Δημ. Βασιλειάδης: «Τρία τα σενάρια για τις Βουλευτικές Εκλογές – Πολύ πιθανή η αυτοδυναμία της ΝΔ»

Ο γνωστός δημοσκόπος κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αποκλειστικά στην «Θ»

 Τι θα γίνει με τον κόσμο που ψήφισε μικρότερα κόμματα στις Ευρωεκλογές

 

Το σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου, με τρία πιθανά σενάρια στα οποία «πρωταγωνιστεί» ωστόσο η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός δημοσκόπος, πρόεδρος της εταιρείας «INTERVIEW» κ. Δημήτρης Βασιλειάδης, εξηγώντας ότι «μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε, με την έννοια του ότι και εγώ βλέπω στις δημοσκοπήσεις, αυτά που βλέπετε και εσείς. Και οι δικές μου, περίπου δείχνουν το ίδιο. Κατά αρχήν δεν είναι σίγουρο ότι η «Ελληνική Λύση» και η «Μέρα 25» θα περάσουν το όριο, αλλά είτε το περάσουν είτε όχι, τα σενάρια είναι τρία».

 

«ΤΡΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ»

«Το πρώτο αφορά σε πεντακομματική βουλή, το δεύτερο σε εξακομματική (με έναν από τους δύο «μικρούς» μέσα) ή επτακομματική (και με τους δύο μέσα). Στο πρώτο σενάριο, κάνει πολύ εύκολα αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία με «αεράτο» αριθμό εδρών (πάνω από 160 -164). Με τα έξι κόμματα στην Βουλή, κάνει πάλι αυτοδυναμία η ΝΔ και πηγαίνει περίπου στις 156 έδρες και με τα επτά κόμματα στην Βουλή, κάνει μια οριακή αυτοδυναμία της τάξεως των 152 εδρών (ίσως και 151) ανάλογα και με την διαφορά που θα έχει το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Αν είναι μεγάλη η διαφορά, τότε ο τελικός αριθμός εδρών θα είναι το 152. Αλλά πρέπει να το δούμε. Είναι καλό να κάνουμε σενάρια, αλλά θα πρέπει να δούμε αν θα διατηρήσουν τις «δυναμικές» αυτές από τις Ευρωεκλογές» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ξέρω αν τα ψηφοδέλτια των δύο μικρών κομμάτων, έχουν εκείνες τις προσωπικότητες που θα μπορούν να τραβήξουν. Εκτιμώ ότι και τα δύο κόμματα είναι προσωποκεντρικά και αρχηγοκεντρικά (σ.σ Βαρουφάκης και Βελόπουλος). Από εκεί και έπειτα νομίζω ότι η στελέχωση των ψηφοδελτίων δεν είναι και τόσο συγκινητική για τον κόσμο. Δεν νομίζω ότι κάποιος ψηφίζει Βαρουφάκη, επειδή θέλει να επιβραβεύσει κάποιον υποψήφιό του με «σταυρό». Ο «σταυρός» είναι μια δύσκολη διαδικασία και αποτελεί εσωτερική διεργασία του ψηφοφόρου. Ψηφίζεις το κόμμα για παράδειγμα, γιατί ταυτίζεται με την ιδεολογία σου, αλλά για να βάλεις «σταυρό», αλλά για να δώσεις τον «σταυρό» ο υποψήφιος θα πρέπει να τον έχει κερδίσει και δεν ξέρω αν υπάρχουν σε αυτά τα ψηφοδέλτια, τέτοιες προσωπικότητες που κερδίζουν τον κόσμο. Είναι ένα θέμα».

«ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΔ»

«Θεωρώ ότι στα μικρά κόμματα, όπως τα παραπάνω, τα ποσοστά που παίρνουν στις δημοσκοπήσεις, τα παίρνουν οι επικεφαλής και όχι τα ψηφοδέλτια. Ενώ στα μεγάλα κόμματα δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν δηλαδή ψηφοφόροι που θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ για κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο (αυτό το καταλαβαίνω)» τόνισε επίσης ο κ. Βασιλειάδης και συνέχισε: «Με όλα τα σενάρια και με προβολή των αποτελεσμάτων των ευροεκλογών (γιατί σε αυτά βασιζόμαστε, που είναι και «φρέσκα» και αποτελούν πιο αξιόπιστη καταμέτρηση γιατί είναι κάλπη) θεωρώ ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι πολύ πιθανή. Ποτέ δεν λέμε στην πολιτική ότι είναι σίγουρα τα πράγματα, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανή».

 

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ…ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ Ή ΘΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ»

Σε ο,τι αφορά στους ψηφοφόρους οι στις Ευρωεκλογές, ψήφισαν μικρότερα κόμματα και αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το που θα…στραφούν, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε πως «πολλοί από αυτούς τούς ψηφοφόρους είναι πολύ πιθανόν να μην πάνε να ψηφίσουν, αν δεν έχουν το κόμμα τους που ήταν η πρώτη τους επιλογή ή μπορεί να ήταν επιλογή της δυσαρέσκειας και της οργής τους. Μπορεί να πάνε για μπάνιο. Δεν είναι υποχρεωτικό να τους επιμερίσουμε ή να ψάξουμε να τους βρούμε σε ένα άλλο κομμάτι. Προφανώς κάποιοι που ήταν μιας κεντροδεξιάς αντίληψης θα πάνε στην ΝΔ, ενώ κάποιοι που ήταν κεντροαριστερής αντίληψης, μπορεί να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΙΝΑΛ. Κάποιου που δεν είναι ούτε της μιας ούτε της άλλης αντίληψης, θα…μείνουν στο σπίτι τους. Δεν θα πάνε στις κάλπες. Εξάλλου όταν κάνεις μέσα στο καλοκαίρι τις εκλογές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποχής. Δεν μπορείς να περιμένεις μεγάλη συμμετοχή. Θα πρέπει να συνυπολογίσεις τα παιδιά που μόλις τελείωσαν το σχολείο και θέλουν να κάνουν ένα…μπάνιο. Καλό είναι βέβαια να πάνε και αυτοί να ψηφίσουν, γιατί αυτοί είναι το μέλλον και πρέπει να αποφασίζουν για αυτό».