Οι ιερείς θα πληρώνονται από το κράτος αλλά αδειάζουν 10.000 θέσεις από το δημόσιο

Στην επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δόθηκε τελικά χθες  το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας.

Οπως προκύπτει από την πρόταση Συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους, η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών του κλήρου θα γίνεται με βάση της κείμενες διατάξεις που διέπουν την μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων, την ίδια ημέρα και με τον ίδιο τρόπο. Για το λόγο αυτό ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο Συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, με το σχέδιο αυτό αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης, μετά την κοινή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο του σχεδίου Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018.

Ωστόσο, εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε ούτε εκατοστό από τις προθέσεις της» και ότι φεύγουν από το δημόσιο «10.000 κληρικοί για να προσληφθούν 10.000», καθώς όπως σημειώνουν, αν ο παπάς δεν πληρωθεί τότε θα στραφεί εναντίον της Εκκλησίας όχι του κράτους, όπως σήμερα».

Μισθοδοσία κλήρου

Ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά αντιθέτως το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.

Έτσι, σύμφωνα με το dogma.gr από τη Συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση:

–       Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ν.π.δ.δ.

–       Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

–       Παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Επιπροσθέτως, η μισθοδοσία των κληρικών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.