Τι αλλάζει στην Γ’ Λυκείου – Κανονικά οι φετινές πανελλαδικές για τους υποψηφίους
Σχολές δύο κατηγοριών προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας σύμφωνα με τις οριστικές αλλαγές για το Λύκειο και τις πανελλήνιες εξετάσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Η «κόκκινη» σχολή προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις και η πράσινη την απόκτηση αποκλειστικά και μόνο του απολυτηρίου. Σε ότι αφορά τις Πανελλήνιες το νέο σύστημα δεν περιέχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον, οι μαθητές εξετάζονται πανελλαδικά σε τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.
Ωστόσο, μεγάλη αλλαγή προκύπτει για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης γιατί αντικαθίσταται το μάθημα των λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Τα λατινικά παραμένουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου ως μάθημα επιλογής.
Για την εισαγωγή στις «πράσινες» σχολές για το σχολικό έτος 2019-2020 οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου τον Οκτώβριο του 2019 θα κάνουν μια δήλωση μέχρι δέκα επιλογές σχολών και τμημάτων. Εντός μια εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, θα τους έχει ανακοινωθεί αν οι Σχολές και τα τμήματα τα οποία δήλωσαν ανήκουν στις «κόκκινες» ή στις «πράσινες» Σχολές.
Η κατηγοριοποίηση των Σχολών γίνεται βάσει ζήτησης. Δηλαδή, «πράσινες» σχολές θα είναι όσες έχουν συγκεντρώσει χαμηλή ζήτηση από τις αιτήσεις των μαθητών ενώ κόκκινες όσες έχουν υψηλή ζήτηση.
Στην περίπτωση που ένας μαθητής έχει πετύχει σε μια ή περισσότερες «πράσινες» σχολές θα κληθεί να πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα εισαχθεί σε μια από αυτές τον Φεβρουάριο του 2020. Και πλέον αυτό που απομένει θα είναι πάρει το απολυτήριο του με τελικό βαθμό 9,5.
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ
Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου, με το νέο σύστημα ισχύουν τα εξής:
Βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5
Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο Μ.Ο. διαμορφώνεται κατά 60% από τον Μ.Ο. των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης
Για τα υπόλοιπα μαθήματα, ο βαθμός είναι ο Μ.Ο. των δύο τετραμήνων
Στη διαμόρφωση του Γενικού Μ.Ο. (τελικού βαθμού) συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτη επιλογή των δέκα επιλογών που θα δηλωθούν τον Οκτώβριο του 2019 δεν είναι δεσμευτική για το κανονικό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούνιο του 2020. Δηλαδή μπορείς να συμπληρώσεις τις Σχολές και τα τμήματα που επιθυμείς τον Οκτώβριο και αντίστοιχα ότι σχολές και τμήματα επιθυμείς στο Μηχανογραφικό.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποτελεί παρέμβαση στη δομή και το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, στον τρόπο κτήσης του απολυτηρίου αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην προοπτική σταδιακής καθιέρωσης της ελεύθερης πρόσβασης. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με βάση τη φιλοσοφία της προσέγγισης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, των προτάσεων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην περίοδο 2015-2016, τα πορίσματα των συζητήσεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ίδια περίοδο, καθώς και μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και διάφορους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες της 3ης Σεπτεμβρίου 2018.
«ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΥΛΗ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙ…ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Πρότυπο Μάθησης» στην Ξάνθη κ. Σάκης Αθανασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι «το μόνο που θα επηρεάσει αυτό το σύστημα είναι η έναρξη των μαθημάτων, καθώς τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο, εφόσον θα αυξηθεί η ύλη σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. Οπότε τα παιδιά θα αναγκαστούν να ξεκινούν νωρίτερα τα μαθήματα στα φροντιστήρια, ενώ μέχρι σήμερα ξεκινούσαν τον Αύγουστο. Επίσης καταργούνται τα Λατινικά και στην θέση τους μπαίνει η Κοινωνιολογία. Και αυτή είναι μια βασική αλλαγή. Επίσης, οι μαθητές δεν θα μπορούν να επιλέγουν σχολές από άλλα πεδία. Για παράδειγμα, με την βιολογία γενικής παιδείας, άνοιγες το 3ο πεδίο. Πλέον αυτό καταργείται και όλα τα μαθήματα «μετρούν» το ίδιο. Τα παιδιά δεν θα μπορούν να «ανοίγουν» πεδία με άλλα μαθήματα».
«ΣΤΑ ΠΟΛΥ…ΧΑΜΗΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ»
Αναφορικά με τα τμήματα στα οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι μαθητές, ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί ότι «πρόκειται για πολύ «χαμηλά» τμήματα στα οποία ούτως ή άλλως δεν πήγαιναν πολλοί μαθητές, οπότε και δεν «μαζεύονταν» ο αριθμός. Πρόκειται για σχολές 3000-6000 μορίων οι οποίες τώρα γίνονται «ελεύθερες». Θα είναι σε ΤΕΙ. Δεν επηρεάζονται τα ΑΕΙ. Το απολυτήριο θα είναι ξεχωριστό. Θα μετρά ο βαθμός του σχολείου κατά ένα ποσοστό και κατά ένα άλλο ποσοστό ο βαθμός των πανελληνίων. Θα χωριστούν με «περιφέρειες». Δεν θα είναι για όλους το ίδιο».
«ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ Β΄ΛΥΚΕΙΟ – Η Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΥΣΙ»
Κλείνοντας ο κ. Αθανασιάδης, σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο σύστημα θα «πιάσει» τα παιδιά που φέτος φοιτούν στην Β΄Λυκείου, για αυτό και υπάρχει ένα «αλλαλούμ». Εν τω μεταξύ η Αξιωματική Αντιπολίτευση λέει πως θα καταργηθούν αυτά αν είναι η επόμενη κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάντως, θα ψηφιστεί γρήγορα και θα «πιάσει» τους φετινούς μαθητές της Β΄Λυκείου. Τα παιδιά της Β΄Λυκείου θα δώσουν μηχανογραφικό. Η Γ΄Λυκείου δεν επηρεάζεται. Οι υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία και θα δώσουν τις πανελλαδικές με το ήδη υπάρχον σύστημα, όπως πέρυσι».