Γρίπη: «Χαμός» στο Νοσοκομείο Ξάνθης – Ανεμβολίαστο μεγάλο ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού

Διαψεύδει τα περί κρούσματος «Η1Ν1» ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας – Άλλο κρούσμα γρίπης το επιβεβαιωμένο

Δημ: Νικηφορίδης: «Διανύουμε περίοδο έξαρσης»

 

Τεράστια «επισκεψιμότητα» λόγω γρίπης, έχει αυτό το διάστημα το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Νικηφορίδης,

Μάλιστα κάτι που θορύβησε αρκετά την κοινωνία της Ξάνθης ήταν τα περί «επιβεβαιωμένου κρούσματος Η1Ν1», που διαψεύδει ο ίδιος εξηγώντας ότι ήταν άλλο κρούσμα γρίπης και όχι αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεγάλο ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού παραμένει ανεμβολίαστο, ενώ διανύουμε μια περίοδο έξαρσης της γρίπης και ήδη οι θάνατοι στην Ελλάδα έχουν φτάσει τους 40, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται ακόμη 165 άτομα.

 

«ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η1Ν1 ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ»

Ειδικότερα ο κ. Νικηφορίδης εξηγεί στην «Θ» ότι «δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα Η1Ν1. Είναι κάποιου άλλου τύπου, όχι όμως Η1Ν1. Πρόκειται για κάποιον άλλο τύπου του ιού της γρίπης. Είναι δηλαδή επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης αλλά από άλλο τύπο ιού γρίπης. Για αυτό το εμβόλιο που κάνουμε λέγεται τετραδύναμο. Είναι για διάφορους υποτύπους ιού. Αυτός λοιπόν ήταν κάποιος άλλος τύπος ιού γρίπης. Το συγκεκριμένο περιστατικό πήγε καλά. Ήταν επιβαρυμένη αναπνευστική ασθενής (ηλικίας 55 ετών περίπου), μπήκε στην μονάδα, αντιμετωπίστηκε και έχει βγει. Αυτό βέβαια ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες. Δεν έχω για χθες και προχθές κάποια άλλη ενημέρωση. Πάντως το περιστατικό αυτό το οποίο αναφέραμε δεν ήταν Η1Ν1, αλλά άλλο στέλεχος ιού γρίπης».

«ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ – ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»

«Γενικά αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη κίνηση και μεγάλη επιβάρυνση στα επείγοντα. Ο κόσμος έρχεται με το παραμικρό διότι ανησυχεί. Δεν υπάρχει λόγος πανικού όμως. Δεν είχαμε μέχρι σήμερα ιδιαίτερα προβλήματα. Στην γρίπη γενικά έχεις υψηλό πυρετό, έχεις μυαλγίες κλπ. Εδώ πολύς κόσμος έρχεται με απλό κρυολόγημα, επειδή φοβάται με αυτά που ακούει. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Υπάρχουν κρούσματα που πιθανότατα να είναι και κρούσματα γρίπης αλλά δεν ταυτοποιούνται όλα» συνέχισε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι εμβολιασμένο, υπογραμμίζει ότι «δεν ξέρω ακριβή ποσοστά εμβολιασμένων, πάντως έχει ανέβει το ποσοστό των εμβολιαζόμενων, αλλά και πάλι δεν είναι αυτό που πρέπει. Κανονικά όλοι οι υγειονομικοί θα πρέπει να εμβολιάζονται. Όχι απλά δεν είναι καθολικό το ποσοστό αλλά είναι αρκετά περιορισμένο θα έλεγα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Και αυτή η γυναίκα (σ.σ εννοεί το κρούσμα που προαναφέραμε) ήταν ανεμβολίαστη και τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά που βλέπουμε στην τηλεόραση, είναι ανεμβολίαστα. Δεν έκαναν το εμβόλιο ενώ θα έπρεπε να το έχουν κάνει. Χωρίς να υπάρχει ακριβές νούμερο, το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών παραμένει χαμηλό. Ίσως (ανεπίσημα) και κάτω από 50%».

«ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΞΑΡΣΗΣ»

Κλείνοντας ο κ. Νικηφορίδης, σημείωσε ότι «διανύουμε μια περίοδο έξαρσης. Είναι η μεγαλύτερη περίοδος έξαρσης και για αυτό και δίνουν οδηγίες για εμβολιασμό όσων πρέπει να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα και παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο χρειάζεται 15 μέρες για να κάνει την ανοσοποίηση. Έχω δει και τα μέτρα προστασίας που απέστειλε το υπουργείο στα σχολεία. Είναι γενικά μέτρα. Όταν κάποιος έχει υποψία ότι ο μαθητής είναι άρρωστος, καλό είναι να μην πηγαίνει στο σχολείο και αφού περάσει και μια μέρα χωρίς πυρετό, να επανέλθει στο σχολείο. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον εργαζόμενο κατά την επιστροφή του στην υπηρεσία, αν υπάρχει ισχυρή υποψία…»

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία όλης της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση της γρίπης, αναφέρει επακριβώς ότι «συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:

1.Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2.Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

– Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων. Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων)».