Αναποτελεσματικές οι παρεμβάσεις για την πάταξη του φαινομένου
Μ. Τσιακίρογλου και Ευθ. Μίλκογλου μιλούν στην «Θ»
«Στενάζουν» αγορά, επιχειρήσεις και όλοι σχεδόν οι επαγγελματικοί κλάδοι από το φαινόμενο του παρεμπορίου στην Ξάνθη, που αποτελεί «μάστιγα» για όλες τις τοπικές οικονομίες αλλά και συνολικά για την εθνική, αφού καθημερινά χάνονται αμέτρητα χρήματα.
Ένα φαινόμενο που αντί να εξαλείφεται, με συντονισμό και κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, βγάζει συνεχώς νέα «παρακλάδια» (φτάνοντας μέχρι και τον κλάδο της ιατρικής) με τον Νομό Ξάνθης να «πληγώνεται» σε καθημερινή βάση από την γειτονική Βουλγαρία, την στιγμή που από την Ελλάδα προς τα εκεί δεν περνά ούτε…«πτηνό» χωρίς να ελεγχθεί και να πληρώσει.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Νομού Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμιος Μίλκογλου, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί σε όλους η «μάστιγα» και ότι όσο στενεύουν τα οικονομικά των καταναλωτών, τόσο «βαθαίνουν» και οι «ρίζες» του παραεμπορίου.
«ΜΕΓΑΛΗ Η ΓΚΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ «ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ» ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ»
Ειδικότερα η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι «όλοι έχουμε συνδράμει στο φαινόμενο αυτό, με την έννοια ότι έχουμε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς τι συμβαίνει κυρίως με τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος, ήτοι με την Βουλγαρία. Ερωτηθήκαμε σε επίπεδο ομοσπονδιών (μέσω του τριτοβάθμιου οργάνου μας που είναι η ΓΣΕΒΕΕ) με ένα έγγραφο, στο οποίο συμπληρώσαμε που επικεντρώνεται κυρίως η έξαρση του παραεμπορίου (σε ποιους επαγγελματικούς τομείς, σε ποια καταναλωτικά αγαθά, από ποια περιοχή βλέπουμε ότι υπάρχει επαυξημένο το φαινόμενο κλπ) και έχουμε δώσει τις αντίστοιχες απαντήσεις. Έχουμε κάνει επίσης διάφορα υπομνήματα τα οποία έχουμε δώσει επίσης στην ΓΣΕΒΕΕ η οποία θέλω να αναφέρω ότι έχει κάνει σημαντική δουλειά όσον αφορά το παραεμπόριο και «αφουγκράζεται» κυρίως τις ομοσπονδίες που συνδέονται με τα βόρεια σύνορά μας. ο κ. Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ γνωστοποίησε κατά την κοπή πίτας της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης γνωστοποίησε ότι με δαπάνη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών θα τοποθετηθεί μηχάνημα σκάνερ στο τελωνείο Κήπων στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, στο τελωνείο Κήπων. Από εκεί και πέρα το παραεμπόριο που παρατηρείται στην περιοχή μας (σε Ξάνθη και Κομοτηνή) εντοπίζεται κυρίως σε καταναλωτικά αγαθά, σε πετρελαιοειδή, σε ποτά, σε τσιγάρα αλλά ακόμη και σε ιατρικές υπηρεσίες. Περνούν δόντια, φάρμακα κλπ, ενώ το παραεμπόριο εντοπίζεται ακόμη και σε παροχές υπηρεσίας και υπάρχουν επίσης και πολλά απομιμητικά προϊόντα. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχει η διάθεση (;) δεν είναι στελεχωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες (;). Σίγουρα όμως πρέπει να επιλυθεί γιατί δημιουργεί τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως σε Ξάνθη και Κομοτηνή που έχει άμεση γειτνίαση με την Βουλγαρία και αυτό γίνεται επειδή η Βουλγαρία έχει πολύ χαμηλή φορολόγηση. Νομίζω ότι θα πρέπει να στελεχωθούν περαιτέρω οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό αφορά την κεντρική κυβέρνηση βέβαια για το πώς θα το κάνουν αλλά πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο. Είναι μια «μάστιγα», είναι ένα «καρκίνωμα» το οποίο πρέπει να φύγει από το ελληνικό κράτος και κυρίως από το στεγασμένο εμπόριο».
