Με αφορμή την πρόσφατη φωτιά αλλά και το…«παγωμένο» έργο επέκτασης
Έσβησε η φωτιά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) η οποία ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή και μάλιστα σε δύσβατο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, όπως επισημαίνει στην «Θ» ο Δήμαρχος Τοπείρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης κ. Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος παράλληλα μιλά για τα «κωλύματα» που υπάρχουν αναφορικά με το μεγαλόπνοο έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ, τις δυσκολίες ανεύρεσης χρηματοδότησης αλλά και το μείζον ζήτημα της μετατροπής του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ.
«ΕΣΒΗΣΕ Η ΦΩΤΙΑ»
Ειδικότερα ο κ. Μίχογλου αναφερόμενος στο πρόσφατο συμβάν στον ΧΥΤΑ, υπογραμμίζει ότι «η φωτιά έχει σβήσει με όσα μέσα διαθέτουμε ως ΣΔΑΝΞ ενώ συνέβαλαν και οι δήμοι».
«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ…ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ»
Αναφορικά με το με την μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ ο ίδιος τονίζει ότι «η χρηματοδότηση από την περιφέρεια και το ΕΣΠΑ κολλάει στο ότι εμείς δεν είμαστε ΦΟΔΣΑ. Ενώ ήμασταν ΦΟΔΣΑ, ξαφνικά μας απένταξαν και θεωρούν ΦΟΔΣΑ μόνον την ΔΙΑΜΑΑΘ. Ενώ υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι σε όλη την Ελλάδα και παραλόγως τον σύνδεσμο Ηρακλείου τον έκαναν ΦΟΔΣΑ, εδώ δεν θέλουν να μας κάνουν ΦΟΔΣΑ. Είμαστε ένα μοντέλο τεσσάρων δήμων που πηγαίνουν πολύ καλά σε αυτό το θέμα και θέλουν να το διαλύσουν για να γίνει ένας περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων».
«ΕΙΠΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΧΑΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ»
Σε ο,τι αφορά τώρα την δημοπρασία για το έργο του ΧΥΤΑ, ο κ. Μίχογλου αναφέρει ότι «η δημοπρασία πέρασε κατά πλειοψηφία. Το πέρασε η αποκεντρωμένη, έκαναν ένσταση οι άλλοι διαγωνιζόμενοι (της Ξάνθης) έναντι της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, στον Επιτροπή του άρθρου 152 η οποία δικαίωσε τους εργολάβους της Ξάνθης και την πρόταση την δική μου επί της ουσίας. Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» προσέφυγε στο εφετείο, οπότε είμαστε εν αναμονή. Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουμε. Τότε είχαν διαφωνήσει ο κ. Δημαρχόπουλος και ο κ. Ιγιαννίδης που είμαστε Εκτελεστική Επιτροπή. Εγώ δεν συμφώνησα. Είπα να ανοίξουν οι προσφορές για όλους και όποιος έχει την μεγαλύτερη προσφορά να το πάρει. Βέβαια, τώρα είναι δίκοπο «μαχαίρι» η κατάσταση αυτή. Αν προχωρήσει η διαδικασία και βγει διαφορετική απόφαση, τι θα κάνουμε εμείς μετά; Αν και αυτό είναι θέμα της επιτροπής που αποτελείται από 6-7 μέλη. Η επιτροπή θεώρησε ότι δεν πρέπει να ανοιχτούν ακόμη οι προσφορές, γιατί πρέπει να έχουμε τελική απόφαση. Δεν μπορείς να το παίζεις «κορώνα – γράμματα».
«ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ 4-5 ΜΗΝΕΣ ΖΩΗΣ ΕΧΕΙ Ο ΧΥΤΑ»
«Δεν είναι μόνον ο χρόνος. Είναι και η χρηματοδότηση. Πείτε ότι θα το πάρει η «χ» ή «ψ» κοινοπραξία. Χρήματα όμως δεν υπάρχουν αν δεν εγκριθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Κολλάμε και εκεί γιατί υπήρξαν υποσχέσεις για χρηματοδότηση (εδώ και 4-5 χρόνια) όμως μας ήρθαν την χρονιά που πέρασε και μας είπαν ότι «όποιος δεν είναι ΦΟΔΣΑ μέχρι τον Φεβρουάριο (που βγήκε ΦΕΚ) δεν μπορεί να κάνει έργα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «έχουμε διπλό πρόβλημα. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Πρέπει να μας κάνουν ΦΟΔΣΑ, οπότε να ξεκινήσει η δεύτερη λεκάνη, αλλιώς ο ΧΥΤΑ έχει μετά βίας 4-5 μήνες ζωή. Αλλιώς πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια του Νομού Ξάνθης, να πηγαίνουν στην Καβάλα και στην Κομοτηνή με επιβάρυνση όλων των δημοτών. Αυτά τα έργα για εμένα έπρεπε να γίνουν πριν 6 – 7 χρόνια. Οι προηγούμενη διοίκηση (δεν μιλώ για τον κ. Δημαρχόπουλο, που είμαστε της τελευταίας πενταετίας). Έπρεπε να μεριμνήσουν για να υπάρχει συνέχεια του ΧΥΤΑ. Είμαστε ο μόνος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι άλλοι έχουν περισσότερα προβλήματα. Παρόλα αυτά, οι δυο Βουλευτές κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μας συμπαραστάθηκαν. Κάναμε μια συνάντηση με τον υπουργό στην Βουλή, κ. Φάμελο. Ο κ. Φάμελος ήθελε να κλείσει και τον Σύνδεσμο Απορριμμάτων και να τον μεταβιβάσει στην ΔΙΑΜΑΑΘ και του είπα ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες (υπάλληλοι, οχήματα, κτίρια). Θέλουν να τα κάνουν με μια διαταγή, να μεταβιβαστούν στην ΔΙΑΜΑΑΘ και η ΔΙΑΜΑΑΘ δεν θέλει να τα διαχειριστεί η ίδια, αλλά να πάρει μόνο το έργο. Όλα είναι…τα λεφτά και το ποιος θα διαχειριστεί το έργο».