Η ευρωβουλευτής Ν.Δ και εκ νέου υποψήφια Νίκη Τζαβέλα αποκλειστικά στη «Θ»

Η διαμαρτυρία των Ελλήνων μετά από τέσσερα χρόνια «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» θα είναι εντονότατη!

 

Επιλέξατε πάλι να είστε υποψήφια για την Ευρωβουλή. Ποιος είναι ο λόγος που προτιμήσατε τις Βρυξέλες και όχι την Αθήνα;

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνον δημοκρατικά εκλεγόμενο όργανο απευθείας από τους πολίτες της Ευρώπης. Για να το πω διαφορετικά, είναι η μόνη αδιαμεσολάβητη «φωνή» των Ευρωπαίων προς τα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. Είναι λοιπόν ένα πολιτικό γήπεδο με πολύ μεγάλες απαιτήσεις και πολύ μεγάλες προκλήσειςΠιστεύω ότι κάθε πολιτικός οφείλει να βάζει στόχους και να δίνει μάχες στους τομείς που μπορεί να πετύχει τα μέγιστα για την χώρα του. Έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλους Ελληνικούς ομίλους με ισχυρή διεθνή παρουσία, έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που ήδη από την πρώτη μου θητεία, έδωσε καλά αποτελέσματα.

Ευρωεκλογές 2019 ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να ενδιαφερθούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες;

Στο παρελθόν είχαμε παρατηρήσει το φαινόμενο οι Ευρωεκλογές να αντιμετωπίζονται με τη λογική της χαλαρής ψήφου έχοντας συχνά και τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες σε επίπεδο εκπροσώπησης. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους του Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, πως ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων για τις πολιτικές που ακολουθούνται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνεται πλέον σε εθνικό επίπεδο αλλά σε υπερεθνικό, δηλαδή στο Ευρωκοινοβούλιο και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ως εκ τούτου, το ποια πρόσωπα θα επιλέξει ο ελληνικός λαός να τον εκπροσωπήσουν είναι ένα πολύ ουσιώδες ζήτημα που θα επηρεάσει τονίδιο, τη χώρα του αλλά και την Ευρώπη.

 

Το αργότερο σε 4 μήνες μετά τις ευρωεκλογές θα έχουμε και εθνικές εκλογές, πιστεύετε πως αυτό επηρεάζει το τρόπο που θα ψηφίσουν οι πολίτες;

Όπως σωστά επισημαίνετε η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι πολύ σύντομη και ίσως γίνει και συντομότερη, αναπόφευκτα είναι αδύνατο να αποσυνδεθεί το πολιτικό μήνυμα που θα προκύψει βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, από τις εθνικές εκλογές που θα επακολουθήσουν. Άλλωστε είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όταν προηγούνται οι ευρωεκλογές στις επόμενες εθνικές υπάρχει αναλογία στην ψήφο.Πιστεύω ότι η διαμαρτυρία του κόσμου μετά από 4 και πλέον χρόνια  διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα είναι πολύ έντονη και θα εκφραστεί καθαρά. Πέρα από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τις ευρωεκλογές,νοιώθω και από την επαφή μου αυτές τις ημέρες με κόσμο σ όλη την Ελλάδα όχι κατ ανάγκην Νεοδημοκράτες, κόσμο που συναντώ περπατώντας, ότι θα είναι σημαντική η διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει οριστικά δύο βασικά πλεονεκτήματα του: Δεν είναι πια «νέο» κόμμα, «πάλιωσε» μέσα σε ελάχιστο χρόνο και έγινε ίδιο και χειρότερο από τις χειρότερες φάσεις των παλαιότερων κομμάτων εξουσίας. Και δεύτερον, διέψευσε πολύ βάρβαρα θα σας έλεγα με τις πολιτικές που ακολούθησε, τις ελπίδες όλων όσοι πίστεψαν σε κάποιο πολιτικό «θαύμα»  το ‘14 –’15.

