Με ρυθμούς «χελώνας» η όλη διαδικασία…
Αν. Καραδέδος: «Δεν είναι αυτό που προσδοκούσαμε-Δεν είναι ακόμη υποχρεωτική η εγγραφή»
Στην «εντατική» βρίσκεται ακόμη ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού στην Ξάνθη, καθώς ναι μεν ο αριθμός των συμβεβλημένων ιατρών αυξήθηκε (αφού έχουν μπει και ιδιώτες) αλλά η διαδικασία κυλά με…ρυθμούς «χελώνας» και το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό είναι.
«ΑΡΓΑ – ΑΡΓΑ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ, ΑΛΛΑ…»
Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος ο οποίος σχολιάζοντας πως υπάρχει «επιμονή στο θέμα του Οικογενειακού Ιατρού», εξηγεί ότι «είναι κάτι που πηγαίνει αργά – αργά. Αυξάνονται κάπως οι Οικογενειακοί Ιατροί, αλλά δεν είναι αυτό που περιμέναμε και προσδοκούσαμε για τις ανάγκες που υπάρχουν. Ειδικά τώρα στην προεκλογική περίοδο, είναι ένα θέμα που δεν συζητείται κιόλας. Έχουμε και κάποια προβλήματα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα οποία καθυστερούν την δυνατότητα ανάπτυξης μιας στάσης από αυτό, που θα έθιγε αυτά τα ζητήματα προοπτικά. Δεν έχει αλλάξει σημαντικά το πράγμα, από την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε. Τα πράγματα ναι μεν βελτιώνονται αλλά όχι δραματικά».
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ»
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το τι πρέπει να πράξουν οι πολίτες και αν θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν εγγραφή στον Οικογενειακό Ιατρό, ο κ. Καραδέδος τονίζει ότι «ακόμη δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορούν να πηγαίνουν στους Ιατρούς που είχαν. Προσπάθησε να είναι υποχρεωτική η διαδικασία σε μια προσπάθεια να «πιεστούν» τα πράγματα για να γίνουν, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα, δεν γίνονται τόσο μαζικές προσλήψεις. Ο δημόσιος τομέας της υγείας έχει τα προβλήματά του, όπως τα ξέρουμε και όπως διαμορφώθηκαν μετά την κρίση και ακόμη η «υγεία» δεν έχει βγει από την κρίση».
«ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Β/ΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, Κ.Υ ΚΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΙΑΤΡΟΥΣ, Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ»
«Τώρα άνοιξε και δεύτερο ΤΟΜΥ. Γενικά είναι βραδεία η πορεία, αλλά είναι μια πορεία που συμπληρώνεται εδώ. Αυτήν την στιγμή ο αριθμός των Οικογενειακών Ιατρών στην Ξάνθη είμαι μεγαλύτερος από την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε, γιατί έχουν μπει και ιδιώτες Οικογενειακοί Ιατροί και πήραν και στο νέο ΤΟΜΥ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του πολίτη. Ιατρούς έχει. Δεν έχει «καταρρεύσει» το σύστημα υγείας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «πρέπει να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα ειδικά στα νοσοκομεία, όπου γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν και ειδικά στο Νοσοκομείο Ξάνθης είμαστε σε μια καλή κατάσταση με συνεχή όμως κίνδυνο, να αποχωρήσουν γιατροί και να αποδυναμωθεί. Ωστόσο όλοι οι φορείς (Ιατρικός Σύλλογος, Διοικητής Νοσοκομείου και Υπουργείο) κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να συμπληρώνονται. Προκηρύχθηκαν πάλι κάποιες θέσεις ιατρών, οπότε είμαστε σε μια σχετική καλή κατάσταση. Αυτό όσον αφορά την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πρωτοβάθμια ακόμη επιτελείται η προσπάθεια και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας αυτής γίνεται από τα ιδιωτικά ιατρεία, από τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν και από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς».