«Αδυνατισμένος» και «φτωχότερος» ήρθε στην Ξάνθη ο Άγιος Βασίλης

Προτεραιότητα στο τραπέζι των Χριστουγέννων

Ευθ. Μίλκογλου: «Ο κόσμος κυκλοφορεί, αλλά δεν ψωνίζει»

«Αδυνατισμένος» και με…αδειασμένο (σε σχέση με άλλες χρονιές, ακόμη και με την περσινή) «σακί» ήρθε στην πόλη της Ξάνθης ο Άγιος Βασίλης, για να φέρει «ευχές» για υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους τους Ξανθιώτες, συνοδεία «μικρότερων» και «φτωχικών» δώρων.

Ένα συμπέρασμα που ανακύπτει από το ρεπορτάζ της «Θ» σχετικά με την χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, στο οποίο μιλά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «έχει κάποια κίνηση αλλά όχι αυτή που περιμένεις για γιορτές. Από ο,τι μαθαίνω και βλέπω, η μεγαλύτερη κίνηση είναι στα τρόφιμα. Έπειτα σε παιχνίδια (μετρημένα και αυτά) και έπειτα σε…ο,τι περισσέψει. Ο Άγιος Βασίλης ήρθε στην Ξάνθη, αλλά «λιτά». Γενικά από ό,τι βλέπω, ο κόσμος κυκλοφορεί αλλά δεν ψωνίζει ούτε τα…περσινά. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Βέβαια τα ποσοστά της πτώσης δεν τα γνωρίζουμε ακόμη. Όμως ο Άγιος Βασίλης ήρθε «αδυνατισμένος». Ο κόσμος είναι «μαζεμένος». Αυτόν τον μήνα «έπεσαν» διπλά χρήματα, αλλά όλα αυτά πήγαν σε πληρωμές ΕΝΦΙΑ, Εφορία, λογαριασμοί, σήματα, τέλη κυκλοφορίας κλπ. Πρώτα είναι το φαγητό. Ένα σπίτι δεν μπορεί να μείνει χωρίς φαγητό. Μετά είναι τα παιδιά και ο,τι περισσέψει (αν περισσέψει) είναι για τους γονείς. Σκεφτείτε ότι κάποτε έπαιρναν δώρα και συντάξεις οι παππούδες και τώρα όλα έχουν κοπεί. Αυτά, τέτοιες ημέρες, πήγαιναν στην αγορά. Όλα λοιπόν είναι μια αλυσίδα. Για αυτό και ο Άγιος Βασίλης ήρθε πιο αδυνατισμένος και με πιο…αδειανό σακί».

«ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ»

«Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον οι ημέρες της Πρωτοχρονιάς, θα έχει μια πιο αυξημένη κίνηση. Κακά τα ψέματα. Σαν Έλληνες είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής και μέσα στις γιορτές, ό,τι και αν γίνει, κάτι θα πάρουμε, κάτι θα πάρουμε και με κάποιο τρόπο θα «κινηθούμε» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τέτοιες μέρες πάντως ακόμη και πέρυσι είχε περισσότερη κίνηση, αλλά είναι ευνόητο. Όσο περνά ο καιρός και υπάρχει αυτή η κρίση και αυτή η αβεβαιότητα, περνά και στα καταστήματα. Υπάρχει μια κίνηση βέβαια. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Απλά είναι μειωμένη ακόμη και από την περασμένη χρονιά. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά τα Χριστούγεννα, θα κινηθούμε. Τα Χριστούγεννα είναι πιο γιορτινή η ατμόσφαιρα, οπότε το φαγητό αποτελεί προτεραιότητα. Ίσως τα πράγματα σε δώρα και ρούχα να είναι καλύτερα την Πρωτοχρονιά. Εύχομαι σε όλους ο,τι καλύτερο. Να είμαστε γεροί και θα τα «παλέψουμε» όλα. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε πλέον ανάλογα με την εποχή. Να γίνουμε σαν τον χαμαιλέοντα. Πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα με την κάθε εποχή και το τι έχει η τσέπη μας. Επίσης το βασικό (που λέω συνέχεια) είναι η έρευνα αγοράς. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ξάνθης έχουν ποιότητα και τιμές. Αν ο κόσμος κυκλοφορήσει, θα το καταλάβει».