Γ. Κουρπαλίδης: Ο εθελοντισμός δεν είναι προνόμιο κανενός…
Το προσκήνιο και το… «παρασκήνιο» του εγχειρήματος με βάση αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ»
Και δεύτερος αιμοδοτικός σύλλογος ιδρύεται στην Ξάνθη, με πρωτοβουλία κύκλων που πρόσκεινται κυρίως στο περιβάλλον του Νοσοκομείου Ξάνθης. Ανάλογη προσπάθεια έγινε και προ διετίας περίπου, πλην όμως «πάγωσε», για να αναθερμανθεί τις τελευταίες ημέρες και συμπτωματικά (;) σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται προεκλογική…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από τον πρόεδρο του προσωρινού Δ.Σ του νεοσύστατου συλλόγου αιμοδοτών του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γιάννη Κουρπαλίδη ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» για τον νέο σύλλογο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα από την πλευρά του ότι ο σκοπός του δεν είναι ούτε να «αναιρέσει» ούτε να «καθαιρέσει» το έργο του ήδη υπάρχοντος αιμοδοτικού συλλόγου (ΑΓΑΠΗ).
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ»
Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «από ο,τι γνωρίζω, γιατί είμαι εδώ το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχε γίνει μια προσπάθεια πριν από δύο χρόνια, προκειμένου να γίνει ένας σύλλογος αιμοδοτών των εργαζομένων του νοσοκομείου, χωρίς πρόθεση βέβαια να «συγκρουστεί» με τον οποιοδήποτε άλλο σύλλογο. Άλλωστε ο εθελοντισμός δεν ανήκει σε έναν, αλλά σε όλους. Όταν ήρθα, μου πρότειναν να συμμετέχω στο ΔΣ και προσπαθούμε να το οργανώσουμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να «συγκρουστούμε» με κανέναν. Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» είναι ένας πολύ καλό σύλλογος και εγώ επειδή είμαι στην αιμοδοσία, έχω συνεργαστεί μαζί του. Είναι ένας πολύ καλός σύλλογος, με μεγάλη προσφορά στην πόλη και δεν μπορούμε να τον αναιρέσουμε, ούτε να πούμε ότι εμείς πηγαίνουμε μπροστά από την «ΑΓΑΠΗ». Προς Θεού».
«Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΚΑΝΕΝΟΣ»
Αναφορικά με το αν η ανάγκη δημιουργίας του νέου συλλόγου προέκυψε από πιθανή μη ή «κακή» συνεργασία της αιμοδοσίας του νοσοκομείου με τον Σύλλογο «Αγάπη» ο κ. Κουρπαλίδης, ξεκαθαρίζει ότι «αυτό εγώ δεν μπορώ να σας το πω. Μπήκα στο τέλος της διαδικασίας, συνεπώς δεν μπορώ να γνωρίζω. Ο κάθε σύλλογος προσπαθεί να στηρίξει τους συνανθρώπους του. Δεν ξέρω πως το εκλαμβάνουν τα «sites» και πως το αντιλαμβάνονται. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο εθελοντισμός δεν είναι προνόμιο κανενός και δεν μπορεί ένας να θεωρείται εθελοντής και ο άλλος να μην θεωρείται. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να συγκρουστούμε με την «ΑΓΑΠΗ». Ούτε την πρόθεση ούτε την διάθεση έχουμε να «συγκρουστούμε» μαζί του. Ο σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» είναι ένας σύλλογος πολύ αξιόλογος και θεωρείται από τους καλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα και ούτε θα τον αναιρέσουμε ούτε θα τον καθαιρέσουμε. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί του. Αυτό είναι το σημαντικό. Η Ξάνθη «κρατά» ακόμη με την αιμοδοσία και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό είναι ένα επίτευγμα που το έκανε ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» και δεν μπορώ να το αναιρέσω. Απλά πιστεύω ότι δύο σύλλογοι, μπορούν να συνεργαστούν για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τις αποδόσεις σαν νομός, για την αιμοδοσία».
ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ «ΑΓΑΠΗΣ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» απευθύνθηκε αρχικά στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αχιλλέα Γερόπουλο, ο οποίος και μας παρέπεμψε τους κ. Γ. Κουρπαλίδη και Αγγ. Κουτσουβελίδη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ισχύουν οι αρχικές δηλώσεις του περί του θέματος.
Φυσικά η «Θ» απευθύνθηκε και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «ΑΓΑΠΗ» κ. Ιωάννη Παπαχρόνη, ο οποίος με την σειρά του δεν θέλησε να προχωρήσει σε δηλώσεις.
