Ψεκάστηκαν 12.000 στρέμματα σε Δασοχώρι, Μάγγανα, Μυρωδάτο, Άβδηρα, Μάνδρα, Ν. Κεσσάνη και Π. Λάγος
Κυρ. Αλατζά και Ν. Αποστολίδης μιλούν στην «Θ»
Ξεκίνησαν χθες και οι ψεκασμοί από αέρος με πρωτη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και με το ελικόπτερο να περνά από Δασοχώρι, Μάγγανα, Μυρωδάτο, Άβδηρα, Μάνδρα, Νέα Κεσσάνη και Πόρτο Λάγος.
Μάλιστα σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την Π.Ε Ξάνθης κ. Νίκο Αποστολίδη, οι αεροψεκασμοί ξεκίνησαν από την Ξάνθη, ενώ το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών θα συνεχιστεί (και από αέρος, αφού οι επίγειοι ήδη πραγματοποιούνται) σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κυριακή Αλατζά, η οποία παράλληλα επισημαίνει ότι το «βάρος» για την επιτυχία του προγράμματος στρέφεται στην πρόληψη.
«Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΑΡΣΗΣ»
Ειδικότερα η ίδια αναφέρει επακριβώς ότι «η προσοχή πρέπει να στραφεί στην πρόληψη, η οποία πρόληψη αφορά τον καθένα από εμάς. Ο καθένας θα πρέπει να πάρει τα μέτρα ατομικής υγιεινής γύρω από τον χώρο του και το σπίτι του, για να φροντίσει πρώτα τον εαυτό του και έπειτα τους ανθρώπους γύρω του. Εφόσον ο καθένας φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του, αποφεύγουμε περιστατικά και του ιού του Δυτικού Νείλου.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών ξεκίνησε το 2017 και τελειώνει το 2019. Οι ψεκασμοί από αέρος ξεκίνησαν χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και θα συνεχίσουν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά περίπτωση και ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της κάθε περιοχής. Όπου υπάρχει ανάγκη θα επέμβουμε αμέσως, καθώς είναι μια περίοδος έξαρσης για τα κουνούπια».
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΟΙ ΧΕΙΡΟΝΟΜΟΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ»
«Πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπασκόζος, μας έχουν εφιστήσει την προσοχή για το φαινόμενο που είναι σε έξαρση. Πρέπει να πάρουμε πραγματικά μέτρα πρόληψης, ο καθένας για τον εαυτό του. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ο,τι μέτρα και να πάρει η περιφέρεια, δεν μπορούν να έχουν 100% αποτελεσματικότητα σε καμία περίπτωση, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν μπορούν (και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση) να καταστρέψουν τα κουνούπια σαν είδος. Από την άλλη πρόκειται για έντομα που δεν ξέρουμε από πού ξεκινούν και τι κουβαλούν. Προσωπικά έχω πολύ μεγάλη αγωνία για τα παιδιά, καθώς πέρυσι είχαμε περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και κάποια περιστατικά ελονοσίας στον Έβρο και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μπορεί να πήγαμε πέρυσι καλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέξουμε για να μην υπάρχουν ούτε και αυτά ή τέλος πάντων να τα μειώσουμε ή να τα κρατήσουμε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν κάποια είδη που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος, όπως ο χειρονόμος (ένα έντομο που οπτικά μοιάζει με μεγάλο κουνούπι, αλλά δεν είναι κουνούπι) που αποτελεί προστατευόμενο είδος. Απαγορεύεται να το σκοτώσουμε. Είναι πραγματικά πολλά (ειδικά στο Πόρτο Λάγος), είναι ενοχλητικά, αλλά δεν μπορούμε να τα σκοτώσουμε, γιατί είναι προστατευόμενο είδος. Είναι κάτι που δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Ούτε και εγώ το γνώριζα πριν ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Μάλιστα η ίδια είχα έρθει σε διένεξη με τον ανάδοχο του έργου στην περιφέρεια (όταν δεν ήξερα) καθώς είχα βρεθεί σε μια γιορτή στο Πόρτο Λάγος και είπα πως είδα πάρα πολλά κουνούπια. Εκεί έμαθα ότι δεν πρόκειται για κουνούπια αλλά για χειρονόμους που απαγορεύεται να σκοτώσουμε, γιατί είναι προστατευόμενο είδος. Ο,τι πρέπει να κάνουμε θα το κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα πλαίσια της νομιμότητας, γιατί μετά επηρεάζονται και άλλοι παράγοντες του περιβάλλοντος».
«ΨΕΚΑΣΑΜΕ 12.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Αποστολίδης, για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, αναφέρει ότι «στην περιφέρεια ΑΜΘ, εκτελείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που βασίζεται κυρίως σε προνυμφοκτονίες αλλά και σε άλλες δράσεις. Ο επίγειος ψεκασμός πραγματοποιείται εδώ και αρκετό διάστημα. Χθες, κάναμε προνυμφοκτονία, αφού πήγε ο δειγματολήπτης και έλεγξε αν υπάρχουν προνύμφες μέσα στα στάσιμα νερά και στα έλη. Ψεκάσαμε 12.000 στρέμματα σε όλη την παραλιακή περιοχή και προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να μειώνουμε τους πληθυσμούς όταν πάνε να αυξηθούν. Αυτά ελέγχονται από τον ανάδοχο, γίνονται δειγματοληψίες ενώ μπαίνουν και παγίδες για να δούμε τον αριθμό που υπάρχει».
«ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ»
Αναφορικά με τους χειρονόμους, στους οποίους αναφέρθηκε και η κ. Αλατζά, ο κ. Αποστολίδης ξεκαθαρίζει ότι «υπάρχουν και κουνούπια, αλλά υπάρχουν και χειρονόμοι. Οι χειρονόμοι είναι κάτι σαν κουνούπι, αλλά δεν είναι κουνούπι, που δεν έχει προβοσκίδα, δηλαδή δεν τσιμπά. Είναι πολύ ενοχλητικό γιατί κάνει μαζικές εκκολάψεις, βγαίνει σε στοίβες και κάνει «κολώνες» και αυτό δημιουργεί όχληση. Δεν μεταφέρει ασθένειες. Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έχει σαν στόχο κυρίως, να προλάβει τις ασθένειες. Για αυτό δίνονται τόσα χρήματα άλλωστε. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό για να μην υπάρχει πρόκληση ασθενειών. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα. Όσον αφορά τους χειρονόμους, που δημιουργούνται σε λίμνες, μένουν στον αέρα για 1-2 μέρες και έπειτα πεθαίνουν μόνοι τους. Αυτά δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προνύμφη του κουνουπιού, που είναι μέσα στα νερά. Υπάρχουν διάφορα στάδια μέσα στο νερό, οπότε και εκεί προσπαθούμε να τα σκοτώσουμε. Όταν φεύγουν από το νερό και έπειτα, χρειάζονται εντομοκτονίες, οι οποίες δεν γίνονται συνέχεια, παρά κατόπιν κρουσμάτων και άδειας από το υπουργείο. Κύριος στόχος μας λοιπόν είναι να τα βρούμε μέσα στο νερό. Για αυτό και χθες «χτενίσαμε» την παραλιακή περιοχή, προκειμένου να σταματήσουμε την ανάπτυξη».
«ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ»
«Οι ψεκασμοί συνεχίζονται. Ξεκινήσαμε με τους επίγειους και τώρα που είδαμε τα στοιχεία (υπήρξαν βροχές και η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει σιγά – σιγά) προκειμένου να μειώσουμε τους πληθυσμούς και να μην έχουμε εκκολάψεις, κάνουμε την προνυμφοκτονία, εφόσον δούμε από τις δειγματοληψίες ότι υπάρχει κάποιος αριθμός» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «οι αεροψεκασμοί ξεκίνησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για φέτος. Ανταποκριθήκαμε μόλις είδαμε τα στοιχεία και προσπαθήσαμε να κάνουμε ο,τι καλύτερο (αν και μέσα στις γιορτές του Πάσχα) για να γίνει χθες ο αεροψεκασμός. Από όσο γνωρίζω γίνονται και στην Καβάλα ψεκασμοί, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας μιλήσω για τους άλλους νομούς. Πάντως οι αεροψεκασμοί ξεκίνησαν από εμάς».