Αντισυνταγματικές οι περικοπές δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ από τη «Θ»: «Μην βιάζεστε για την υποβολή αιτήσεων»

Στο…«περίμενε» και 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

 

Αντισυνταγματικές  έκρινε το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές των  δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας στο Δημόσιο. Ωστόσο το ζήτημα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι επίμαχες περικοπές άρχισαν να τρέχουν από 1.1.2013 και σύμφωνα με τους  συμβούλους Επικρατείας «ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου, να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Πάιδας, ο οποίος συνέστησε μάλιστα στους δημοσίους υπαλλήλους να μην βιάζονται προκειμένου να προχωρήσουν σε αιτήσεις (αν και ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν ανάλογες έντυπες «φόρμες» συμπλήρωσης) πριν ακόμη αποφανθούν σχετικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί οι ειδικοί Εργατολόγοι και Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΔΕΔΥ.

«ΠΡΟΣΒΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ»

Ειδικότερα ο κ. Πάιδας ανέφερε στην «Θ» ότι «το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, από 1/1/2013 βάσει του ν. 4093/12 όπου καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός (όπως λέμε στην κοινή ορολογία). Η απόφαση αυτή, που ήταν και συντριπτική (6-1) κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Λόγω της σοβαρότητας μάλιστα παρέπεμψε την υπόθεση στην κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα βγει μετά από κάποιους μήνες. Το θέμα είναι ότι άνοιξε επιτέλους ο δρόμος, στην αντισυνταγματική (όπως είχαμε χαρακτηρίσει εξ αρχής) αυτή πρακτική, για να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν μια κατάφορη αδικία και μειώθηκαν κατά το 1/7 οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Οι μειώσεις στο σύνολό τους ήταν κατά 30%-40% στην επταετία των μνημονίων. Οι ανώτατοι δικαστές λοιπόν έκριναν ότι αυτά, βάσει των άρθρων 25 και 4 του Συντάγματος και όσων απορρέουν από αυτές, είναι κατάχρηση της ισότητος και της αναλογικότητος. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν πάρα πολλά που δεν έδωσαν άλλες κοινωνικές ομάδες. Εκείνο το οποίο μας έκανε να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση και να προσβλέπουμε ότι η καινούρια ατραπός θα μας δικαιώσει, είναι το σκεπτικό το οποίο έβγαλε το ΣΤ τμήμα του ΣτΕ που λέει «όχι άλλες μειώσεις στους μισθούς που οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω από αυτό το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης».

«ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ»

Βέβαια η ΑΔΕΔΥ (αν και κάποιοι βιάστηκαν) καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να μην βιάζονται για να υποβάλλουν αιτήσεις. Συγκεκριμένα όπως υπογράμμισε ο κ. Πάιδας, «εμείς θα περιμένουμε και θα πράξουμε βάσει των νομικών συμβουλών που θα μας δώσουν οι εργατολόγοι με τους οποίους  συνεργαζόμαστε. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις. Αν δεν υπάρχει οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν θα «σπείρουμε» κανέναν πανικό, όπως πήγαν να «σπείρουν» πριν δυο εβδομάδες με το θέμα της διεκδίκησης των αναδρομικών για τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα. Απασχολεί μόνον τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και θα περιμένουμε την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και θα δούμε τι θα κάνουμε και αν μπορούμε να ζητήσουμε και την αναδρομικότητα των προηγούμενων ετών. Οι νομικοί μας σύμβουλοι, επιπέδου Καθηγητών Πανεπιστημίου μάλιστα, δεν μας έχουν πει κάτι να κάνουμε. Ο,τι θα μας πουν, θα το κάνουμε. Εμείς καλούμε τον κόσμο να μην ανησυχεί, να μην πανικοβάλλεται και να μην βιάζεται. Αν μας πουν ότι θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις, αγωγές κλπ, θα το κάνουμε. Στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζεται βιασύνη. Περιμένουμε την οριστική απόφαση που όπως δείχνουν τα πράγματα και βάσει της αιτιολογίας που έδωσε το αρμόδιο τμήμα, ευελπιστούμε ότι κατά 90% θα δικαιωθούμε και όλα θα πάνε καλά. Νομίζω ότι αν δικαιωθούμε και πρέπει να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους, χρήματα θα πάρουμε κατευθείαν. Τώρα όσον αφορά την αναδρομικότητα (που είναι πολλά συσσωρευμένα χρήματα) είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και άπτεται και πάλι δικαστικών προσφυγών κ.ο.κ. Ας επανέλθει η ομαλότητα για να πάρουμε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και για τα αναδρομικά, θα δούμε τι θα γίνει και πως θα κινηθούμε».

 

ΣΤΟ «ΠΕΡΙΜΕΝΕ» 160.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Πάιδας αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη ζήτημα που ταλανίζει δημοσίους υπαλλήλους προς συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα μπορεί η αρμοδιότητα της έκδοσης των συντάξεων των δημοσίων υπάλληλων να έχει περάσει εδώ και καιρό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον ΕΦΚΑ, ωστόσο αυτό έγινε χωρίς να υπάρξει ενίσχυση του σχετικού τμήματος με προσωπικό.

Έτσι, το σύστημα απονομής των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων έχει «φρακάρει», αφού υπάρχουν 160.000 και πλέον συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι «αυτό το θέμα το έχουμε αναδείξει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όλοι οι συνάδελφοι που είμαστε στα ασφαλιστικά ταμεία, με ειδικές ημερίδες και συνεδριάσεις, κατά τις οποίες ενημερωθήκαμε για το που βρίσκεται η κατάσταση, πως ο ΕΦΚΑ είναι υπο κατάρρευση, πως ο ΕΦΚΑ έγινε ξαφνικά ένας γιγάντιος φορέας ασφάλισης, πως δεν μπορεί να λειτουργήσει, πως είναι έτσι αρτιοσκληρωτικός όσον αφορά την λειτουργία του κλπ. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις και σε στελέχωση από πλευράς υπαλλήλων αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ούτως ώστε να προχωρεί το έργο της εκκαθάρισης των συντάξεων των συναδέλφων με γρήγορα βήματα και γρήγορους ρυθμούς. Μην ξεχνάτε ότι οι συνάδελφοι είχαν ιδρύσει ειδικές επιτροπές – ομάδες εργασίας και δούλευαν και Σαββατοκύριακο το προηγούμενο εξάμηνο, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους για να πάρουν την σύνταξή τους, όμως το κράτος και η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τα αντίστοιχα βήματα για να ενισχύσει και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό τους συναδέλφους για να μπορεί να γίνει πιο γρήγορα η εκκαθάριση. Ίσως να είναι και αυτό μια «τεχνική» μέθοδος της κυβέρνησης για να μην εκκαθαρίζονται εύκολα οι συντάξεις, να φαίνεται ότι το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο, γιατί αν είχαν ήδη εκκαθαριστεί τότες χιλιάδες αιτήσεις και είχαν δοθεί οι συντάξεις, τα πλεονάσματα θα φαίνονταν πολύ λιγότερα και σε ποσοστά και σε αριθμούς, οπότε θα «βγαίναμε» και λίγο από το μνημονιακό πρόγραμμα».