡΟΣΕΡΟΥ –ΤΡΟΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΥΝΑΜΕΩΣ»

«Υπάρχουν επίσης προβλήματα με τον οικισμό του Δροσερού για παράδειγμα. Βέβαια και αυτό θα έλεγα ότι δεν είναι μόνον δουλειά της αστυνομίας. Εμείς από την πλευρά μας καταστρώνουμε κάποια σχέδια δράσης, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται και η συμβολή άλλων υπηρεσιών (δήμου κλπ) για να γίνει κάτι πιο συντονισμένο και κάτι που θα δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τα «εσωτερικά» προβλήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, τονίζει ότι «υπάρχει τρομερά μεγάλη έλλειψη δυνάμεως. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε καθημερινά ώστε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν. Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη δυνάμεως. Για παράδειγμα, στην Δράμα τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα και δεν είχαν καμία σχέση με την Ξάνθη. Και εκεί υπήρχαν προβλήματα βέβαια, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό. Εδώ τα πράγματα είναι δραματικά. Δηλαδή η κάθε υπηρεσία καθημερινά, ζητά ενίσχυση από κάποια άλλη για να στελεχώσει τις στοιχειώδεις ανάγκες της. Κάνουμε λοιπόν ανακατανομές δυνάμεων και αυτό που πρέπει να κάνουμε. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι, το οποίο ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται από την διεύθυνση. Άπτεται κεντρικού επιπέδου. Βέβαια το επιτελείο έχει κάνει τον προγραμματισμό του. Μιλούμε και εμείς για προβλήματα, αλλά το θέμα είναι πανελλαδικό και γενικά τέτοιου είδους προβλήματα είναι συσσωρευμένα στην Αθήνα, όπως καταλαβαίνετε».

«ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ»

Αναφορικά με τον «στόλο» και την υλικοτεχνική υποστήριξη, ο κ. Σταμπουλής τόνισε ότι «δυστυχώς τα αυτοκίνητά μας είναι σε δραματική κατάσταση. Πολλές φορές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φύση της αποστολής τους. Είναι παλιός ο «στόλος» των οχημάτων. Λίγα είναι τα καλά οχήματα που διαθέτουμε και τα περισσότερα έχουν σοβαρά προβλήματα και όταν πηγαίνουν στο συνεργείο μένουν για μήνες εκεί, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρό πρόβλημα η κάθε υπηρεσία. Κοιτούμε βέβαια, από ανακατανομές, να λύσουμε το πρόβλημα. Ξεκινούμε από τα αυτοκίνητα αλλά υπάρχουν και άλλα λειτουργικά θέματα (όπου και εκεί υπάρχει πρόβλημα), αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα οχήματα, καθώς εκείνα είναι που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε άνετα για την αποστολή μας».

 

«ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟ ΠΡΟΚΕΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ»

Στο θέμα του ΠΡΟΚΕΚΑ τώρα, ο κ. Σταμπουλής, ανέφερε ότι «είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, για αυτό και δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες. Βλέπετε σε άλλα ΠΡΟΚΕΚΑ τι αναστάτωση υπάρχει στους χώρους, με τους διαμένοντες να διαμαρτύρονται για την σίτιση, τις συνθήκες διαμονής, τις συνθήκες υγιεινής κλπ. Εδώ ευτυχώς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Και το προσωπικό και οι ίδιοι οι διαμένοντες καταλαβαίνουν ότι οι συνθήκες του ΠΡΟΕΚΑ είναι καλύτερες σε σχέση με άλλα Κέντρα Κράτησης για αυτό και εδώ υπάρχει ηρεμία και όλα βαίνουν καλώς».

«ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ  Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ – 250 ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ»

Όντας πολλά χρόνια ο ίδιος στην Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα περί επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης. Θέμα για το οποίο επισήμανε ότι «μακάρι να λειτουργούσε, αλλά αν και δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, σκεφτείτε ότι αυτό το κομμάτι είναι δύσκολο. Παλιά έπαιρναν πανελλαδικά 2000 αστυφύλακες το έτος, ενώ τώρα παίρνουν 250. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως και οι ήδη λειτουργούσες Σχολές Αστυφυλάκων (Κομοτηνής, Διδυμοτείχου και Ρεθύμνου), είναι υπερβολικά πολλές για τα άτομα που μπαίνουν. Δεν υπάρχει προοπτική να πάρουν περισσότερα από 250 άτομα το έτος. Δεν είναι όπως παλιά που έμπαιναν 2000 άτομα, ειδικοί φρουροί, συνοριοφύλακες κλπ. Πλέον ο αριθμός έχει «παγιωθεί» σχεδόν στα 250 άτομα. Δεν εξαρτάται βέβαια από εμάς, αλλά το να λειτουργήσει τέταρτη Αστυνομική Σχολή, είναι ένα δύσκολο κομμάτι».

 

«ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑ»

«Εννοείται ότι όλα τα αιτήματα, υποβάλλονται ιεραρχικώς στο Αρχηγείο και από εκεί και έπειτα, ιεραρχούνται από την ηγεσία και επιλύονται ανάλογα ή παραμένουν» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, ενώ συγκρίνοντας την Δράμα με την Ξάνθη, σημείωσε ότι «σε σχέση με την Δράμα, το κομμάτι της Ξάνθης είναι πιο δύσκολο, γιατί εκεί δεν υπήρχε τόσο μεγάλη έλλειψη δυνάμεως, οπότε όταν δεν σου λείπει προσωπικό και υλικοτεχνικά είσαι σε καλύτερο επίπεδο «δουλεύουν» καλύτερα τα πράγματα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και εκεί δεν υπήρχαν προβλήματα».

«ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ»

Κλείνοντας ο κ. Σταμπουλής απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Ξάνθης, σημείωσε ότι «θα πρέπει να αισθάνονται ότι η Αστυνομία Ξάνθης είναι δίπλα τους και για ο,τιδήποτε θέμα υπάρξει, ας μην διστάζουν. Μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο και στο μέσο του δυνατού, θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση και αυτό είναι δεδομένο. Ακόμη και αν υπάρχει κάτι που θεωρούν ότι για εμάς είναι ασήμαντο, για αυτούς είναι σημαντικό. Για αυτό ας μην διστάζουν και ας απευθύνονται έγκαιρα σε εμάς και η ανταπόκριση θα είναι άμεση».