LET’S DO IT GREECE με δράσεις από παιδιά στο Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ σε Ν. Καρυά και Π. Λάγος

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας & Θάσου σε συνεργασία με σχολικές μονάδες της περιοχής, συμμετείχε στην εθελοντική περιβαλλοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece 2019». Όλοι αγαπάμε το περιβάλλον και συμμετέχοντας σε αντίστοιχες δράσεις, συνεισφέρουμε στο να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, με καθαρές παραλίες, βυθούς ποτάμια και λίμνες, ομορφότερα πάρκα, δάση και γειτονιές. Παράλληλα γινόμαστε και πρεσβευτές του εθελοντισμού.

Τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που έχει στην αρμοδιότητα του ο Φορέας Διαχείρισης, πραγματοποίησαν εθελοντικές δράσεις καθαρισμού όπου συμμετείχαν 170 άτομα από τα παρακάτω σχολεία:

  • Την Τετάρτη 03 Απριλίου 2019, στο Κ.Π Δέλτα Νέστου, συμμετείχαν: το 5ο νηπιαγωγείο Χρυσούπολης με 46 παιδιά, 4 νηπιαγωγούς και 10 γονείς και το δημοτικό σχολείο Κεχρόκαμπου με 15 παιδιά και 2 συνοδούς.

Το δημοτικό σχολείο Κεχρόκαμπου επισκέφθηκε το Κ.Π. Κεραμωτής, όπου προηγήθηκε μια ενημέρωση για το ΕΠΑΜΑΘ. Ακολούθησε παρατήρηση πουλιών στην Λ/θ Ερατεινού, μαζί με το 5ο νηπιαγωγείο Χρυσούπολης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας Ερατεινού.  Τέλος, τα παιδιά διασκέδασαν μαθαίνοντας, μέσα από το περιβαλλοντικό παιχνίδι «φιδάκι», όπου με τη βοήθεια ενός μεγάλου ζαριού, τα παιδιά μετακινούνταν στα τετράγωνα του παιχνιδιού και έπαιρναν πληροφορίες για τα είδη του ΕΠΑΜΑΘ.

  • Την Πέμπτη 04 Απριλίου 2019, το προσωπικό του Κ.Π. Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Αβδήρων Ξάνθης, με 80 μαθητές και 13 συνοδούς εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν καθαρισμό της Παραλίας Αϊ Γιάννη (Αβδήρων).

Στους μικρούς εθελοντές προηγήθηκε ενημέρωσε για την ασφαλή περισυλλογή σκουπιδιών και στη συνέχεια μοιράστηκαν γάντια  και σακούλες. Αφού πρώτα χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες, όπου η κάθε ομάδα είχε κι έναν υπεύθυνο (εκπαιδευτικό), μικροί και μεγάλοι «όργωσαν» την παραλία και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ο όγκος σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε, ήταν αρκετά μεγάλος για μία παραλία η οποία δεν έχει μεγάλη προσέλευση κόσμου και με μία πρώτη ματιά φαίνεται καθαρή.

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλειμμα για κολατσιό και ξεκούραση. Το πρόγραμμα έκλεισε με 2 περιβαλλοντικά παιχνίδια, τα οποία συνεπήραν μικρούς και μεγάλους.

  • Το ένα ήταν παιχνίδι αναγνώρισης ειδών, όπου σε πρώτη φάση τα παιδιά, έπρεπε να βρούνε την καρτέλα με το σωστό είδος πουλιού έπειτα από περιγραφή που έκανε υπάλληλος του Φορέα Διαχείρισης και στη συνέχεια έπρεπε να τρέξουν για να βρούνε την αντίστοιχη καρτέλα, η οποία ήταν κρυμμένη στην παραλία, ανάμεσα σε άλλα είδη πουλιών.
  • Το δεύτερο ήταν το παιχνίδι «λαβύρινθος», όπου τα παιδιά χωρίστηκαν σε θηρευτή και θήραμα. Την ώρα που το θήραμα προσπαθούσε να βρει τον δρόμο για τη φωλιά του, όπου θα ήταν ασφαλής, ο θηρευτής επιδίωκε να πιάσει το θήραμα πριν αυτό καταφέρει να μπει στη φωλιά. Το πιο συναρπαστικό σε αυτό το παιχνίδι, είναι ότι το θήραμα και ο θηρευτής μπαίνουν στον λαβύρινθο με κλειστά μάτια και ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που τους δίνει η αμάδα τους.

Στο τέλος της δράσης, απορριμματοφόρο του Δήμου Αβδήρων συνέλλεξε τις σακούλες με τα απορρίμματα από την παραλία Αϊ Γιάννη.