Κ. Μαλάκης: «Κλίμα ευφορίας στους καταδικασθέντες – Παροχολογία της κυβέρνησης και αυτό»
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία τάσσεται διαχρονικά υπέρ της ριζικής αναμόρφωσης των κωδίκων της ποινικής δικαιοσύνης στις 19 Μαρτίου 2019 διατράνωσε την αντίθεση της με τις αλλαγές που προωθεί στους Κώδικες Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκπρόσωποι των εισαγγελέων εξέφρασαν την «εύλογη ανησυχία» τους ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν κατά την εφαρμογή τους, «κίνδυνο κλονισμού της κοινωνικής ειρήνης και δημόσιας ασφάλειας, αίσθημα ατιμωρησίας στους παθόντες μεγάλου όγκου κακουργηματικών αξιόποινων πράξεων που θα υποπέσουν σε παραγραφή χωρίς την επιβολή κυρώσεων στους δράστες και εμφανή δυσαρμονία ανάμεσα στην εκάστοτε ένταση προσβολής έννομων αγαθών και των αποτελεσμάτων της και στην επαπειλούμενη ποινική κύρωση».
Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελ. Μιχαηλίδης επικρότησε τη νομοθετική πρωτοβουλία, ωστόσο δεν υιοθετεί ορισμένες διατάξεις που καταγράφονται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα.
Συγκεκριμένα ο Ελ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στον κίνδυνο μαζικών παραγραφών σε σειρά σοβαρών αδικημάτων λόγω της μετατροπής τους από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αλλά και στην αδυναμία εφαρμογής της παροχής κοινωφελούς εργασίας ως κύρια ποινή.
ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ – ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΥΣΕΩΝ
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε εστιάσει την κριτική της σε τρία ζητήματα:
Πρώτον, στο ότι εγκλήματα υψηλής κοινωνικής απαξίας και προσβολής θεμελιωδών συνταγματικών ατομικών δικαιωμάτων που διαχρονικά διώκονται αυτεπαγγέλτως όπως η κλοπή, η απάτη, η υπεξαίρεση, η απιστία κ.α.., με τις νέες ρυθμίσεις θα διώκονται μόνον μετά την υποβολή μήνυσης (δίωξη κατ’ έγκληση).
Δεύτερον, ότι με οριζόντιο και «υπερθετικά προς το επιεικέστερο» τρόπο γίνεται μετάπτωση κακουργηματικής φύσης διατάξεων του ποινικού κώδικα (κλοπή κατ’ επάγγελμα, διακεκριμένες περιπτώσεις απάτης κατ’επάγγελμα, πλαστογραφίας κατ’επάγγελμα, υπεξαίρεσης από εντολοδόχο κ.ά.), αλλά και ειδικών ποινικών νόμων (φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία τελεσθείσες προ της 31/3/2011, κλοπή και υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων, παράβαση Ν.2121/93 «περί πνευματικής ιδιοκτησίας», μεταφορά, προώθηση και διευκόλυνση διαμονής υπηκόων τρίτης χώρας, ρύπανση περιβάλλοντος κ.ά.) σε πλημμελήματα.
Τρίτον, ότι καταργούνται επιβαρυντικές περιστάσεις αξιόποινων πράξεων και την ίδια στιγμή αναγνωρίζονται ελαφρυντικά για στοιχεία που δεν άπτονται της προσωπικότητας του δράστη, αλλά έχουν να κάνουν με την αποκλειστική ευθύνης της πολιτείας (υπέρβαση εύλογων χρονικών ορίων δίκης).
ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέραν της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έγκριτοι νομικοί έχουν με νοερό τρόπο και με παραδείγματα αναδείξει τις προβληματικές ρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτούς:
Αδικήματα που τελέσθηκαν μέχρι την ισχύ του νέου κώδικα και εκκρεμεί η εκδίκαση τους θα αντιμετωπιστούν με τις ηπιότερες διατάξεις του νέου κώδικα.
Το αποτέλεσμα θα είναι η σχεδόν ατιμωρησία εγκληματιών και η μαζική τους έξοδο εκ των φυλακών.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας δέχεται ότι υπάρχουν μόνο δύο είδη ποινικών αδικημάτων, τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα και καταργεί τα πταίσματα.
