Φερωνύμως βλαστήσας ὡς δένδρον εὔκαρπον… Με αυτές τις λέξεις αρχίζει το απολυτίκιο του αγ. Βλασίου και την Τετάρτη, το βιβλίο «Πράσινα Χαμόγελα», παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης μας απέναντι από τον ναό του αγ. Βλασίου, στον ιδιαίτερο χώρο της οικίας του Ισαάκ Ντανιέλ και του μικρού Μάνου Χατζιδάκι. Ένα βιβλίο το οποίο μιλά για την ιστορία του Βλάση και της αδερφής του Δήμητρας, από την Ξάνθη, και του Ιταλού φίλου τους, από την όμορφη Φλωρεντία, του Φραντσέσκο.
Η επιλογή των ονομάτων δεν είναι τυχαία: Ο Βλάσης, ο βλαστός και η βλάστηση. Η Δήμητρα και η μυθολογική αγάπη των αρχαίων Ελλήνων στη φύση. Και ο Φραντσέσκο ως οικουμενική υπενθύμιση του αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος στη Δυτική πνευματική παράδοση.
Ο κ. Παναγιώτης Μουχταρίδης, Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Ξάνθης και Δασολόγος, μίλησε για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες που επιτελούνται για την αναβάθμιση της ποιότητας των περιαστικών δασών και της κατάλληλης προετοιμασίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτά. Επίσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Κέντρου Ερευνών Αγροβιολογίας και Εδαφολογίας της Φλωρεντίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Επαρχίας της Φλωρεντίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE FoResMit. Η έκδοση του βιβλίου «Πράσινα Χαμόγελα» υλοποιήθηκε ως μέρος αυτού του προγράμματος.
Η Δρ. Άννα Αφεντουλίδου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Εκπαίδευσης για την Αειφορία, του ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, μίλησε με τρόπο ζωντανό και ουσιαστικά διδακτικό. Εμπνεόμενη από το βιβλίο και την ιστορία του Βλάση, αναφέρθηκε στα γυρίσματα του κύκλου στη ζωή μας. Όλα επιστρέφουν από κει που ξεκίνησαν για να γίνουν, όμως, καινούργια. Όλα αποτελούν μέρος μιας μεγάλης βόλτας και η μεταβολή της διάθεσης του Βλάση για το δάσος και τη φύση, με τη βοήθεια της Δήμητρας και του Φραντσέσκο, εκφράζει μια τέτοια διαδρομή.
Η Δρ. Ιωάννα Σαχινίδου, Φυσιογνώστρια, Διδάκτορας Οικοφεμινιστικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα, μίλησε στα παιδιά και στους μεγάλους με λόγια σοφά, τονίζοντας πως οι άνθρωποι είμαστε μέρος ενός σύνθετου οικοσυστήματος και βρισκόμαστε σε συνεχή αλληλεπίδραση με ότι υπάρχει στον κόσμο. Ο άνθρωπος, λοιπόν, δεν είναι αποκομμένος από το περιβάλλον και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτό. Τα πάντα στον κόσμο, είτε έμψυχα είτε άψυχα, συνθέτουν μια ουράνια χορωδία όπως μαρτυρά και ο ψαλμωδός, κατέληξε η κ. Σαχινίδου.
Ο συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου, Νίκος Κοσμίδης, επέλεξε να μιλήσει στους μικρούς και στους μεγάλους συμμετέχοντες στη βιβλιοπαρουσίαση, για την αποστολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στα Φίτζι, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος πριν αρκετά χρόνια, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την κλιματική δικαιοσύνη. Μέσα από φωτογραφίες και την εξιστόρηση στιγμών από αυτή την αποστολή, ο συγγραφέας θυμήθηκε τα όμορφα πρόσωπα των κατοίκων των Φίτζι, τη ζεστασιά της φιλοξενίας τους, την αρμονική τους σχέση με τη φύση και την αγωνία την οποία βιώνουν βλέποντας το παραδεισένιο σπίτι τους να απειλείται από ένα φαινόμενο το οποίο προκάλεσαν, χρόνο με τον χρόνο, άνθρωποι σε χώρες ξένες. Άνθρωποι με αλόγιστη μανία για κατανάλωση των φυσικών πόρων και αδιαφορία για το περιβάλλον.
Ο συγγραφέας, στη συζήτηση με το πολυπληθές κοινό, επέστρεψε και πάλι στην ιστορία του Βλάση, της Δήμητρας και του Φραντσέσκο. Οι τρεις φίλοι, μέσα από μια βόλτα στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης, ανακαλύψαν την αγάπη για τη φύση, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και, τελικά, την αγάπη για τους ίδιους τους εαυτούς μας.
Τέλος, να σημειωθεί πως την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρομποτικής, Τεχνολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής & Επιστημών “RoboSpecialists”, κ. Μαρία Γκαγκώνη. Στον χαιρετισμός της, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γνωρίσουν τα παιδιά την εκπαιδευτική διάσταση της τεχνολογίας και σημείωσε τις επιτυχίες που τα παιδιά του συλλόγου έχουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η κ. Γκαγκώνη και η Γραμματέας του συλλόγου, κ. Σταματία Κανδυλή, παρέδωσαν στον συγγραφέα του βιβλίου, κ. Νίκο Κοσμίδη, τιμητική πλακέτα για τη συνεισφορά του στο έργο του συλλόγου και στα κοινά της πόλης.