Στην…«ψυχιατρική» η δημόσια ψυχική υγεία στην Ξάνθη

Με δύο γιατρούς το Γ.Ν.Ξ και «παρελθόν» το Κέντρο Ψυχικής Υγείας…

Μπουρχάν Μπαράν: «Πολλά τα περιστατικά- ελάχιστοι γιατροί- μεγάλη η…γραφειοκρατία»!

Σε μία εποχή που οι ψυχικές ασθένειες αυξάνονται με… γεωμετρική πρόοδο και τα περιστατικά αυτοκτονιών γίνονται συχνότερα, ανάλογες δημόσιες δομές υγείας στην Ξάνθη (πλην της ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, που λειτουργεί με δύο ιατρούς αυτήν την στιγμή) δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα το «βάρος» να πέφτει σχεδόν ολόκληρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, ένας εκ των οποίων είναι ο Ψυχίατρος κ. Μπουρχάν Μπαράν.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει στην «Θ» την «ανυπαρξία» τέτοιων δομών, αλλά και την υπολειτουργία των ήδη υπαρχόντων, δηλαδή του ΓΝΞ αλλά και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (το κτίριο του οποίου μετετράπη σε ΤΟΜΥ) το οποίο επίσης υπολειτουργεί, εξυπηρετώντας μόνον άτομα με νοητική υστέρηση, προκειμένου να χορηγηθούν οι αναπηρικές συντάξεις τους.

«ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ…ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ»

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Μπαράν «το Νοσοκομείο Ξάνθης είχε μόνον έναν Ψυχίατρο και τώρα ήρθε ακόμη ένας. Δυστυχώς οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας στην Ξάνθη (όπως και στην Κομοτηνή) έχουν πρόβλημα μεγάλο. Δεν μας καλύπτει το νοσοκομείο. Τα ραντεβού δίνονται μετά από…τρεις μήνες, αλλά στην ψυχιατρική δεν μπορείς να έχει τόσο μεγάλη αναμονή. Εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι αρμοδιότητες των Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών και η δουλειά μας δεν είναι μόνον να εξετάζουμε τους ψυχασθενείς και να τους κάνουμε καλά, αλλά έχουμε και τα…γραφειοκρατικά. Πρώτα από όλα, όσοι διεκδικούν αναπηρική σύνταξη (και είναι ασθενείς μας) παίρνουν γνωμάτευση και από εμάς. Αυτό όμως προϋποθέτει να συμπληρώσουμε τρεις σελίδες, αναζητώντας παράλληλα το ιστορικό του ασθενούς. Έπειτα, όλοι διορισμοί (καθηγητών, δασκάλων, πεντάμηνων, οκτάμηνων σε δήμους, σεκιούριτι κλπ) χρειάζονται γνωμάτευση. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περάσουν από ψυχολογικό τεστ, που για εμάς πολλές φορές είναι επώδυνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να τους εξετάσουμε και να τους επανεξετάσουμε. Οι άνθρωποι αυτοί ούτε έχουν την οικονομική άνεση, ούτε όμως προλαβαίνω και εγώ σαν Μπουρχάν Μπαράν. Αυτό γίνονταν παλαιότερα στο Νοσοκομείο. Αλλά σε αυτό το θέμα σήμερα το Νοσοκομείο είναι σχεδόν ανύπαρκτο».

«ΜΑΣ…ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

«Το τελευταίο διάστημα μας έδωσαν το δικαίωμα να συνταγογραφούμε φάρμακα και στους ανασφάλιστους, μέσω ΑΜΚΑ. Παλαιότερα πήγαιναν είτε στο ΙΚΑ είτε στις ΤΟΜΥ (που απορώ γιατί δημιουργήθηκαν). Νομίζω ότι η πάγια πολιτική του κράτους είναι η ενίσχυση των ιδιωτών, μας φορτώνουν με πολλές ευθύνες για να μην έχουν επιβάρυνση στο δημόσιο, για αυτό και μας έδωσαν το δικαίωμα να γράφουμε εξετάσεις και φάρμακα στους ανασφάλιστους, αλλά αυτό επιβαρύνει την δουλειά μας» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (σ.σ. στο κτίριο του οποίου στεγάστηκε η δεύτερη ΤΟΜΥ) υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Μας κάνουν μόνον κάποια τεστ για τα άτομα με νοητική υστέρηση και αυτό είναι απαραίτητο για να χορηγηθεί αναπηρική σύνταξη. Στην ουσία δεν λειτουργεί. Ποιος θα παραπέμψει τον ασθενή για ψυχοθεραπεία; Υπάρχουν ψυχολόγοι (που είναι καλά παιδιά) αλλά ποιος θα παραπέμψει σε ψυχίατρο; Αν πω εγώ σε έναν ασθενή (άπορο) να πάει στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για να του κάνουν ψυχοθεραπεία, θα χαθεί. Δεν υπάρχει συνεργασία, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη δομή».

«ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑ…»

«Δεν υπάρχουν οργανωμένες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας στην Ξάνθη και οι ήδη υπάρχουσες υπολειτουργούν. Η θέση της ψυχιατρικής αυξάνεται. Δεν είναι μόνον η θεραπευτική ψυχιατρική αλλά και η…γραφειοκρατία. Εν τω μεταξύ είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Μας έχουν ανάγκη, πρέπει να γίνει πιο στενή παρακολούθηση και δεν σας κρύβω ότι φοβόμαστε με το βάρος της δουλειάς, να μην μας ξεφύγει κάτι. Πότε θα παρακολουθήσω τους ασθενείς για παράδειγμα, όταν έχω ένα τηλέφωνο που δεν σταματά, ένα ιατρείο που δεν σταματά η επισκεψιμότητα και δεν ξέρω που να τους παραπέμψω; Δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή. Για να φανταστείτε ότι στέλνουν περιστατικά και από το Νοσοκομείο σε εμένα» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Μπουρχάν Μπαράν, περιγράφοντας την «δραματική» κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ψυχική Υγεία στην Ξάνθη».