Με την κατάργηση των πταισμάτων, οι βαρύτερες παραβατικές συμπεριφορές θα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, οι δε ελαφρότερες διοικητικά. Συνεπώς με τη θέσπιση του νέου Ποινικού Κώδικα όλες οι, σε βαθμό πταίσματος, πράξεις, ακόμη και για αυτές, που δεν έχουν καταστεί τελεσίδικες οι σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις θα θεωρηθούν μη αξιόποινες πράξεις και θα τεθούν στο αρχείο.
Πρακτικά τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βγούν «λάδι» όλοι όσοι εμπλέκονται σε βαριές υποθέσεις διαφθοράς (βλέπε Λαυρεντιάδης, Ρέστης, Μαρτίνης και πολλοί άλλοι) και να πέσουν στα «μαλακά».
Κ. ΜΑΛΑΚΗΣ: «ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ…ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «επικρατεί ένα κλίμα ευφορίας στους καταδικασθέντες, την στιγμή που εκτίουν ποινή. Τόσο από διαρροές όσο και από το σχέδιο, φαίνεται ότι οι σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, κλίνουν προς το «ευνοϊκότερο» και «ηπιότερο» για κάθε αδίκημα. Φαίνεται μια χαλάρωση. Για αυτό είπα ότι υπάρχει μια ευφορία και σε αυτούς που εκτίουν ποινές αλλά και σε αυτούς που πρόκειται να δικαστούν, ότι οι ποινές γίνονται πιο «χαλαρές» για όλα τα αδικήματα, εκτός βέβαια από τα ειδεχθή (κακουργήματα, δολοφονίες, βιασμούς κλπ). Οι ποινές είναι ευνοϊκές κυρίως για τα οικονομικής φύσεως εγκλήματα (υπεξαιρέσεις, καταχρήσεις στο δημόσιο, απάτες κλπ) όπου εκεί ήταν ο Λυκούργειος Νόμος των ισοβίων».
«ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ – ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;»
«Εκείνο που θα πρέπει να πω είναι ότι οι διατάξεις για τα οικονομικής φύσεως εγκλήματα, ήταν πολύ αυστηρές. Βέβαια κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά όπου εκεί το Δικαστήριο κρίνει και άλλους παράγοντες, όπως το ποινικό μητρώο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα κλπ. Από ο,τι φαίνεται πάντως (και αφού είδα λίγο και το σχέδιο νόμου) πολλά πράγματα «χαλαρώνουν». Βέβαια για να πάρει τελεσίδικη μορφή νόμου το Ν/Σ και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, πιστεύω ότι θα επέλθουν πολλές τροποποιήσεις» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «απορώ βέβαια γιατί (εφόσον η κυβέρνηση είναι καθαρά υπηρεσιακή) ένα τέτοιο νομοσχέδιο που κυοφορούνταν 3-4 χρόνια στις επιτροπές, γίνεται τώρα. Γιατί τώρα, εφόσον υπάρχει μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση που λειτουργεί μόνον για τις ανάγκες των εκλογών και για τις επείγουσες εθνικές απαιτήσεις που υπάρχουν; Βέβαια μας συνήθισε η κυβέρνηση σε αυτό το «κλίμα» παροχολογίας. Μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έσπασε» όλα τα ρεκόρ στις φυλακές. Πήρε 80% από αυτούς που εκτίουν ποινές. Είναι κάτι παρόμοιο με τα επιδόματα που έδωσε προεκλογικά. Είναι παροχολογία. Εξάλλου η μεγαλύτερη παροχολογία είναι το να δίνεις «ελπίδα». Πουλά ελπίδα αυτή την στιγμή. Πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι το όλο κλίμα «καλλιεργήθηκε» τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, κυοφορούνταν με τις επιτροπές, τα τελευταία 3-4 χρόνια και οι επιτροπές αυτές απαρτίζονταν από καθηγητές, δικηγόρους κλπ και εισηγούνταν για το ποιες διατάξεις θα πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θέλει δουλειά και ξαφνικά ωριμασαν όλα σε μια εβδομάδα και εξαγγέλθηκαν οι τροποποιήσεις».