Χαρ. Ευστρατίου: Αφού λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια..
Γ. Ρωμανιάς: Το δικαστήριο θα δικαιώσει… η κυβέρνηση θα πληρώσει;
Αλ. Μητρόπουλος: Προτείνουμε τον συμψηφισμό των υποχρεώσεων εκατέρωθεν…
Τα «δώρα» τους πίσω διεκδικούν οι Δημοτικοί Υπάλληλοι της Ξάνθης παίρνοντας μάλιστα την νομική οδό, όπως προέκυψε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης κατά την συζήτηση των δύο τελευταίων θεμάτων με την «εξουσιοδότηση δικηγόρων του Δήμου Ξάνθης» για υποθέσεις σχετικά με τους εργαζόμενους στον δήμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι του Ν. Ξάνθης, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου.
Η «Θ» απευθύνθηκε στον γνωστό εργατολόγο κ. Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος επιβεβαίωσε τις εξελίξεις σχετικά με την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και τον εργατολόγο και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος πρότεινε την «λύση» σε όλα τα παραπάνω που αφορά στον «συμψηφισμό αμοιβαίων εκατέρωθεν υποχρεώσεων…»
ΧΑΡ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Ευστρατίου ανέφερε στην «Θ» ότι «σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ΣΤ τμήμα, ήταν θετική η απόφαση. Από όσο γνωρίζουμε, στην Ολομέλεια του ΣτΕ η εισηγήτρια ήταν θετική περί της προσφυγής των Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να αποδοθούν όλα τα δώρα σε αυτούς. Από εκεί και πέρα, μέχρι τώρα, η ΑΔΕΔΥ βάσει των γνωματεύσεων της νομικής της συμβούλου, είπε να περιμένουμε. Περιμέναμε, αλλά μετά τις νέες εξελίξεις, λέει ότι πρέπει να προσφύγουμε όλοι ώστε να έχουμε καταθέσει αγωγές. Η ΑΔΕΔΥ προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον κ. Τσακαλώτο προκειμένου να μην προβούμε σε νέες αγωγές και να λυθεί πολιτικά το θέμα. ο κ. Τσακαλώτος όμως δεν δέχθηκε και ως εκ τούτου συνεχίζουμε όλοι πλέον να κάνουμε προσφυγές ώστε να διεκδικήσουμε όσα πρέπει να διεκδικήσουμε».
«Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ»
«Εδώ βέβαια υπάρχουν δύο παράμετροι. Διεκδικούμε τα δύο τελευταία χρόνια και εφόσον ο νόμος κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός, θα επανέλθουμε με νέες αγωγές και θα διεκδικήσουμε και από το 2013. Ωστόσο περιμένουμε να δούμε πρώτα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και έπειτα θα δούμε πως θα κινηθούμε ως συνδικαλιστικό κίνημα. Επαναλαμβάνω ωστόσο ότι εφόσον ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, δεν θα ισχύει, άρα ο,τι παίρναμε από το 2013 πρέπει να μας αποδοθεί ασχέτως από το αν πέρασε πενταετία» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τους Δημοτικούς Υπαλλήλους της Ξάνθης, υπογράμμισε ότι «έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Είχαν πάρει μια απόφαση ως ΠΟΕ- ΟΤΑ και προχωρήσει όλοι σε δικαστήρια».
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ (;)
Βέβαια ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί αφορά στο αν υπάρχουν τα χρήματα, καθώς πρόκειται για περικοπές ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, που καλείται να επιστρέψει στους υπαλλήλους του δημοσίου η κυβέρνηση.
«ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ…»
Θέμα για το οποίο ο κ. Ευστρατίου σημειώνει ότι «για αυτό η ΑΔΕΔΥ ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο και ζητά πολιτική λύση. Καταλαβαίνουμε ότι το κράτος βρίσκεται σε μια δυσμενή θέση. Θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να λάβουμε πίσω τα χρήματα αυτά. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φέρουμε σε δύσκολη θέση ένα κράτος που λέει ότι δεν έχει χρήματα, αλλά από την άλλη ακούμε την κυβέρνηση που λέει ότι έχει πλεόνασμα και ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Η περικοπή των δώρων ήταν «μνημονιακή». Όταν σου λέει κάποιος ότι «έχουμε πλεόνασμα» και ότι «έχουμε βγει από τα μνημόνια», με μαθηματική ακρίβεια μπορεί να μας δώσει πίσω τα λεφτά μας. Παρόλα αυτά η ΑΔΕΔΥ προσπάθησε να συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο για να συζητήσει τέτοιου είδους «τεχνικά» θέματα και να ζητήσει πολιτική λύση στο θέμα. Εξάλλου σε συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ, μου είπαν ότι υπάρχουν και προτάσεις στο «τραπέζι». Ακόμη και αν μπορούν να βάζουν 100-150 ευρώ τον μήνα στον κάθε εργαζόμενο. Εμείς δεν θέλουμε να «διαλύσουμε» τα ταμεία του κράτους, όμως η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι είμαστε εκτός μνημονίων. Το πιο σημαντικό για εμάς, για να μην υπάρχει κοινωνικός αυτοματισμός, είναι ότι τα χρήματα αυτά που θα λάβουμε θα πέσουν στην αγορά της Ξάνθης και γενικά της πόλης του καθενός από εμάς. Αυτήν την χρονική στιγμή οι περισσότεροι είμαστε «πνιγμένοι». Άλλου χρωστούν στις τράπεζες, άλλοι σε δάνεια κλπ. Κατανοείτε λοιπόν ότι αυτά τα χρήματα θα πέσουν στις πόλεις και στις αγορές».
