Ο πρώην «Κοινοτάρχης» και η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων μιλούν στην «Θ» για το προεκλογικό «τοπίο» στον Δήμο τους

Δημ. Βουρβουκέλης: «Δεν έγινε έργο από κανέναν- Δεν θα φθάσουν όλοι στις εκλογές»

Ευ. Τσακίρη: «Δεν ανακατεύθηκα καθόλου- Δεν γνωρίζω τα προγράμματα των άλλων δύο (Χατζόπουλου- Κριτσίνη)»

 

Δυο γνώστες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των Αβδήρων, «φιλοξενεί» σήμερα η «Θ» οι οποίοι «βίωσαν» εκείνες τις εποχές που «όλα ήταν αλλιώς», όπως επισημαίνουν αμφότεροι. Ο λόγος για τον πρώην «Κοινοτάρχη» Αβδήρων κ. Δημήτρη Βουρβουκέλη και την πρώην Δήμαρχο Αβδήρων κ. Εύα Τσακίρη, οι οποίο σχολιάζουν το προεκλογικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στον δήμο και τους συνδυασμούς, συγκρίνοντας τις «ασύγκριτες» εποχές του χθες και του σήμερα…

«ΤΡΕΙΣ – ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ»

Ειδικότερα ο κ. Βουρβουκέλης αναφέρει στην «Θ» ότι «για να γίνουν συνδυασμοί είναι πάρα πολύ δύσκολο. Με το καθεστώς το σημερινό των ξεχωριστών τοπικών συμβουλίων και των δημάρχων, νομίζω ότι δύσκολα θα γίνουν οι συνδυασμοί που ακούγονται. Θεωρώ ότι στο τέλος θα μείνουν 3-4 συνδυασμοί που θα φτάσουν μέχρι το τέλος στον Δήμο Αβδήρων. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πρόθεση, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο και το κομμάτι της ποσόστωσης των γυναικών. Υπάρχει γενικά και μια αδιαφορία για τα κοινά στον κόσμο και «βλέπω» ότι θα δυσκολευτούν πολύ να κάνουν συνδυασμούς. Μακάρι να γίνουν πολλοί συνδυασμοί, αλλά δεν το βλέπω. Όσοι περισσότεροι συνδυασμοί βέβαια υπάρχουν, τόσο το καλύτερο γιατί θα αναδειχθούν αυτοί που έχουν περισσότερη όρεξη και θέληση για τα κοινά».

 

«ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ… ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ!»

«Όχι μόνο το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τα προηγούμενα, πιστεύω ότι δεν έχουν δώσει αυτά που έπρεπε να δώσουν στην περιοχή. Νομίζω ότι αναλώθηκαν με θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας και οι μεγάλοι στόχοι που έπρεπε να τεθούν για την περιοχή, έμειναν πολύ πίσω. Τα προηγούμενα 15 χρόνια, οι δήμαρχοι που πέρασαν από τον πρώην Δήμο Αβδήρων και τον νυν Καλλικρατικό Δημο Αβδήρων αναλώθηκαν με την καθημερινότητα και με προβλήματα που έχουν ως μόνο στόχο την ψηφοθηρία και τίποτε άλλο. Η ανάπτυξη της περιοχής έμεινε πολύ πίσω. Εγώ έχω απελπιστεί τα τελευταία χρόνια. Είχαμε πολλά όνειρα για την περιοχή. Κάναμε πρωτόγνωρα για εκείνα τα χρόνια πράγματα. Ως κοινότητα φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε λιμάνια, μουσεία, λαογραφικά μουσεία, σχολείο, αναδασμούς και πολλά άλλα. Όλα αυτά θέλουν δουλειά, προγραμματισμό και στόχους (μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους)» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «η περιοχή έχει μείνει πολύ πίσω. Αρκεί να σας πω ότι το 1998-1999 που ήμουν τελευταία πρόεδρος στα Άβδηρα, είχαμε ξεκινήσει κεντρική αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό, που έμεινε στην μέση. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση και σταμάτησε. Ένα ακόμη απλό παράδειγμα είναι το ότι το 2004 ξεκίνησε με το πρόγραμμα της Ολυμπιάδας, το κλειστό γυμναστήριο Αβδήρων που ακόμη είναι γιαπί και ακόμη μας κοροϊδεύει ο κόσμος που το βλέπει. Σταμάτησε επίσης το κάμπινγκ Μυρωδάτου από το οποίο εδώ και δώδεκα χρόνια ο δήμος χάνει τεράστια ποσά. Όλα αυτά είναι θέματα που έπρεπε να μπουν σε ένα «πλάνο» δουλειάς και να έχουν διευθετηθεί ένα – ένα. Είναι κρίμα. Κάτι άλλο σοβαρό για εμένα ήταν οι οριοθετήσεις πολεοδομικών σχεδιασμών της παραλιακής ζώνης που δεν έγινε τίποτα. Το 1998 άφησα πολεοδομικό σχεδιασμό στον Αη – Γιάννη 500 στρέμματα και από τότε έμεινε εκεί, χωρίς να εξελιχθεί η ρημοτόμηση. Έρχονται οι Βούλγαροι, βλέπουν ότι έχουμε μια ωραία ζωή και δεν μπορούν να βρουν νόμιμα οικόπεδα (και αυτοί βέβαια σφάλουν γιατί παίρνουν οικόπεδα μη οικοδομήσιμα και βάζουν λυόμενα ή τροχοβίλες παράνομα) αλλά δημιουργείται ένα αρνητικό πρόσημο για την περιοχή».

