Παράτυπη κατά την Αποκεντρωμένη η σύνθεση του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ – Οι λόγοι που απέχει από τις συνεδριάσεις ο Ιππ. Καμαρίδης

«Κόντρες» μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης με «φόντο» την αλλαγή του «οργανισμού»

Το μέλος της αντιπολίτευσης του ΔΣ και ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης (Στ. Γιαλάογλου) διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στην «Θ»

Τους λόγους για τους οποίους απέχει από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ, αναφέρει στην «Θ» ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ξάνθη – Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος αναφέρεται σε μη τήρηση νομιμότητας της σύνθεσης του ΔΣ και παράλληλα στα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης με «φόντο» την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ η «Θ» απευθύνθηκε και στον Νομικό Σύμβουλο της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιο Γιαλάογλου ο οποίος καταθέτει την δική του άποψη για τα όσα συμβαίνουν στην Δημοτική Επιχείρηση, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών σχετικά με την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ορίζει τα μέλη.

Σε όλα τα παραπάνω, απαντά εκ νέου ο κ. Καμαρίδης ο οποίος σημειώνει με έμφαση ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα περί τρόπου λειτουργίας και ευσυνειδησίας από κανέναν κύριο Γιαλάογλου» και ότι «θα πρέπει να θυμάται ότι δεν έχει το «παπικό αλάθητο».

«ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΤΥΠΟ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ, ΟΡΓΑΝΟ»

Ειδικότερα ο κ. Καμαρίδης αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «ο λόγος για τον οποίο δεν πηγαίνω είναι επειδή δεν θέλω να συμμετέχω σε ένα όργανο το οποίο όχι μόνον κατά την γνώμη μου αλλά και κατά την γνώμη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι παράτυπο. Και είναι παράτυπο γιατί η θέση του αντιπροέδρου δεν αναπληρώθηκε ποτέ, μετά από την δικαίωση της προσφυγής μας στην Αποκεντρωμένη. Δηλαδή σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις γιατί η σύνθεσή του δεν είναι νόμιμη. Επειδή το ίδιο συνέβαινε και προηγούμενα με τον διορισμό του πρώτου αντιπροέδρου, ο οποίος διορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο όχι με ενισχυμένη πλειοψηφία όπως προβλέπει ο νόμος (δηλ. 2/3), θεωρώ ότι η ΔΕΥΑΞ θα έχει προβλήματα όσον αφορά τις αποφάσεις που παίρνει το ΔΣ της. Εμείς σε αυτήν την κατεύθυνση απευθυνθήκαμε ξανά στην Αποκεντρωμένη και ζητούμε να μας πουν αν πράγματι μπορεί να ισχύσει ένα ΔΣ, εκτός νομίμων διαδικασιών ανάδειξης των στελεχών του. Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι όλη η ιστορία είναι στον «αέρα», όπως η Αποκεντρωμένη μας έχει δώσει να καταλάβουμε, δεν θέλω να συμμετέχω και να νομιμοποιήσω ένα όργανο το οποίο αυτήν την στιγμή είναι «ξεκρέμαστο» νομικά».

 

«ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ;»

«Όσον αφορά τον Οργανισμό, εγώ το μόνο πράγμα που έχω να πω είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ τώρα θυμήθηκε την αλλαγή του Οργανισμού και αυτό το έκανε μπερδεύοντας και τον Κανονισμό και δημιούργησε όλη αυτήν την ένταση, ενώ τον Οργανισμό έπρεπε να τον έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό ώστε να έμπαινε στο πρόγραμμα πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού που χρειάζεται στην ΔΕΥΑΞ. Όμως τότε, όταν εμείς επιμέναμε για τον Οργανισμό, «σφύριζαν» αδιάφορα» συνέχισε ο ίδιος, ενώ σε ο,τι αφορά την άποψη του Νομικού Συμβούλου της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιου Γιαλάογλου σχετικά με τα ζητήματα αυτά, σημείωσε ότι «ο Νομικός Σύμβουλος δεν είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Νομικός Σύμβουλος καταθέτει απλά την προσωπική του νομική άποψη για το ορθόν ή μη των αποφάσεων. Την νομιμότητα την καθορίζουν άλλα κέντρα και όχι ο Νομικός Σύμβουλος. Κάποιος άλλος δικηγόρος μπορεί να έχει άλλη άποψη. Αυτός που αποφασίζει είναι το ΔΣ και το αν είναι νόμιμη η απόφαση του ΔΣ είναι κάτι που αποφασίζει ο θεσμός, δηλαδή η Αποκεντρωμένη. Ο Νομικός Σύμβουλος δεν αποφασίζει για την νομιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου. Καταθέτει την νομική του άποψη».

 

«ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΞ»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η «Θ» επικοινώνησε και με τον Νομικό Σύμβουλο της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιο Γιαλάογλου ο οποίος καταθέτοντας τις δικές του απόψεις περί του θέματος ανέφερε επακριβώς ότι «αυτό που συμβαίνει στην ΔΕΥΑΞ είναι υποκινούμενο αποκλειστικά και μόνον από τους εργαζόμενους. Όποτε οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα με την διοίκηση, πάντα βρίσκουν ευήκοα ώτα για να υποστηρίξουν αυτά που θέλουν.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχαν δυσλειτουργίες κλπ και όποτε ανέκυψε ζήτημα που αφορούσε τους εργαζόμενους πάντα υπήρχαν πρόθυμοι, όπως ο κ. Καμαρίδης ή και οι προηγούμενοι της αντιπολίτευσης να φαίνονται καλοί και αρεστοί στους εργαζόμενους για να μπορούν να έχουν οφέλη στο μέλλον.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν είναι πάντα μια τακτική που αποδίδει γιατί είναι εις βάρος της τακτικής της λειτουργίας της επιχείρησης. Προβλήματα δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Δημοτική Επιχείρηση, τουλάχιστον κάτι που να αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε.

