Φορολογικές Δηλώσεις: Τελευταία στιγμή οι αλλαγές… στο «περίμενε» οι βεβαιώσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΚΑ

 

Ρ. Μπατζακίδου: «Έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία από πέρυσι –  Και να ανοίξει η πλατφόρμα δεν θα μπορούμε να υποβάλλουμε δηλώσεις»

 

Στην δημοσιότητα έδωσε η ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά έντυπα της δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018.

Ωστόσο τα προβλήματα θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν οι Φοροτεχνικοί και Λογιστές οι οποίο επανειλημμένα έχουν κάνει λόγο για δουλειές της «τελευταίας στιγμής».

Ακόμη όμως και αν «ανοίξει» η εφαρμογή, δεδομένα θα είναι τα προβλήματα με ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΚΑ που δεν έχουν αποστείλει ακόμη στοιχεία που αφορούν τους φορολογούμενους, όπως εξηγεί στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ρένα Μπατζακίδου.

 

 

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΗ…»

Ειδικότερα η ίδια αναφέρει ότι «όσον αφορά τα φορολογικά έντυπα, μπορεί να τα έχουν ήδη οι εταιρείες για να τα εφαρμόσουν μέσα στα προγράμματα που δουλεύουμε εμείς, ωστόσο χρειάζεται ένας χρόνος για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν τα έντυπα αυτές οι εταιρίες και στείλουν σε εμάς τις νέες εκδόσεις για να μπορέσουμε να τα δουλέψουμε. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται αυτό από το Υπουργείο Οικονομικών (από την ΑΑΔΕ) στην χρονιά που πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση. Αυτά θα έπρεπε να γίνονται το προηγούμενο έτος, να δίνονται στις μηχανογραφικές εταιρείες, να ετοιμάζονται τα προγράμματα και να έρχονται σε εμάς από την προηγούμενη ακόμη χρονιά. Δεν γίνεται να τα δίνουν το 2019, να έχουν την απαίτηση να τρέχουν οι μηχανογραφικές εταιρείες να κάνουν καινούρια λογισμικά προγράμματα και εμείς μετά να τρέχουμε να προλάβουμε τις εταιρείες που μας τα δίνουν για να μπορέσουμε να υποβάλλουμε δηλώσεις. Το λέμε χρόνια αυτό αλλά δεν ξέρουμε τελικά ποιος ακούει και αν ακούει».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΕΦΚΑ – ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ»

«Επίσης υποτίθεται πως οι δηλώσεις θα ανοίξουν τον Μάρτιο. Πως θα γίνει αυτό, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει στείλει βεβαιώσεις για τις επιδοτήσεις που πήραν οι αγρότες και όταν ο ΕΦΚΑ δεν έχει στείλει βεβαιώσεις για το τι πλήρωσαν οι επιχειρηματίες ως ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά έπρεπε να τα έχουμε για να τα εντάξουμε στα βιβλία των επιχειρήσεων. Ανοίγει δηλαδή ένα σύστημα, τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν και εμείς περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα και κάποια στιγμή να «τρέχουμε» για να προλάβουμε να υποβάλλουμε» συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «ακόμη λοιπόν και να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή, χωρίς αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούμε να υποβάλλουμε και πάλι θα φταίνε οι λογιστές που δεν υποβάλλουν. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάθε χρόνο τα προβλήματα είναι ίδια. Δεν αλλάζει κάτι. Αν δεν αποφασίσει η ΑΑΔΕ να αλλάξει τα δεδομένα και να είναι έτοιμη ένα χρόνο νωρίτερα για να μπορέσουμε να υποβάλλουμε δηλώσεις, αυτό το «θέατρο του παραλόγου» θα το ζούμε κάθε χρόνο και δυστυχώς θα είναι στις «πλάτες» μας γιατί κανένας δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που «βιώνουμε» ως κλάδος. Οι αλλαγές φέτος δεν είναι πολλές, αλλά το ζήτημα είναι ότι ακόμη και αυτές οι αλλαγές πρέπει να προσαρμοσθούν από τα μηχανογραφικά προγράμματα. Δεύτερο ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον ΕΦΚΑ και θα δούμε και από ποιους άλλους φορείς. Είμαστε γενικά σε αναμονή».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Ε1

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα βασικά σημεία του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι τα ακόλουθα:

– Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

– Για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται η γνωστοποίηση στο TAXISnet, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ.

– Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).

– Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.

– Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

– Φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν, όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.