 

«ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ»

Κλείνοντας ο κ. Βουρβουκέλης, σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το ποιοι κατά την γνώμη του υποψήφιοι Δήμαρχοι Αβδήρων θα φτάσουν μέχρι το τέλος, σημείωσε  ότι «αυτό δεν μπορώ να σας το πω γιατί δεν γνωρίζω ούτε το ελάχιστο του συνδυασμού τους. Δεν ξέρουμε ακόμη από όλους αυτούς που αναφέρατε, ποιοι θα είναι οι σύμβουλοι που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο. Εγώ πάντως βλέπω τρεις – τέσσερις συνδυασμούς. Εξαρτάται βέβαια τι θα κάνουν και οι μειονοτικοί στο Σέλερο. Αν θα κατεβάσουν και αυτοί συνδυασμό, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί να βρουν μια λύση».

«ΧΩΛΑΙΝΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Από την πλευρά της η κ. Τσακίρη, αναφέρει ότι «πολλά από αυτά που βλέπω με στεναχωρούν. Οι αγώνες και η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει καμία σχέση με την δική μας εποχή. Νομίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλέον χωλαίνει».

 

«ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΑ ΚΑΘΟΛΟΥ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με τα πολιτικά «πηγαδάκια που την θέλουν να υποστηρίζει και να «προμοτάρει» τον υποψήφιο Δήμαρχο Αβδήρων κ. Νίκο Χατζόπουλο η ίδια τονίζει ότι «εγώ δεν ανακατεύτηκα καθόλου. Είναι τρεις οι υποψήφιοι που είναι γνωστοί σε εμένα και όπως καταλαβαίνετε δεν πρέπει να έχω θέση υπέρ κανενός. Θα δούμε τα προγράμματά τους. Εξάλλου είναι νωρίς. Ο ένας είναι δήμαρχος και τον γνωρίζω. Των άλλων τα προγράμματα δεν τα γνωρίζω. Δεν ξέρω ούτε τι σκέφτονται, αλλά δεν θέλω να πω για κάποιον κάτι «καλό» ούτε κάτι «κακό».

 

«ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

«Αν με ρωτήσετε σε 20 μέρες θα σας πω αν θα φτάσουν όλοι μέχρι το τέλος. Φαντάζομαι ότι ακόμη προσπαθούν να κάνουν τους συνδυασμούς τους, οπότε ακόμη δεν το γνωρίζω. Σαφώς παίζουν ρόλο και τα άτομα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι εποχές πάντως εκείνες δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή. Είναι ένα σύστημα που χωλαίνει. Θλίβομαι. Είναι κρίμα. Δεν λείπω από τα «πηγαδάκια» αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να καταλάβουν όλοι αυτοί τι νιώθω εγώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σύγκριση με το τι νιώθουν αυτοί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα «μεγαλείο». Όποιος μπορεί να το καταλάβει και να την «προσκυνήσει», τότε μπορεί να προσφέρει. Να την αγαπήσει και να την σεβαστεί. Αν την αγαπήσουν και την σεβαστούν, τότε μπορούν και να προσφέρουν»