Στο ΣτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα ο Δήμος Ξάνθης μέσω…της Οικονομικής Επιτροπής

Η «λεπτομέρεια» που δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά…γράφτηκε στην απόφαση-Ερωτηματικά για την τήρηση των πρακτικών

Με 10 θέματα εντός και 3 εκτός ημερήσιας διάταξης συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης. Στα περισσότερα από αυτά υπήρξε ομοφωνία. Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση και παράλληλα πολλά ερωτηματικά προκάλεσε ένα εκ των τριών θεμάτων «εκτός ημερησίας».

 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ…

Ο λόγος για την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας προς την Οικονομική επιτροπή με θέμα την «άσκηση ενδίκου μέσου αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της υπ’ αριθμ. Οικ. 2/6748/ΔΛΓΚ/24-01-2019 (ΦΕΚ Β΄104) αποφάσεως του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών που αφορά τον καθορισμό λειτουργίας τραπεζικών λογαριασμών και τον ταμειακό προγραμματισμό των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παρ. 10 άρθρ. 69α ν.4270/2014β ως ισχύει».

ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟ…ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Μια γνωμοδότηση, άγνωστο πως προέκυψε, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στις 12 Φεβρουαρίου κλήθηκε να εγκρίνει ΜΟΝΟΝ το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού στην ΤτΕ και μάλιστα με την παράκληση του ίδιου του Δημάρχου Ξάνθης, προκειμένου να μην «χάσει» την προθεσμία (1η Μαρτίου) ο Δήμος Ξάνθης. Επίσης ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης (κάτι που διαφαίνεται και από τα πρακτικά της συνεδρίασης για το συγκεκριμένο θέμα) είχε ζητήσει από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να συμπληρωθεί στην απόφαση και η φράση «αν ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση ή μετατεθεί η εφαρμογή της, δεν θα ανοιχθεί λογαριασμός». Πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή από το σώμα.

Η…«λεπτομέρεια» ωστόσο που έκανε την διαφορά για να γνωμοδοτήσει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου περί άσκησης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, ήταν πως… στο αποφασιστικό μέρος του αποσπάσματος από την επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρονταν η άσκηση αίτησης ακύρωσης, χωρίς ωστόσο αυτό να συζητηθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση…

Παρατήρηση την οποία έκανε ο κ. Φανουράκης, διαβάζοντας μάλιστα και το απομαγνητοφωνημένο κομμάτι του Δημάρχου Ξάνθης κατά το οποίο ο ίδιος ζήτησε από το ΔΣ να συνταχθεί με την απόφαση της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ. Βέβαια πουθενά δεν διαφάνηκε και δεν κατέστη σαφές ότι η «συστράτευση» του Δήμου Ξάνθης με ΠΕΔ και ΚΕΔΕ θα…προϋπέθετε με την άσκηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, όπως ζητήθηκε.

 

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Αυτή η «λεπτομέρεια» ήταν που έκανε την διαφορά. Λεπτομέρεια η οποία μπήκε…επαγωγικά στο αποφασιστικό σκέλος του αποσπάσματος του ΔΣ, αλλά… δεν συζητήθηκε!

Μετά από πολλή συζήτηση, το θέμα καταψήφισε η «Κοινωνία Δημοτών» σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν έχει συζητηθεί το δεύτερο σκέλος της απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πάρθηκε τέτοια απόφαση».

«Λευκό» ο Επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω» κ. Σιαμπάν Μπαντάκ. Θέμα που πέρασε κατά πλειοψηφία μεν, (με τον Δήμο Ξάνθης να αποδέχεται την άσκηση αίτησης ακύρωσης) προκαλώντας πολλά ερωτηματικά δε για την τήρηση των πρακτικών και τις αποφάσεις που λαμβάνονται αλλά αποτυπώνονται…αλλιώς.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για την ιστορία η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με το θέμα «Λήψη απόφασης ανοίγματος λογαριασμού ταμιακής διαχείρισης στην τράπεζα της Ελλάδος» ανέφερε επακριβώς:

«ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ Όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα οριζόμενα στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα:

Α) Εγκρίνετε το άνοιγμα λογαριασμού ταμιακής διαχείρισης στην τράπεζα της Ελλάδος μέσω του οποίου θα εκτελούνται οι συναλλαγές που ορίζονται απόφαση Υπ. Οικ. οικ. 2/6748/ΔΛΓΚ/21.01.2019

Β) Ορίσετε τα εξουσιοδοτημένα για την κίνηση του εν` λογαριασμού όργανα της υπηρεσίας μας».

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ

Ωστόσο στο αποφασιστικό μέρος του ακριβές αποσπάσματος, η κατά πλειοψηφία απόφαση (σ.σ. με την μειοψηφία του κ. Κολλάρου) αναφέρει ότι «Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ύστερα από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων έχοντας υπόψη του την εν λόγω εισήγηση, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Α: Αποδέχεται την υπ’αριθμ.135η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ως έχει.

Β. Αποφασίζει την άσκηση αιτήσεων ακυρώσεως και αναστολής ενώπιον του ΣτΕ , όπως ζητείται από την προαναφερθείσα απόφαση της ΚΕΔΕ και την διαβίβασή της, στην ΚΕΔΕ προκειμένου και ο Δήμος Ξάνθης να συμπεριληφθεί στους φορείς που αποδέχονται τα προτεινόμενα στην εν λόγω απόφαση της ΚΕΔΕ.

Γ. Το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεχα της Ελλάδος και μόνο για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της μη κατάθεσης των νέων ποσών από τους Κ.Α.Π, εκτός και αν ανακληθεί η εν λόγω υπουργική απόφαση ή μετατεθεί η εφαρμογή της, οπότε και δεν θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του εν λόγω λογαριασμού.

Δ. Ορίζει τους υπαλλήλους του Δήμου Ξάνθης, Β.Μ. και Γ.Π. για την κίνηση του εν λόγω λογαριασμού…»

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κατά τα λοιπά, όπως προέκυψε από την συζήτηση των θεμάτων , βρέθηκε ο ανάδοχος για την αποκατάσταση των παιδικών χαρών κεντρικής πλατείας και πλατείας Ευμοίρου, μετά από δύο «άγονες» φορές, δόθηκαν δύο απευθείας αναθέσεις προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού και καυσίμων κίνησης αντίστοιχα για λόγους επείγουσας ανάγκης, καταρτίστηκαν οι όροι δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου για τις ανάγκες στέγασης του ΚΕΠ Δήμου Ξάνθης, που βρίσκεται επί της οδού Σμύρνης, μιας και έληξε η σύμβαση, ενώ εξουσιοδοτήθηκαν και οι δικηγόροι του Δήμου Ξάνθης για να εκπροσωπήσουν αρμόδιο αντιδήμαρχο στο πταισματοδικείο για υποθέσεις που αφορούν σε αδέσποτα.

 

ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ…

Τέλος, συμπληρώθηκαν και δύο προγενέστερες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούσαν σε άνοιγμα πρακτικού κατακύρωσης διαγωνισμού για τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες του κολυμβητηρίου Ξάνθης και την ασφαλτόστρωση οδών του οικισμού της Λεύκης, καθώς εκ…παραδρομής δεν καταγράφηκε στις προηγούμενες αποφάσεις ο τόπος και ο χρόνος και ότι εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος Ξάνθης.