Σύλλογοι…τριών «ταχυτήτων» στην Ξάνθη

Με αφορμή την προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις…οικονομικές ενισχύσεις

Δημ. Μπαχαρίδης από «Κατασκηνωτές» και Πασχ. Ξανθόπουλος από τη ΦΕΞ μιλούν στην «Θ»

 

Το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης απασχόλησε για άλλη μια φορά (και τελευταία λόγω…προεκλογικής περιόδου) την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Ενίσχυση την οποία λαμβάνουν κατά καιρούς αρκετοί σύλλογοι της πόλης (με διάφορα ποσά) ενώ κάποιοι άλλοι…ποτέ! Μάλιστα κατά την συζήτηση του θέματος η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Δέσποινα Παρταλίδου, έδωσε διευκρινίσεις για την διαδικασία που ακολουθείται ήτοι το ότι οι σύλλογοι απευθύνονται με αίτηση στον Δήμο Ξάνθης.

Όλα τα παραπάνω σχολίασαν στην «Θ» οι εκπρόσωποι δύο δραστήριων συλλόγων της Ξάνθης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κατασκηνωτές» κ. Δημήτρης Μπαχαρίδης καθώς και ο υπεύθυνος εκδηλώσεων της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ) κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος.

 

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ…ΔΡΑΧΜΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ»

Ειδικότερα ο κ. Μπαχαρίδης ανέφερε ότι «νομίζω πως ούτε κατά διάνοια μας έχει παρουσιαστεί τέτοιο θέμα. Προσωπικά σαν πρόεδρος έχω πλήρη άγνοια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν έπρεπε να έρθει μια ανακοίνωση ή ενημέρωση από πλευράς δήμου ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Ο,τι κάνουμε τα πληρώνουμε από τον σύλλογο και ποτέ δεν έχουμε πάρει ούτε μια επιχορήγηση ούτε από κάποιον άνθρωπο από τον δήμο. Ποτέ στα τόσα χρόνια ο δήμος δεν μας έχει δώσει τίποτε, παρά πληρώνει τα γραφεία στο Γήπεδο ΑΟΞ. Εμείς εκεί πληρώνουμε τα νερά, τα φώτα κλπ. Δεν δίνουμε κάτι για ενοίκιο, που νομίζω ότι το πληρώνει ο δήμος. Από εκεί και πέρα, το να έρθει κάποιο ποσό στον σύλλογο, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα για αυτήν την διαδικασία. Ότι μπορείς να κάνεις αίτηση, να αξιολογηθεί κλπ. Από εσάς το μαθαίνω και μάλιστα θα το συζητήσω με τα παιδιά στο ΔΣ. Την Κυριακή έχουμε μια δράση καθαρισμού του άλσους. Το μόνο που αναφέρθηκε για παράδειγμα είναι το τι θα κάνουμε. Ούτε εγώ γνωρίζω για αυτήν την διαδικασία αλλά αν ήξερε και κάποιος άλλος από το ΔΣ θα το έλεγε για να το συζητήσουμε. Εγώ δεν ξέρω τίποτα για αυτό. Ας μας που λοιπόν αυτοί που παίρνουν 6000 ευρώ για παράδειγμα, τι ακριβώς κάνουν για να πάρουμε και εμείς 6000 ευρώ σαν σύλλογος. Τι ακριβώς κάνουν; Βοηθούν τον δήμο σε ορισμένες δράσεις; Να το κάνουμε και εμείς, αν και οι δικές μας δράσεις βοηθούν όλη την Ξάνθη. Βοηθούμε Πάσχα και Χριστούγεννα κλπ και δεν έχουμε πάρει καμία δραχμή από κανέναν. Ίσα – ίσα τα βάζουμε όλα αυτά από την τσέπη μας. Τουλάχιστον οι μεγάλοι σύλλογοι που υπάρχουν τόσα χρόνια και δουλεύουν για όλη την Ξάνθη, δεν μπορούν να ενημερωθούν για αυτές τις διαδικασίες; Έχουμε και mail, έχουμε και τηλέφωνα. Έχουμε τα πάντα. Δίνουν στους…ημέτερους. Βέβαια δεν μπορώ να πω πως για τον καθαρισμό του άλσους ζητήσαμε φυσικά την βοήθεια του δήμου, γιατί θα πρέπει να έχουμε τσουγκράνες, φτυάρια, σακούλες κλπ. Αλλά ο,τιδήποτε άλλο δεν έχουμε. Έχουμε πλήρη άγνοια περί αυτού του θέματος. Είμαστε από το 1987 σύλλογος».

«ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, Η ΦΕΞ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι «παίρνουμε χρήματα για κάποιες δράσεις. Ούτε κάτι συστηματικά, ούτε κάθε χρόνο. Υπήρξαν χρόνια που η ΦΕΞ δεν έχει πάρει χρήματα για διάφορους λόγους (φαντάζομαι). Υπήρξε κάποια στιγμή μια ενίσχυση για κάποιο φεστιβάλ που κάναμε, αλλά όχι κάθε χρόνο standard σε κάτι. Κανονικά οι σύλλογοι θα πρέπει να ξέρουν, αλλά από την άλλη θα πρέπει να εμπίπτουν σε μια διαδικασία. Δεν είναι ότι ο δήμος θα πρέπει να δίνει υποχρεωτικά κάθε χρόνο κάτι σε έναν σύλλογο, γιατί ο σύλλογος μπορεί να μην κάνει καμία δραστηριότητα. Αναλογικά με αυτά που παίρνουν οι σύλλογοι, ως ΦΕΞ δεν παίρνουμε τίποτα. Ωστόσο η ΦΕΞ είναι μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι σαν ομοσπονδία συλλόγων. Είμαστε 20 σύλλογοι μαζί (δεν μιλώ για εργαστήρια). Η ΦΕΞ έχει ομάδες, έχει συλλόγους. Θα μπορούσε δηλαδή για παράδειγμα η κινηματογραφική λέσχη που είναι από το 1970 να έχει δικό της ΑΦΜ. Το ίδιο πράγμα ισχύει για το θεατρικό, το ραδιόφωνο, το μουσείο, το χορευτικό κλπ. Είναι μια κατάσταση τελείως διαφορετική…Νομίζω ότι οι σύλλογοι καταθέτουν αιτήματα και αυτό είναι απλό. Ζητάς έναν αριθμό πρωτοκόλλου για το αίτημα, το αξιολογεί που πρέπει να πάει και από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι το κάθε τμήμα του δήμου το αξιολογεί και χρηματοδοτείται ή όχι».

 

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ…ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ»

«Η ίδια η Ξάνθη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δηλαδή είμαστε 30 περίπου οι σύλλογοι που ασχολούνται με το καρναβάλι. Άλλοι 20 περίπου είναι οι Λαογραφικοί Σύλλογοι. Υπάρχουν και αθλητικοί κλπ. Είναι μεγάλο το νούμερο. Πέρυσι ως ΦΕΞ πήραμε 1000-1500 ευρώ. Αυτό όμως είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε και στο υπουργείο πολιτισμού. Γενικότερα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι ίδιοι οι σύλλογοι θα έπρεπε να αυτοαξιολογηθούν για να μπορέσουμε μετά να αξιολογήσουμε την κριτική και το κριτήριο με το οποίο θα χρηματοδοτηθούμε. Όταν ο σύλλογος κάνει έναν χορό και ζητά επίμονα 5000 ευρώ και εγώ ζητώ για το μουσείο 3000 ευρώ και δεν μπορώ να τα έχω, αρχίζουν μετά οι «γκρίνιες» για το ποιος τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη κλπ. Εμείς κάνουμε ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής και ο άλλος μας λέει: «μην το κάνετε». Και εσύ κάνεις ένα φεστιβάλ που παρακολουθούν 100 άτομα που ακούν κλασική μουσική και εγώ…κάνω μια βραδιά χιπ χοπ στην πλατεία και έχω 1000 άτομα για παράδειγμα. Μέσα σε μια τέτοια διαδικασία βλέπεις ότι πρώτα πρέπει να αξιολογηθούμε οι ίδιοι για να καταλάβει κανείς. Και εμείς το συζητούμε και λέμε στον δήμο ότι η κρίση μας είναι ότι θα έπρεπε η ΦΕΞ και οι σύλλογοι να κάνουν τα…λιγότερο κοστοβόρα και μεγαλύτερης εμβέλειας. Και εγώ δεν μπορώ να ζητήσω εύκολα χορηγική υποστήριξη από τους ιδιώτες για ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, αλλά μπορώ να ζητήσω πολύ εύκολα για μια βραδιά παραδοσιακή και θα γεμίσω το αμφιθέατρο. Αλλά και για την κλασική μουσική, ξέρεις ότι είναι απαραίτητο να το κάνεις κάποια στιγμή γιατί όλοι μιλάμε στο τέλος για την Ελλάδα που η υπερτερεί των άλλων χωρών για μια Κάλλας, αλλά δεν μιλάμε για έναν…Καρρά για παράδειγμα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «παρόλα αυτά το θέμα δεν τίθεται πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μεταξύ μας. Εκεί είναι για μένα το ζητούμενο. Προσωπικά έχω ακούσει, πριν πάει καν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αξιολογήσεις άλλων που λένε «γιατί να το πάρει η ΦΕΞ». Άρα τι να…πας παρακάτω; Φαντάζομαι ότι αυτό που αντιμετωπίζει ο δημοτικός υπάλληλος είναι 50 αιτήσεις για 50 εκδηλώσεις. Εγώ μπορεί και να τις είχα απορρίψει. Αυτός δεν μπορεί να τις απορρίψει, οπότε πρέπει να καθίσει και να ικανοποιήσει πλέον με άλλο κριτήριο. Γιατί συζητάμε για πολιτισμό. Ποιος αξιολογεί την ποότητα; Υπάρχουν όμως πράγματα ακόμη και στην τέχνη που έχουν κριτήρια…»