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: «ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ… Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;»
Από την πλευρά του ο κ. Ρωμανιάς αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «αυτήν την στιγμή έχουμε δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι η θετική εισήγηση του ΣΤ Τμήματος του ΣτΕ και το δεύτερο είναι η επίσης θετική εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας στην Ολομέλεια. Η Σύμβουλος Επικρατείας – Εισηγήτρια, είπε να γίνει δεκτή η άποψη του ΣΤ Τμήματος. Εάν έχουν ή δεν έχουν χρήματα, είναι κυβερνητικό θέμα και όχι δουλειά του ΣτΕ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει το νομικό θέμα. Εάν δηλαδή το Σύνταγμα και γενικά οι ρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει, είναι συνταγματικά ορθές ή όχι. Τώρα το αν θα το εφαρμόσει ή δεν θα το εφαρμόσει το κράτος, είναι δική του υπόθεση. Θα το δούμε τότε. Η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει ραντεβού με τον κ. Τσακαλώτο που δεν την δέχθηκε ακόμη και έχει πει ότι ζητά πολιτική λύση. Ζητά δηλαδή, πέραν της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας και μια παρέμβαση πολιτική. Να δοθεί λύση και να σταματήσει η δικαστική διεκδίκηση. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αυτό είναι το αίτημα. Τώρα αν το κάνει δεκτό ή όχι η κυβέρνηση είναι άλλο. Η απόφαση του ΣτΕ, θα είναι νομική απόφαση. Θα μας πει αν η περικοπή των δώρων είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα ή δεν είναι. Αν πει ότι δεν είναι σύμφωνη και είναι αντισυνταγματική, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απάντηση. Η δική μου αίσθηση πάντως είναι ότι η απόφαση θα είναι θετική και θα κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή».
ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ, ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ»
Μια πρόταση που θα συμβάλει στην λύση του προβλήματος, έκανε μέσω της «Θ» ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «τα θέματα για τα αναδρομικά τα αντιμετώπισαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Εκεί υπήρξαν αποφάσεις που επισώρευσαν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αναφορικά με δώρα και διεκδικήσεις συνταξιούχων ή εν ενεργεία υπαλλήλων. Εκεί οι κυβερνήσεις προέβησαν σε αμοιβαίο συμψηφισμό των εκατέρωθεν απαιτήσεων. Από την μια μεριά οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους οφείλουν στο κράτος (ΕΝΦΙΑ, τέλη, φόρους, εισφορές κλπ) και από την άλλη οι κυβερνήσεις οφείλουν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Άρα λοιπόν σε βάθος κάποιων χρόνων οι συνταξιούχοι ή οι εργαζόμενοι δεν θα είχαν αντίρρηση να υπάρξει εκατέρωθεν συμψηφισμός αμοιβαίων οφειλών. Είναι εύκολο το θέμα και έτσι δεν θα επιβαρυνθεί μόνο ένα οικονομικό έτος αλλά θα υπάρχει διασπορά των οφειλόμενων σε βάθος κάποιων χρόνων. Αυτό είναι μια δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος που δημιουργήθηκε όχι από ευθύνη των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Υπενθυμίζω ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ εξεδόθηκαν τον Ιούνιο του 2015. Η σημερινή κυβέρνηση δεν εφήσμοσε το 2015, το 2016, το 2017, το 2018 και μπήκαμε στο 2019 και έτσι έχουμε επισωρευμένο κόστος σχεδόν πέντε ετών. Υπο αυτήν την έννοια, μην αιτιώνται τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους που έχουν τις αποφάσεις που τους έχουν δικαιώσει. Να υπάρχει συμψηφισμός αμοιβαίων εκατέρωθεν υποχρεώσεων και να τελειώνει το θέμα με πολιτική λύση. Να μην «ματώνει» ο κόσμος των συνταξιούχων και των εν ενεργεία υπαλλήλων στα δικαστήρια».
«ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ…ΤΟΞΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ»
Βέβαια όπως εξήγησε ο ίδιος «νομίζω ότι αυτό είναι ανώτερης δυνάμεως από τον κ. Τσακαλώτο. Θα πρέπει η ηγεσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όλο το κοινοβούλιο (γιατί σας θυμίζω ότι κάποια κόμματα ευθύνονται με την κατάργηση των δώρων. Σαμαράς – Βενιζέλος κατήργησαν τα δώρα και άρα υπάρχουν περισσότερες ευθύνες στο θέμα αυτό). Όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου (που άλλα κατήργησαν τα δώρα και άλλα κωφεύουν και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις) να συνεννοηθούν και να φέρουν μια ρύθμιση στην Βουλή, για να μην «αιμορραγεί» ο κόσμος στα δικαστήρια και στα έξοδα».