«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ Ή ΑΠΛΑ…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ»
«Όσο τα οικονομικά μεγέθη των Ελλήνων μειώνονται, τόσο βλέπουμε να αυξάνεται και η επισκεψιμότητα των Ελλήνων στην Βουλγαρία για ψώνια βασικών αγαθών και καθημερινής κατανάλωσης. Κυρίως βλέπουμε να γίνονται τα ψώνια του μάρκετ, της βενζίνης και αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν βλέπω να σταματά και να ανακόπτεται. Θεωρώ ότι τόσο το Επιμελητήριο Ξάνθης όσο και όλα τα ΕΒΕ της Περιφέρειας επειδή πλήττονται και αυτά από το φαινόμενο, έχουν κάνει σχετικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι τώρα αλλά και παλαιότερα, αλλά δεν ξέρω όμως κατά πόσο ίδια η πολιτεία θέλει να «χτυπήσει» το πρόβλημα στην «ρίζα» και κατά πόσο κάνει ουσιαστικές κινήσεις και όχι «επικοινωνιακές» σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, δηλαδή το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τα καρναβάλια κλπ» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «θεωρώ ότι είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες και δεν γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι. Δεν είναι μόνο τα αγαθά των τροφίμων που περνούν τα σύνορά μας, είναι μια τεράστια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ΑΕΠ της Ελλάδος. Αντίθετα από την Ελλάδα προς τα έξω δεν «πετά» ούτε «πτηνό», για αυτό ξαναλέω πως δεν ξέρω αν υπάρχει διάθεση και αν επαρκούν μόνον τα σκάνερς για να κάνουν την δουλειά. Αυτά για να «διαβαστούν» χρειάζονται καταρτισμένο προσωπικό για να μπορέσει να τα «δουλέψει»; Δεν αρκεί μόνο να πούμε ότι αγοράσαμε τα μηχανήματα, ξοδέψαμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτά να «σαπίζουν» σε μια αποθήκη στα σύνορά μας. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να επιλυθούν κάποια στιγμή προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο των επαγγελματιών. Είναι μια «αλυσίδα» όλο αυτό, αν δεν έχω να καταναλώσω εγώ, αν μια επιχείρηση δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και μειωθεί η κατανάλωσή της, δεν θα έχει να δώσει στο κράτος. Είναι ένας φαύλος κύκλος και όσο μένει μετέωρο το θέμα, δημιουργεί μόνο πρόβλημα».
«ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου επισήμανε ότι «είναι αλήθεια ότι όσο περνά ο καιρός και δυσκολεύουν τα πράγματα, τόσο «ανθίζει» το παρεμπόριο. Είναι κάτι για το οποίο «φωνάζουμε» εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολλά εκατομμύρια τα ευρώ που χάνονται από το ελληνικό κράτος, τα οποία μπορούσαν να ελαφρύνουν τον λαό, γιατί αν μπορέσεις και «χτυπήσεις» το παρεμπόριο θα έχεις κάποια έσοδα. Από την Βουλγαρία για παράδειγμα μπαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά από εδώ για να πας εκεί, όχι μόνο δεν «περνά» τίποτα αλλά πληρώνεις κιόλας. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το πιο απλό. Όποιος μπαίνει στα σύνορά μας δεν πρέπει να πληρώνει; Από ότι ξέρω ούτε αυτό ισχύει. Από τα απλά πράγματα ακόμη είμαστε πολύ «πίσω». Είναι σαν να θέλουμε να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα πράγματα και εμένα με ανησυχεί πολύ αυτό. Είναι «τρελά» τα νούμερα. Δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς ούτε να γνωρίζω, γιατί δεν είμαι ελεγκτικός μηχανισμός. Βέβαια σε αυτό δεν φταίει ο απλός υπάλληλος αλλά το κράτος. Ας μην ρίχνουμε ευθύνες σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο κρατικός μηχανισμός γενικά είναι. Πρέπει οι εκάστοτε κυβερνήσεις να «τελειώνουν» το θέμα με το παρεμπόριο. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά».
«ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΔΟΘΕΙ Η ΛΥΣΗ»
Αναφορικά με το αν είναι ευχαριστημένοι οι επαγγελματίες από τις δράσεις των κατά τόπους επιμελητηρίων, ομοσπονδιών και συλλόγων σχετικά με την πάταξη του φαινομένου, ο ίδιος τονίζει ότι «ευχαριστημένος θα είναι κάποιος όταν θα τελειώσει αυτό το θέμα. Θεωρώ πως ούτε οι ίδιοι που κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις (βάζω και εμάς μέσα) είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν θεωρώ ότι κάποιος θα πει ότι είναι ευχαριστημένος γιατί δεν έχει δει λύση. Το αποτέλεσμα θα φέρει την ευχαρίστηση. Τόσα χρόνια που μιλάμε, λύσεις δεν έχουν δοθεί. Οπότε δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που είναι ευχαριστημένος γιατί δεν έχει λυθεί κάτι και αυτό είναι που «πονάει». Το παρεμπόριο είναι «μάστιγα». Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Πρέπει να γίνουν πολλά για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, γιατί βάλλονται όλοι οι κλάδοι. Δεν είναι μόνο τα ρούχα, δεν είναι μόνο οι οδοντίατροι, δεν είναι μόνον η ξυλεία. Είναι τα πάντα. Και όλοι αυτοί οι επαγγελματίες εκτός από τους φόρους που έχουν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτό. Δεν μπορείς να «παλέψεις» κάτι τέτοιο αν δεν έχεις «όπλα». Θέλει όπλα και τα όπλα δεν τα έχουμε εμείς. Τα έχει το κράτος οπότε αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα όπλα για αυτόν τον πόλεμο».