Οι δύο παραπάνω «αρνήσεις» ωστόσο, αποτέλεσαν έναν λόγο προκειμένου η «Θ» να αναζητήσει βαθύτερα πληροφορίες επί του θέματος, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «δεύτερη» ανάγνωση, εξάγει πολλά και δη «παρασκηνιακά» συμπεράσματα.
«ΠΑΓΩΣΕ» ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
Σύμφωνα λοιπόν με τις αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» ο σκοπός του νέου διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αχιλλέα Γερόπουλου και του νέου ΔΣ ήταν από την αρχή η δημιουργία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών των εργαζομένων και φίλων του νοσοκομείου αλλά και η «κατ΄οίκον νοσηλεία». Το προηγούμενο σωματείο εργαζομένων, αρχικά είδε θετικά την δημιουργία συλλόγου εθελοντών και έτσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών για το καταστατικό. Λίγο αργότερα, εκείνη η διαδικασία «πάγωσε» λόγω επιφυλάξεων κάποιων εκ των εργαζομένων σχετικά με τους σκοπούς που θα εξυπηρετούσε ο συγκεκριμένος σύλλογος.
Αργότερα, με την εκλογή του νέου Σωματείου Εργαζομένων, ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία συλλογής υπογραφών για το καταστατικό του συλλόγου. Ωστόσο λίγο αργότερα «πάγωσε» και η δεύτερη διαδικασία.
ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
Έπειτα από αρκετό καιρό ωστόσο, κάποιοι εκ των εργαζομένων έμαθαν ξαφνικά ότι τέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ξάνθης, το θέμα της δημιουργίας Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Εργαζομένων και Φίλων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Μάλιστα είχαν μαζευτεί υπογραφές τόσο από κάποιους εργαζόμενους του νοσοκομείου όσο και από απλούς πολίτες εκτός αυτού, κατοίκους του Νομού Ξάνθης.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, το νοσοκομείο, δεν μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα για την δημιουργία καταστατικού, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Σωματείο Εργαζομένων (με το οποίο ωστόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου, φέρεται, να μην ήθελε καμία ανάμειξη). Τελικώς, τα χρήματα (άγνωστο από πού) για την δημιουργία καταστατικού βρέθηκαν.
Ωστόσο εκείνο που αξίζει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι τόσο η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων όσο και η Αντιπρόεδρος, αγνοούσαν το θέμα, όταν αυτό τέθηκε στο ΔΣ του Νοσοκομείου, αντίθετα με την Γραμματέα και την Ταμία του ΔΣ, που είχαν υπογράψει κιόλας για την δημιουργία του συλλόγου.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ»;
Αυτή βέβαια ήταν η…τρίτη διαδικασία συλλογής υπογραφών για το καταστατικό.
Μια διαδικασία, από την οποία οι ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» λένε ότι «πάγωσε» άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς αποκτούσε πολιτικό «περιεχόμενο» και μάλιστα σε ανώτερο «επίπεδο»…
Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν ερωτήματα για την χρονική στιγμή κατά την οποία δημιουργείται ο συγκεκριμένος σύλλογος…
Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειώσουμε ακόμη, πως η πρώτη σκέψη (και αρχική) αφορούσε στην δημιουργία «θυρίδας» που θα πρόσφερε αίμα στην «ΑΓΑΠΗ», όπως άλλωστε κάνουν και όμοροι νομοί αν και δεν υπήρχε ιδιαίτερη «θέρμη» για την υλοποίησή της. Ωστόσο ξεκίνησε για λόγους «γοήτρου» και προκειμένου να αποτελεί μια προσπάθεια σύσσωμου του Σωματείου Εργαζομένων (τότε) και όχι του νέου (τότε) διοικητή.
Οι «πηγές» από τις οποίες η «Θ» άντλησε τις αποκλειστικές αυτές πληροφορίες, χαρακτηρίζουν «περίεργη» πάντως την όλη ιστορία, καθώς τόσο ο αιμοδοτικός σύλλογος όσο και οι «κατ’ οίκον» νοσηλεία αποτελούσαν τους αρχικούς σκοπούς του κ. Γερόπουλου και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «ο σύλλογος μπορεί να αποτελέσει μια «αβάντα» πολιτική, ενώ ενδέχεται να ανοίξει και η κατ’ οίκον νοσηλεία, μετά από 1,5 χρόνο που είναι έτοιμη και δεν λειτουργεί, προκειμένου να δείξουν ότι κάτι κάνουν».