Εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ χθες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης
«Αγκάθι» το ποιος εκπροσωπεί τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους…
Εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συγκεντρώθηκαν χθες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας αλλά και περί σύστασης ομοσπονδίας.
Ειδικότερα το θέμα της συγκέντρωσης αφορούσε στην «αποτύπωση των προβλημάτων των δύο κλάδων και μορφές αντίδρασης. Συζήτηση για την ίδρυση ομοσπονδίας».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, μιλώντας στην «Θ» εξήγησε επιμέρους, τα βασικότερα θέματα που «ταλανίζουν» αγρότες και κτηνοτρόφους.
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε στην «Θ» ότι «ένα βασικό θέμα είναι η φορολογία και το ασφαλιστικό. Ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτοί που πληρώνουν την χαμηλότερη εισφορά στον ΕΦΚΑ, αυξάνεται κατά περίπου 20€ τον μήνα. Έχουμε μια μεγάλη αύξηση ενώ παράλληλα υπάρχει και μείωση σε ανθρώπους που παίρνουν πολύ μεγάλα ποσά. Ωστόσο εδώ κοιτάζουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν υψηλό εισόδημα και φορολογούνται τεκμαρτά από ένα σημείο και έπειτα για το κέρδος τους. Αυτός είναι ο ένας βασικός πυλώνας. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι το κόστος παραγωγής το οποίο και στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι τεράστιο. Ιδιαίτερα το πετρέλαιο και η ενέργεια είναι πάρα πολύ βασικά στοιχεία και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα το πετρέλαιο είναι απαγορευτικό ακόμη και για να μετακινηθείς, με αυτές τις τιμές, ενώ υπάρχει και η δυσαναλογία με το εξωτερικό, όπου οι τιμές του πετρελαίου για το αγροτικό είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορείς να «ανταγωνιστείς».
«ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ…»
«Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι τιμές των προϊόντων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία (αλλά και στην γεωργία) που πολλές φορές είναι κάτω του κόστους. Αυτήν την στιγμή στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, οι τιμές είναι κάτω από το κόστος. Παρόμοιο πρόβλημα έχει και η Ιταλία και αυτό έχει προκύψει κυρίως από ότι φαίνεται, μετά από το εμπάργκο της Ρωσίας για το οποίο οι παραγωγοί δυστυχώς δεν αποζημιώνονται. Μόνον οι ροδακινοπαραγωγοί είχαν κάποιες αποζημιώσεις όμως η κτηνοτροφία δεν είχε αποζημιώσεις. Και αυτοί από την Σαρδηνία στέλνουν το γάλα τους εδώ. Έχουμε ελληνικές εταιρίες ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, που κάνουν εισαγωγές από εκεί και στην ουσία παίζουν με εκείνο το γάλα. Το παίρνουν στην τιμή των 0.60-0.70€ και ταυτόχρονα ρίχνουν και τις τιμές εδώ. Ταυτόχρονα με την κρίση, που ο κόσμος δεν έχει δυνατότητα να αγοράσει τα προιόντα μας, βλέπετε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημαντικότητα του να επιλέγονται τα τοπικά προϊόντα και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στην Ιταλία για παράδειγμα, επειδή υπήρξαν κάποιες μετρήσεις, το 70% των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες είναι τοπικά. Εδώ αυτό δεν υπάρχει. Εδώ το ποσοστό είναι κάτω από το 30% ενώ πολλές γράφει «φέτα» αλλά δεν είναι φέτα».
«ΤΙ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ; – ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ…»
Κλείνοντας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «ένας ακόμη πολύ βασικός πυλώνας είναι ότι δεν έχει βγει ο τελευταίος νόμος που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα βγει σχετικά με την εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Αυτήν την στιγμή υπάρχει η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων για παράδειγμα. Τι σημαίνει «συντονιστική επιτροπή των μπλόκων»; Κανείς δεν καταλαβαίνει. Αυτοί δηλαδή που βγαίνουν με τα τρακτέρ εκπροσωπούν τον κλάδο; Δεν νομίζω. Και αυτή η οργάνωση από την Λάρισα που βλέπετε είναι αυτή που το 2016 έσπασαν τα «μπλόκα» και επισκέφθηκαν τον κ. Τσίπρα και διέλυσαν τα «μπλόκα». Έκαναν μια συγκέντρωση στην Αθήνα με τα δικά τους τρακτέρ αν θυμάστε και τώρα είμαστε στο….ίδιο έργο θεατές. Είναι τραγικό. Ξέρουμε τι θα γίνει. Θα συναντηθούν σήμερα – αύριο με κλιμάκιο της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα τους δώσει κάτι (πετρέλαιο ή κάτι άλλο) όπως γίνεται και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά στους συγκεκριμένους μόνον (και αυτό είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση) που υποτίθεται ότι δεν είναι και «μαζί» τους. Είναι ελεγχόμενοι, έχουν δηλαδή συγκεκριμένα «όρια» και είναι αυτοί που παραδοσιακά βγαίνουν συνεχώς στα μπλόκα για 1-2 μήνες και μετά εξαφανίζονται. Θα τους δώσει κάτι, ώστε να μπορούν να λένε ότι «εμείς που κάναμε την κινητοποίηση, πήραμε». Εμείς το 2016 ήμασταν 400 τρακτέρ στον Νέστο και από εδώ δεν κατέβηκε κανείς στον Τσίπρα, εάν δεν αποσύρονταν το φορολογικό και το ασφαλιστικό ενώ αυτοί κατέβηκαν και μάλιστα ξεχωριστά από αυτούς που κατέβηκαν από τα Τέμπη την επόμενη ημέρα. Οι μεν πήγαν την μια μέρα και οι δε την επόμενη γιατί είμαστε που είμαστε διαλυμένοι, ήθελαν να δείξουν και οι μεν και οι δε ότι αυτοί είναι που μας εκπροσωπούν. Εμάς εδώ κανείς δεν μας «καλύπτει». Ο σκοπός μας είναι να έχουν νομιμοποίηση από τον κόσμο οι αντιδράσεις μας. Γιατί πρώτα από όλα κάποιοι έχουν πάρει «εργολαβία» όλο αυτό και βλέπετε ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να έχουν τέτοιους ανθρώπους απέναντί τους. Ανθρώπους με συγκεκριμένα όρια που ξέρουν ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα και τους δίνουν ένα «ξεροκόματο» κάποια στιγμή (όπως το αγροτικό πετρέλαιο για παράδειγμα) για να φύγουν από τον δρόμο και μάλιστα να φύγουν σαν νικητές και να λένε μετά ότι είναι το επίσημο αγροτικό κίνημα, ενώ υπάρχουν σύλλογοι που λειτουργούν όλο τον χρόνο, κάνουν κινητοποιήσεις όλο τον χρόνο, οι κουβέντες μας και οι συζητήσεις μας γίνονται όλο τον χρόνο και ξαφνικά έρχονται κάποιοι και «κερδίζουν» και «καπηλεύονται» μια προσπάθεια που γίνεται όλο τον χρόνο…»