Τ. Τεφρωνίδης: «Καθαρά χρωματισμένος και ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη»

«Συντριβή» ΣΥΡΙΖΑ «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις για τις Δημοτικές και Περιφ/κές εκλογές

Δημ. Βασιλειάδης: «Ισχνή η παρουσία ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καμία σχέση τα αποτελέσματα με τις εθνικές εκλογές»

 

Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Δημοτικές και Περιφ/κές εκλογές «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις, με το «κλίμα» στο κόμμα να είναι κάθε άλλο παρά…αισιόδοξο, καθώς όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα «τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για να διεκδικήσουν τις περιφέρειες και τους δήμους δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση στους πολίτες, οι οποίοι γυρνούν την πλάτη στο Αλέξη Τσίπρα».

Κάτι που επιβεβαιώνει ο γνωστός δημοσκόπος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας «Interview» κ. Δημήτρης Βασιλειάδης στην «Θ», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Θέμα, το οποίο άπτεται και του Δήμου Ξάνθης, καθώς ύστερα και από το «βελούδινο διαζύγιο» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τάσο Τεφρωνίδη, ο συνδυασμός με επικεφαλής τον κ. Γ. Χατζηθεοδώρου, μόνο πάνω από τα κομματικά «στεγανά» δεν είναι, όπως σχολιάζει ο κ. Τεφρωνίδης στην «Θ».

«ΚΑΘΑΡΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ – Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ…ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΑΣ»

Ειδικότερα ο κ. Τεφρωνίδης επισημαίνει ότι «τόσο από τα άτομα που έχουν μπει μέσα όσο και από την στιγμή που ηγείται ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, τι θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός; Εξάλλου αυτή ήταν η διαφορά μας και για αυτό αποχώρησα, όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει κομματική χροιά και παρέμβαση όπως είχα γράψει και στην ανακοίνωσή μου. Ότι δηλαδή δεν μπορούμε να ταιριάξουμε και να συμφωνήσουμε στα άτομα και στην πορεία του συνδυασμού. Για αυτό και διευκόλυνα με την αποχώρησή μου από τον συνδυασμό. Με λύπησε βέβαια ότι επιβεβαιώθηκα. Ήθελα να ήμουν «κακός προφήτης», αλλά δυστυχώς αποδείχθηκα «καλός προφήτης». Διατηρώ άριστες σχέσεις βέβαια, αλλά οι απόψεις μας διίστανται όσον αφορά τον συνδυασμό. Δεν μπορούσα να συνεργαστώ με τους ανθρώπους αυτούς που ήθελαν μόνο το όνομά μου. Ούτε την προσωπικότητά μου ούτε το μυαλό μου. Τώρα είναι καθαρά «χρωματισμένοι». Εγώ αντιστεκόμουν σε όλα όσα λέγονταν για το ότι είμαι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγα ότι δεν είμαι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είμαι καν κομματικό μέλος, πουθενά πλέον από την δεκαετία του ΄80 και έπειτα. Τώρα διαπίστωσαν τα παιδιά ότι θέλουν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή γιατί έτσι νομίζουν ότι μπορεί να πορευθεί η τοπική κοινωνία».

 

«ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ»

