Όπως ακριβώς αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Θ»…
Τροπολογία που δίνεται η δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους συγκεκριμένων υπηρεσιών να διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».
Ακολουθεί ολόκληρη η τροπολογία:
ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 26/2012 »
Δεδομένου ότι, κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών, εξασφαλίζεται επαρκής αριθμός δικαστικών υπαλλήλων σε κάθε πρωτοδικείο, που θα φέρουν σε πέρας όλες τις εκλογικές διαδικασίες (προετοιμασία, παραλαβή εκλογικών σάκων, καταχώρηση αποτελεσμάτων κλπ.), δεν παρίσταται ως αναγκαίος ο περιορισμός των δικαστικών υπαλλήλων, που δύνανται να διορίζονται ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, αποκλειστικά σε όσους εξ αυτών κατέχουν βαθμό Α’ ή Β’. Απεναντίας, υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών με βαθμό Γ’, αλλά και υπάλληλοι με βαθμό Δ’, εφόσον οι τελευταίοι είναι πτυχιούχοι Νομικής, συγκεντρώνουν επίσης όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για τη λυσιτελή άσκηση των καθηκόντων του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και συνεπώς κρίνεται σκόπιμη η παροχή και στις κατηγορίες αυτές υπαλλήλων, της δυνατότητας να επιλέγονται για τα καθήκοντα αυτά. Σημειώνεται ότι, με το άρθρο 19 παρ. 11α του ν. 4071/2012, είχε προβλεφθεί ότι ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονταν «οι υπάλληλοι με βαθμό Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ της γραμματείας των δικαστηρίων…», αλλά μεταγενέστερα οι δυο τελευταίες κατηγορίες εξαιρέθηκαν, καθώς εκτιμήθηκε ότι η ανάγκη συνδρομής τους στα εκλογικά συνεργεία θα ήταν μεγαλύτερη. Δεδομένου όμως ότι παγίως διασφαλίζεται η κάλυψη των σχετικών αναγκών, με την προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η δυνατότητα να διορίζονται ως δικαστικοί αντιπρόσωποι οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν το βαθμό Γ΄, καθώς και όσοι κατέχουν το βαθμό Δ΄ και είναι πτυχιούχοι νομικής.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να διορίζονται ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά μόνο κατόπιν αίτησής τους, πρόεδροι πρωτοδικών και εισαγγελείς πρωτοδικών. Από τη δυνατότητα αυτή εξαιρούνται όσοι ασκούν καθήκοντα διεύθυνσης των οικείων δικαστηρίων και εισαγγελιών, οι αναπληρωτές τους για τη διαδικασία των εκλογών, καθώς και όσοι ασκούν άλλα καθήκοντα σχετικά με την εκλογική διαδικασία κατά την ημέρα της διενέργειάς τους.
Περαιτέρω, δεδομένου του γεγονότος ότι στη δημόσια διοίκηση υπηρετεί σημαντικός αριθμός υπαλλήλων με πτυχίο Νομικής, η κατοχή του οποίου πιστοποιεί την επιστημονική εξειδίκευση σε γνωστικό πεδίο απολύτως συναφές με τα καθήκοντα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, δεν συντρέχει ικανός λόγος διατήρησης της προϋπόθεσης κατοχής βαθμού τουλάχιστον Β’, προκειμένου οι υπάλληλοι αυτοί να είναι επιλέξιμοι για την άσκηση των σχετικών καθηκόντων και, για το λόγο αυτό, με την τελευταία παράγραφο της προτεινόμενης ρύθμισης εξαλείφεται η προϋπόθεση αυτή.