Προς το Φθινόπωρο προσδιορίζεται η εκδίκαση των αγωγών που άσκησαν οι μεταποιητές…
«Ας έχουν τουλάχιστον ένα χαρτί στα χέρια τους για να διεκδικήσουν την επιστροφή φόρων» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Καμία ελπίδα δεν φαίνεται να υπάρχει για την επαναφορά της επιδότησης κόστους εργασίας (12%) στις επιχειρήσεις της περιοχής, σύμφωνα με τον γνωστό νομικό της Ξάνθης κ. Θανάση Ξυνίδη, ο οποίος ασχολήθηκε νομικά με ενάγοντες μεταποιητές κατά το παρελθόν, οι αγωγές των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν προς το Φθινόπωρο, μετά την μεταβίβασή τους από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής.
«ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 12%»
Μιλώντας στην «Θ» ο ίδιος εξηγεί ότι «από την στιγμή που έχει ψηφιστεί η κατάργησή του, πλέον δεν βλέπω ότι μπορεί να επαναχορηγηθεί με την έννοια ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κρίνει τελεσίδικα ότι δεν μπορούν να είναι πάνω από το de minimis, δηλαδή τις 200.000 ευρώ στην τριετία για κάθε εταιρεία. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να περάσει, ό,τι και αν υπόσχεται ο καθένας και πολύ περισσότερο επειδή στις αντιδικίες αυτές το δημόσιο και ο ΟΑΕΔ, επικαλούνται ότι δεν πρέπει να πληρώσουν στις επιχειρήσεις αυτά τα χρήματα γιατί είναι παράνομη η επιχορήγηση αυτή. Άρα λοιπόν σε επίπεδο προοπτικής, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει κάτι παρόμοιο. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση».
«ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ»
«Από την άλλη μεριά, διαδικαστικά αυτήν την στιγμή το δημόσιο έκανε κάποιες προσπάθειες να καθυστερήσει την όλη καταβολή. Μιλούμε για τις μεγάλες εταιρείες όπου είναι πολύ μεγάλα τα ποσά και ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα ποσά έχουν φορολογηθεί ήδη, έχουν μπει στους ισολογισμούς των εταιρειών και αλλοίωσαν ως προ το «θετικό» τα αποτελέσματα. Άρα οι κερδοφόρες εταιρείες έχουν πληρώσει και φόρο για αυτά τα ποσά. Το δημόσιο λοιπόν ακολουθεί μια διαδικασία» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «όλες αυτές οι αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά (επειδή η έδρα του ΟΑΕΔ είναι στον Πειραιά). Παρόλα αυτά οι αγωγές αυτές έχουν σταλεί με πράξεις μεταβίβασης και ήρθαν πλέον στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής που θα τις δικάσει. Δεν έχει αρχίσει ακόμη η εκδίκασή τους, μετά την μεταβίβαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά σε αυτό της Κομοτηνής, οπότε περιμένουμε τον προσδιορισμό των νέων δικασίμων. Υπολογίζουμε ότι αυτές οι αγωγές θα δικαστούν το Φθινόπωρο».
«ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ…»
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ήδη φορολογηθεί για αυτά τα χρήματα, όπως επισήμανε και ο κ. Ξυνίδης, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι «σε τελευταία ανάλυση, αν το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν πρέπει να τα πάρουν, ας έχουν τουλάχιστον ένα χαρτί στα χέρια τους για να μπορέσουν να διεκδικήσουν την επιστροφή φόρων. Δυστυχώς με το 12% έγιναν δυστυχώς λάθη, διότι προέκυψε από την πορεία των θεμάτων ότι αυτό το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και μάλλον όλοι αυτοί που έκαναν φασαρία για το θέμα, όπως η Ευρωβουλευτής κ. Σπυράκη που το έβαλε στην ΕΕ, μάλλον ζημιά έκανε, παρά καλό, διότι ανακοίνωσε κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό εκεί επάνω. Καλό είναι λοιπόν πριν γίνονται πολιτικές κινήσεις, να εκτιμάται τι επιπτώσεις έχουν αυτές».
Υπενθυμίζεται ωστόσο το γεγονός, ότι με την επίσημη απάντηση που έλαβε τότε η κ. Σπυράκη, θα μπορούσε να τεθεί θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελληνική κυβέρνηση, κάτι που προφανώς δεν «συνέφερε», αφού θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι… καταβολές εκατοντάδων εκατομμυρίων στους δικαιούχους της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας… Λεφτά δηλαδή, που λείπουν σήμερα από την οικονομία του τόπου μας…