«Οι τοπικές κοινωνίες έχουν άλλες προτεραιότητες. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ η κεντρική εξουσία ώστε να ταυτιστούν με αυτή. Η εκάστοτε τοπική κοινωνία έχει την δική της ιδιαιτερότητα. Δεν μπορούμε να έχουμε τα προβλήματα που έχουν στα Χανιά, στην Κάρπαθο ή στα Γιάννενα. Δεν μπορεί ναι συντονιστική επιτροπή από την Αθήνα να βγάζει μια ανακοίνωση για όλους τους δήμους της Ελλάδος ή τους δήμους του Νομού Ξάνθης. Κάθε δήμος έχει την δική του ιδιαιτερότητα» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «εγώ δεν μπορούσα να ακολουθήσω ούτε «κόκκινες γραμμές», ούτε ιδεολογικούς «πυλώνες». Βλέπω καθαρά τοπικά, τα θέματα της περιοχής και του Δήμου Ξάνθης. Όπως τα Άβδηρα έχουν άλλες προτεραιότητες, όπως ο Τόπειρος έχει άλλες προτεραιότητες, έτσι και η Ξάνθη έχει άλλες. Ο Δήμος Ξάνθης μετατράπηκε σε έναν μητροπολιτικό δήμο από την Πασχαλιά μέχρι την Λεύκη, μέχρι τα Κιμμέρια κλπ. Υπάρχουν χωριά που δεν τα «γνωρίζαμε» στο βουνό. Όλα αυτά δεν μπορούσαν να συγκεραστούν. Μπήκαν στην λογική ότι τα κόμματα έχουν τους «μηχανισμούς» ότι μπορούν να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους κλπ. Για αυτό παρεμβαίνουν περισσότερο τα κόμματα. Επειδή έχουν τους «μηχανισμούς» που μπορούν να συλλέξουν όλο αυτό το «μωσαϊκό». Ειδικά όπως έχουν διαμορφωθεί έτσι τα πράγματα στον δήμο δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις αυτήν την στιγμή και από την άλλη δεν ξέρουμε ποιοι θα «τερματίσουν» και θα κάνουν συνδυασμό. Όμως για ένα κόμμα είναι πολύ εύκολο να κάνει συνδυασμό. Έχει τα μέλη του (τα τοπικά στελέχη) και τελειώνει. Πιθανόν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος. Εγώ δεν μπορούσα να ξέρω πως θα συμπεριφερθούν, αλλά αυτοί που δηλώνουν ανεξάρτητοι (γιατί ανεξάρτητος δεν είναι κανείς) μαζεύουν πολύ δύσκολα στελέχη, εκτός από τα παλιά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) που έχουν τα στρατευμένα μέλη τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν συνδυασμό. Προσωπικά ήθελα όλα τα μέλη του συνδυασμού να είναι επιλεγμένα και όχι να βάλω  «πιασάρικα» ονόματα και μετά να συμπληρώσω με ανθρώπους που «προβλέπονται» από τον Καλλικράτη. Βλέπουμε δηλαδή ακόμη και το φαινόμενο του να συμπληρώνονται άτομα για να είναι νομικά καλυμμένοι. Συμπληρώνουν για να…συμπληρώνουν. Και αυτή ήταν η διαφορά μας».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Από δημοσκοπικής άποψης ο κ. Βασιλειάδης εξηγεί ότι «αν ξεκινήσεις από τον δεύτερο βαθμό, δηλαδή τις περιφέρειες, εκεί προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί. Δεν έχει υποψήφιους που τους βλέπει κάποιος και «πετάει» από την χαρά του. Άρα λοιπόν είναι «μονόδρομος» οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας ή ίσως και κάποιοι άλλοι. Αυτό δεν το γνωρίζω. Αν ξεκινήσουμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για παράδειγμα, ο κ. Τζιτζικώστας «παίζει» χωρίς αντίπαλο. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, νομίζω ότι δεν θα απειληθεί ο κ. Μέτιος ή ο κ. Τοψίδης από κάποιον ΣΥΡΙΖαίο. Παλαιότερα δηλαδή που «μετρούσαμε» τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βγάζαμε πάνω από 5%. Αν πάμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης τώρα, που είναι εμβληματικός και «κατεβάζει» υπουργό και αυτή έχει δυσκολία να περάσει το 10%. Στην Αθήνα συμβαίνει περίπου το ίδιο και οι διαφορές είναι πιο έντονες. Στην δε Περιφέρεια Αττικής, επίσης η κ. Δούρου θα καταλήξει από περιφερειάρχης…«κλητήρας». Δεν νομίζω επομένως ότι υπάρχει κάποιου είδους υπερβολή στο να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται στις Δημοτικές και Περιφερειακές. Ωστόσο σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το αν θα κερδίσει τον δήμο Άνω ή Κάτω Μαγούλας, αλλά να παραμείνει στην κυβέρνηση και αυτό από ότι φαίνεται (και δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις) θα το χάσει και αυτό».

 

«ΙΣΧΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

«Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που ήταν πριν γίνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πριν γίνει κυβέρνηση. Το βρίσκω εντελώς φυσιολογικό με αυτά που πρεσβεύουν και με αυτά που έλεγαν και λένε μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα στην Θράκη είναι πολύ φυσιολογικό να έχουν χαμηλή «απήχηση» όσα πρεσβεύει το συγκεκριμένο κόμμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι αυτό που θα συμβεί στις δημοτικές εκλογές δεν έχει και πολύ σχέση με αυτό που θα συμβεί στις εθνικές. Θεωρώ ότι δεν είναι «προάγγελος». Νομίζω ότι στις εθνικές εκλογές που αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί νομίζω ότι δεν υπάρχει κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δείχνουν τα πράγματα, μπορεί από «ατύχημα» να προκύψουν εκλογές ανά πάσα στιγμή. Ίσως και στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Δεν θα απέκλεια το ατύχημα, όμως η στόχευση του πρωθυπουργού με αυτά τα δεδομένα που έχει ο ίδιος από τις δικές του εταιρείες, του δείχνουν ότι είναι επικίνδυνη τώρα η περίοδος για εκλογές γιατί ενδέχεται να βγει η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η ΝΔ θα έρθει να αλλάξει νόμους που είχε υπολογίσει ο κ. Τσίπρας ότι θα έχει όταν θα εφαρμόζονται υπέρ του. Αν κάνει εκλογές τώρα που η πιθανότητα της ΝΔ να είναι αυτοδύναμη είναι μεγάλη, νομίζω ότι είναι αυτοκτονικό, για αυτό και δεν «ποντάρω» στο ότι θα κάνει. Όμως όπως είπαμε μπορεί να προκύψουν εκλογές από…ατύχημα».