Οι αποφάσεις που παίρνονται όσον αφορά τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας ήταν κάτι που δεν αφορούν τον κανονισμό. Ήρθε στο ΔΣ για να συζητηθεί και οι εργαζόμενοι αντέδρασαν για τους δικούς τους λόγους. Δεν θα μπω στην διαδικασία να το συζητήσω καθώς ο,τι ήταν να πουν οι εργαζόμενοι στην διοίκηση το είπαν.

Οι προτάσεις τους εισακούστηκαν, συμπεριλήφθηκαν όσες ήταν μέσα στον οργανισμό και άλλες που ήταν να περάσουν, ο οργανισμός προσαρμόσθηκε στον νέο νόμο και δεν υπάρχει κάτι άξιο λόγου αυτήν την στιγμή, πέραν των διαδικασιών που λειτουργούν στην διοίκηση».

 

«ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ – ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗ»

«Εκείνο που θα ήθελα να ζητήσω από τον καθένα που συμμετέχει στο ΔΣ, όπως ο κ. Καμαρίδης είναι ότι το να επικαλείται δήθεν ακυρότητες και λάθος συνθέσεις κλπ, δεν εξυπηρετεί σε κάτι.

Συμμετέχω σημαίνει συμπεριλαμβάνομαι στις αποφάσεις. Δεν μπορώ να απουσιάζω από τις αποφάσεις. Το «λευκό» ή η απουσία δεν είναι λύση. Παίρνω θέση, την διατυπώνω και καταγράφονται στο πρακτικό του ΔΣ και όλα τελειώνουν. Με το να λέμε πανηγυρικώς ότι «δεν συμμετέχω» δεν σημαίνει κάτι. Ίσα ίσα αυτός που χάνει είναι η ορθή λειτουργία της επιχείρησης» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το θέμα της σύνθεσης του ΔΣ αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο που κάνει όλη την διαδικασία. Αυτήν την στιγμή αυτός που αναφέρετε (σ.σ. εννοεί τον κ. Χασάν Ογλου Ορχάν) έχει αλλάξει και το ΔΣ είναι πλέον με άλλη σύνθεση συμμορφούμενο με την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Τώρα πλέον υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα με την σύνθεση. Συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της αποκεντρωμένης και τελείωσε το ζητούμενο. Η απόφαση πάρθηκε. Το ποιος την πήρε και αν αυτή ήταν λάθος, αυτό αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο που ορίζει τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ. Εγώ αυτό μόνο ξέρω.

Δεν έχω ασχοληθεί με το ζήτημα της σύνθεσης όσον αφορά την Αποκεντρωμένη. Διάβασα τις δύο τοποθετήσεις, δεν μου ζητήθηκε η γνώμη και δεν μπορώ να τοποθετηθώ επάνω σε αυτό. Αλλά αυτήν την στιγμή υπάρχει ΔΣ και λειτουργεί κανονικά. Το να μην συμμετέχουμε δεν είναι θέση. Είναι «μη θέση». Είναι σαν να μου λέτε «δεν υπάρχω». Η λειτουργία του ΔΣ μιας επιχείρησης είναι να εκφράζονται οι θέσεις των μελών ακόμη και αν είναι αντίθετες.

Τώρα όσον αφορά το θέμα των εργαζομένων, δεν σημαίνει ότι επειδή είναι πολλοί, το δίκιο το έχουν οι πολλοί. Το θέμα είναι τι προβλέπει ο νόμος. Ο,τι προβλέπει ο νόμος, αυτό θα γίνει. Δεν χρειάζεται να είμαστε ευχάριστοι στον πολύ κόσμο. Να είμαστε χρήσιμοι χρειάζεται και ας λέμε καμιά φορά και δυσάρεστα πράγματα. Δεν είναι κακό».

«ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ- ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ‘ΕΙΡΗΝΗ’»

Ανταπαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο κ. Καμαρίδης σημείωσε ότι «ο Νομικός Σύμβουλος είναι και αυτός υπάλληλος της εταιρείας. Δεν δεχόμαστε μαθήματα περί τρόπου λειτουργίας και ευσυνειδησίας από κανέναν κύριο Γιαλάογλου. Επειδή εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου είμαι και εγώ, καταγράφω την νομική άποψη, καθαρά προσωπική, του Νομικού Συμβούλου, αλλά να θυμάται ότι δεν έχει το «παπικό αλάθητο». Για την νομιμότητα ή όχι της λειτουργίας και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ, θα αποφασίσει η Αποκεντρωμένη και όχι ο Νομικός Σύμβουλος. Εμείς λειτουργούμε με τρόπο ώστε να υπάρχει μια εργασιακή «ειρήνη» μεταξύ εργαζόμενων και διοίκησης διότι μόνον έτσι η εταιρεία θα πάει μπροστά και όχι με πρακτικές «ετσιθελισμού» από πλευράς διοίκησης ή νομικών συμβούλων. Σε μια επιχείρηση, η «ψυχή» είναι οι εργαζόμενοι και όσο και αν θέλει να τους αγνοήσει ο Νομικός Σύμβουλος, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους».