Η «Θ» στις εργασίες του City Lab για το 2019
Σοφία Χρηστακίδου και Σταυρούλα Μούρκα μιλούν για τις διαδικασίες, τον θεσμό και το «αγκάλιασμα» από την τοπική κοινωνία
Σε εξέλιξη είναι αυτό το τριήμερο, το «Ρολόι των Νέων» που έρχεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ως εργαστήρι ιδεών «City Youth Lab» στην Ξάνθη.
Από τις 3 έως τις 5 Μαΐου, μαθητές των τεσσάρων Γενικών Λυκείων της πόλης μας συγκεντρώνονται στην Οικία του Μάνου Χατζιδάκι για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις προτάσεις για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καθώς και την αστική βιώσιμη ανάπτυξη.
Για τον παραπάνω θεσμό, μίλησαν στην «Θ» τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του City Youth Lab 2019, Σοφία Χρηστακίδου (Social Media Manager) και Σταυρούλα Μούρκα (υπεύθυνη ακαδημαϊκών θεμάτων και μέντορας του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης).
«ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ CITY LAB»
«Το City Lab ξεκίνησε αρχικά ως «Ρολόι των Νέων» που ήταν μια προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου και αφορούσε τόσο φοιτητές όσο και μαθητές. Απλώς επειδή οι φοιτητές είχαν ένα καλύτερο υπόβαθρο, τόσο λόγω των σπουδών τους, όσο και λόγω της ηλικίας τους, «επισκίαζαν» τα παιδιά του λυκείου. Έτσι η οργανωτική επιτροπή του «Ρολογιού των Νέων» αποφάσισε να προσαρμόσει αυτόν τον θεσμό, σε μικρότερες ηλικίες. Επομένως από αυτήν την «ζύμωση» προέκυψε το City Lab που αφορά καθαρά μαθητές λυκείου και μέσα σε αυτό το εργαστήρι, τα παιδιά καταθέτουν κάποιες από τις ιδέες τους. Φέτος, έχουμε ως θέματα την αστική βιώσιμη ανάπτυξη και την τοπική οικονομία» ανέφερε η δις Χρηστακίδου.
«ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ»
Εν τω μεταξύ, πέραν των δυο θεματικών ενοτήτων, οι μαθητές των Γενικών Λυκείων της πόλης μας, ενημερώθηκαν και για τις Ευρωεκλογές.
«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται από αυτήν την ηλικία τα παιδιά για να μην μένουν στην αδράνεια. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ενεργός στην πολιτική ζωή γιατί έτσι παίρνεις την ζωή στα χέρια σου. Επίσης με τον νέο νόμο, κατά τον οποίο τα παιδιά πρέπει να ψηφίζουν από την ηλικία των 17 ετών, είναι σημαντικό να είναι σωστά ενημερωμένα. Οπότε ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθούν τα παιδιά μέσω του Europe Direct Xanthi, να μάθουν περισσότερα πράγματα, να λύσουν τις οποιεσδήποτε απορίες τους και να είναι περισσότερο σίγουροι για αυτά που υπερασπίζονται και να ξέρουν το «γιατί». Γενικά είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, γιατί πέρα από το ότι ενημερώνονται καλύτερα για τις εκλογές, μαθαίνουν για όλα όσα πρέπει να έχει μια πόλη για να είναι βιώσιμη και για να μπορεί και ο πολίτης να συμβιώνει όπως του αξίζει».
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΚΕΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ»
Κάτι επίσης σημαντικό που τόνισε η Σοφία Χρηστακίδου είναι πως κατά την διάρκεια του City Lab «τα παιδιά δεν θα αρκεστούν στην θεωρία. Έχουν δουλέψει επάνω σε κάποια συγκεκριμένα projects που αφορούν τις απόψεις τους επάνω στα συγκεκριμένα θέματα και θα τα παρουσιάσουν ενώπιον των άλλων λυκείων. Τα projects αυτά θα τεθούν σε ψηφοφορία και στο τέλος θα αναδειχθεί ένας νικητής. Μάλιστα αυτά τα projects παίρνουν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Έχουν απήχηση και οι προτάσεις αυτές παρουσιάζονται και σε άλλους διαγωνισμούς».
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ»
Πρόκειται για μαθητές που σύμφωνα με την Σταυρούλα Μούρκα «είναι από Α έως Γ’ Λυκείου (Γενικών Λυκείων) που θα αποτυπώσουν τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους σε ένα power point, θα τις εκφράσουν και προφορικά και έτσι θα κινηθεί όλο το πρόγραμμα του συνεδρίου για φέτος».
«ΧΡΗΖΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»
Αναφορικά με το αν ο συγκεκριμένος θεσμός έχει «αγκαλιαστεί» από την τοπική κοινωνία αλλά και τους αιρετούς «άρχοντες» του τόπου, η Σταυρούλα Μούρκα σημείωσε ότι «αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει απήχηση στους νέους. Αυτοί που δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ θα έπρεπε να δίνουν την ανάλογη βαρύτητα γιατί οι ιδέες των παιδιών είναι τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές αλλά και βάσει ευρωπαϊκής «ματιάς». Η Ξάνθη ανήκει στην Ελλάδα και η Ελλάδα στην Ευρώπη. Τα παιδιά προσαρμόζουν όλες αυτές τις ιδέες για την Ξάνθη. Δεν μπορούμε να μένουμε πίσω στην τεχνολογία και στην εξέλιξη. Η Ξάνθη πρέπει να γίνει μια τέτοια πόλη. Έτσι τα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως, θα έπρεπε να το βλέπουν λίγο πιο σοβαρά και να ακούν τις απόψεις των παιδιών, για να μπορούν να κατανοήσουν και πως σκέφτεται ένας νέος. Και οι νέοι ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορείς να τους «παραγκωνίσεις». Άλλωστε για αυτόν τον λόγο υπάρχει και το εκλογικό δικαίωμα που ξεκινά από αυτήν την ηλικία».
«ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ – ΠΙΟ…ΠΙΣΩ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ»
Από την πλευρά της η Σοφία Χρηστακίδου, σημείωσε ότι «η αλήθεια είναι πως οι νέες γενιές αγκαλιάζουν πολύ περισσότερο τέτοιες πρωτοβουλίες όπως το City Lab αλλά και άλλες δραστηριότητες που γίνονται στην περιφέρειά μας. Η…παλιά γενιά είναι λίγο πιο «πίσω». Βέβαια το City Lab έχει καθιερωθεί στην Ξάνθη και έχει γίνει «θεσμός». Η αλήθεια είναι πως υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία (ας το γενικεύσουμε) και έχει «αγκαλιαστεί» περισσότερο και από τους ίδιους τους μαθητές. Μιλούμε για μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία που τους βοηθά να καλλιεργήσουν διάφορα στοιχεία του χαρακτήρα τους και να τα παρουσιάσουν και στην μετέπειτα ζωή τους. Θα έπρεπε να δοθεί βαρύτητα από τα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα παιδιά πάντως συμμετέχουν και ανυπομονούν κάθε φορά να γίνει το City Lab. Δουλεύουν σκληρά, δηλώνουν συμμετοχή, έχουν πολλές πρωτότυπες και έξυπνες ιδέες και πάνω από όλα έχουν «όρεξη» για όλη αυτήν την διαδικασία».