«Ενέσεις» για εμπορική κίνηση στην οδό Δαγκλή, αλλά…

sdr

Β. Τερζής: «Ένας κούκος δεν φέρνει την…Άνοιξη!»

Μπορεί από την μια να μιλάμε συνεχώς για τον «θάνατο του εμποράκου» ωστόσο από την άλλη, ενώ υπάρχει η «ιδέα» και το «όραμα» (από κάποιους επαγγελματίες) προκειμένου να προχωρήσει το στεγασμένο εμπόριο μπροστά, δεν φτάνει μόνο η σκέψη, αφού η υποστήριξη, η οργάνωση, ο συντονισμός και η συνεννόηση παίζουν σημαντικό ρόλο για την διεξαγωγή events και εκδηλώσεων θα φέρουν τουλάχιστον μια πιο…αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά και «δυνητικούς» πελάτες. Φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, (μέσα σε όλες τις αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα που «ξεφυτρώνουν» και προσφέρουν πολλές «ανέσεις» στους πελάτες τους) οι επαγγελματίες της οδού Δαγκλή οι οποίοι κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο και «δυνητικούς» καταναλωτές με την εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των Χριστουγέννων αλλά και με μια μικρότερη εκδήλωση στο πλαίσιο των καρναβαλιών. Προσπάθειες που θα μπορούσαν να «πιάσουν» τόπο και οι οποίες θα συνεχιστούν, αλλά δυστυχώς ένας «κούκος» δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλά ο Ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του καταστήματος «bioxanthi» επί της οδού Δαγκλή κ. Βασίλης Τερζής.

 

«ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΑ…ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥΣ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «γενικότερα ως Έλληνες δεν έχουμε το «ισχύς εν τη ενώσει». Από εκεί και πέρα βέβαια, επικρατεί και μια νοοτροπία στην αγορά. Οι παλιοί βάζουν δύσκολα «νερό στο κρασί τους». Οι νέοι θέλουν τις ιδέες αυτές με τα «δρώμενα» στον πεζόδρομο που είναι βασισμένα σε concepts του εξωτερικού και τα προσαρμόζουμε στα ελληνικά δεδομένα. Όλο αυτό ξεκίνησε από μια ομάδα επαγγελματιών και πλέον καταφέραμε (έπειτα από την εκδήλωση των Χριστουγέννων) να αυξήσουμε τις επιχειρήσεις σε 46 και αρχίζουμε σιγά σιγά να κάνουμε διάφορα πράγματα. Δεν υπάρχει πάντα σύμπνοια, ακόμη και μέσα στην «επιτροπή» που «τρέχει» το θέμα, αλλά ούτως ή άλλως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές ηλικίες και δεν μπορείς πάντα να «ταιριάζεις» απόλυτα με όλους. Απλώς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε από κοινού για το καλό όλων. Δεν λειτουργεί ο καθένας σαν «μονάδα».

«ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΤΖΙΡΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ»

«Κάναμε επίσης μια μικρότερη εκδήλωση και στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, γιατί ούτως ή άλλως ο δήμος κάνει πολλές εκδηλώσεις το καρναβάλι αλλά και εμείς οικονομικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Είχαμε κάνει όμως μερικές εκδηλώσεις. Αυτό που παρατηρούμε στα καταστήματα το τελευταίο διάστημα είναι ότι έχει ανέβει πάρα πολύ η επισκεψιμότητα. Μπορεί να μην έχουν ανέβει οι «τζίροι» όμως εκεί που δεν περπατούσε και τόσος κόσμος στην οδό Δαγκλή, άρχισε σιγά σιγά να περπατάει και βλέπουμε ότι ο πεζόδρομος γίνεται εμπορικός, όπως θα έπρεπε να είναι. Σίγουρα επηρεάζουν τα κλειστά καταστήματα και ότι το εμπορικό έχει «πέσει» τα τελευταία χρόνια και δεν προσεγγίζει άλλο κόσμο. Ωστόσο από εκεί και πέρα, με τις δράσεις που κάνουμε ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά και έχουμε δει ότι άρχισε να γίνεται κάτι, το οποίο βέβαια θα πρέπει να στηριχθεί γενικότερα και από τους φορείς και από το επιμελητήριο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μας βοήθησαν γιατί και την πρώτη φορά που τους ζητήσαμε κάποια πράγματα τα είχαν κάνει και την δεύτερη φορά (αν και είχαμε καθυστερήσει λίγο) η στέγη πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης μας βοήθησε σε κάποια πράγματα. Στον Εμπορικό Σύλλογο δεν έχουμε απευθυνθεί ακόμη σαν ομάδα, όμως το ΕΒΕ και ο δήμος έχουν «στηρίξει» κάποια πράγματα. Όμως θέλει περισσότερη δουλειά και από εμάς τους ίδιους γιατί πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα, να καταθέτουμε τις προτάσεις μας εγκαίρως και πιο συγκεντρωμένες και «καθορισμένες» και από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Όταν κάνεις τέτοιες εκδηλώσεις, ανεβάζεις την ψυχολογία του κόσμου γιατί ούτως ή άλλως τα οικονομικά δεν αλλάζουν, τουλάχιστον ακόμη. Αυξάνεται όμως η επισκεψιμότητα» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «τα events αυτά, φυσικά έχουμε σκοπό να τα συνεχίσουμε. Μάλιστα αυτό το διάστημα κάνουμε κάποιες επαφές προκειμένου να γίνει κάποια εκδήλωση μετά το Πάσχα, με αφορμή το «Χατζηδάκειο Φεστιβάλ». Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι εκείνες τις ημέρες. Σίγουρα θα έχουμε κάποιες χορευτικές ομάδες, κάποια «δρώμενα» που θα γίνουν, απλά δεν τα έχουμε καθορίσει όλα ακόμη. Είμαστε στην διαδικασία των επαφών αυτό το διάστημα».

 

«ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ»

Κλείνοντας ο κ. Τερζής σημείωσε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια δεν συμμετέχουν κάποιοι επαγγελματίες που όπως προείπα δεν βάζουν εύκολα «νερό στο κρασί τους», ωστόσο η πλειοψηφία της οδού Δαγκλή συμμετέχει σε αυτό τον «θεσμό». Επίσης κάτι ευχάριστο ήταν ότι στο πλαίσιο τον ΘΛΕ, ενώθηκαν τα μαγαζιά της οδού Σμύρνης και έκαναν και εκείνοι μια δραστηριότητα με ορχήστρα και έτσι είχε αρκετή επισκεψιμότητα το σημείο εκείνη την ημέρα. Οπότε βλέπουμε ότι δίνουμε παράδειγμα και σε άλλους επαγγελματίες για να συσπειρωθούν και να κάνουν ανάλογες δράσεις. Ίσως παρόμοια πράγματα να γίνουν και σε άλλες περιοχές της αγοράς. Δεν είναι κακό αυτό και ίσα ίσα βοηθά την πόλη προς το καλύτερο».