 

Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών;

Αν εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα το διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών δεν διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από αυτό των προηγούμενων ετών, που ήταν και παραμένει η κατεύθυνση του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμαστε να επιλέξουμε  το κατά πόσο αυτό το όραμα θα οδηγήσει σε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, σε μια μεγαλύτερη και βαθύτερη ενοποίηση ή σε μια αντίστροφη πορεία ευρωσκεπτικισμού και εθνικής εσωστρέφειας. Από εκεί και πέρα όμως, αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες καθώς η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να επιλύσει σύντομα τρία τεράστια ζητήματα: Τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές που δεν θα μειωθούν όπως κάποιοι πιστεύουν ως δια μαγείας. Την υστέρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας σε σχέση με ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως οι Ασιατικές. Την ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική αντίδραση στο εσωτερικό των κρατών-μελών ενάντια στα εθνικά αλλά και υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων.

 

Όλα δείχνουν άνοδο των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη.Ποια λάθη έγιναν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και καταγράφεται αυτή η τάση;

Η άκρα δεξιά όπως και ο αριστερός λαϊκισμός βρίσκουν έδαφος όταν οι δημοκρατικές, προοδευτικές και μετριοπαθείς δυνάμεις  εκτρέπονται από την πορεία τους. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και η δραματική συμπίεση της μεσαίας τάξης προς όφελος των λίγων είναι μεταξύ των σημαντικών παραγόντων που δημιούργησαν έναν κοινωνικό κυματισμό, η Ευρώπη έκλεισε τα μάτια της και αγνόησε τα κύματα., υπήρξε και υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας, έλλειμμα πυξίδας και έλλειμμα κατανόησης της ανησυχίας του φόβου και του θυμού των πολιτών. Πιστεύω ότι θα γίνουν οι αλλαγές εκείνες που απαιτούνται για να γεφυρωθούν χάσματα και ανισότητες, να αντιμετωπιστούν προβλήματα, να διορθωθούν λάθος πολιτικές και επικίνδυνες για την Ενωμένη Ευρώπη ελιτίστικες απόψεις.

 

Ποια είναι τα εθνικά θέματα που περνούν μέσα από την Ευρώπη και με τα οποία σκοπεύετε να ασχοληθείτε αν εκλεγείτε;

Υπάρχουν μια σειρά από εθνικά θέματα της χώρας μας που θα επηρεαστούν καθοριστικά από τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και την τελική στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη. Για παράδειγμα, αναφερθήκαμε προηγουμένως στο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.Για την Ελλάδα που είναι χώρα υποδοχής και άρα βρίσκετε στη πρώτη γραμμή επωμιζόμενη ένα δυσανάλογο φορτίο, είναι καίριας σημασίας το ποια θα είναι η κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και αν τα σύνορα μας θα αντιμετωπίζονται ως εθνικά ή ως ευρωπαϊκά. Στη δική μου Ατζέντα το κυρίαρχο εθνικό θέμα παραμένει το ενεργειακό της Ν.Α. λεκάνης της Μεσογείου.  Το ζητούμενο για την Ελλάδα και την Κύπρο  είναι  η Ευρώπη να τοποθετηθεί με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας. Ήδη από την προηγούμενη θητεία μου ως ευρωβουλευτής ήμουνεισηγήτρια της έκθεσης για τον ενεργειακό οδικό χάρτη της Ευρώπης μέχρι το 2050, εκεί αναφέρεται ρητά η σημασία οριοθέτησης των ΑΟΖ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά καθιστά την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ ως ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Επίσης είχα προωθήσει συγκεκριμένη πρόταση που τώρα ελπίζω να ολοκληρώσω. Είναι ρεαλιστική και εύκολα εφαρμόσιμη, απαιτεί τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μεσογείου με Προεδρεύουσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μόνιμα μέλη την Ιταλία την Ελλάδα και την Κύπρο και θα κληθούν ως παρατηρητές όμορες χώρες στα ενεργειακά μας κοιτάσματα.