Γ. Τσιτιρίδης: «Στην…φαντασία του κ. Κριτσίνη τα σκάνδαλα – Μιλάμε για εκκαθάριση και πληρωμή υποχρεώσεων»

Καταγγελία Κριτσίνη για την μεταφορά χρεών από την Δημοτ. Επιχείρηση Πολιτισμού στον Δήμο Αβδήρων

Πρώτο «μετεκλογικό» Δημοτικό Συμβούλιο θα διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη, για τον Δήμο Αβδήρων και ήδη έχουν ξεκινήσει οι «κόντρες» με τον νεοεκλεγέντα στην αντιπολίτευση Αθανάσιο Κριτσίνη να κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο πολιτικής συναλλαγής στο πρώτο μετά τις εκλογές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αβδήρων».

ΑΘ. ΚΡΙΤΣΙΝΗΣ: «ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς: «πέφτουν οι μάσκες στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) δημοτικό συμβούλιο. Η παράταξη του Δημάρχου φέρνει προς συζήτηση τρία θέματα που πρόκειται να υποθηκεύσουν το μέλλον του Δήμου, χρεώνοντας τους δημότες με πρόστιμα εκατομμυρίων.
Με περίσσιο θράσος και υποκρισία η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να «περάσει» τρεις αποφάσεις με τις οποίες θα μεταβιβάζει στο Δήμο υπέρογκα χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν από τους λανθασμένους χειρισμούς της τα τελευταία χρόνια, στη διαχείριση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής προστασίας.
Το αποκορύφωμα της αήθους μεθόδευσης της δημοτικής αρχής είναι ότι τα συν υπόχρεα με την διαχείριση πρόσωπα, θα απαλλαχθούν από κάθε αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη, για τη δημιουργία των οφειλών.
Πόσο έντιμο είναι αυτό προς τους πολίτες του Δήμου Αβδήρων που πρόσφατα ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τη νυν δημοτική αρχή?
Καλούμε όλους τους δημότες του Δήμου Αβδήρων, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλους τους πολιτικούς φορείς, να παρευρεθούν αύριο στο δημοτικό συμβούλιο, στις 7 το απόγευμα για να ακουστεί η φωνή τους και όλοι μαζί να αποτρέψουμε την επαίσχυντη μεθόδευση που θα καταστήσει το Δήμο Αβδήρων, δέσμιο για τα επόμενα χρόνια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΙΤΣΙΝΗΣ
Επικεφαλής της Μειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αβδήρων».

«ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΘ. ΚΡΙΤΣΙΝΗΣ, ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΒΑΣΗ»
«Όλα είναι στην φαντασία του κ. Κριτσίνη» απαντά για όλα τα παραπάνω ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος εξηγεί μέσω της «Θ» ότι «όλες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις σε όλους τους δήμους, είναι πολιτική επιλογή να κλείνουν. Η συγκεκριμένη κοινωφελής επιχείρηση, λειτούργησε μέχρι και το 2013. Τελευταίος πρόεδρος ήταν ο κ. Μουρατίδης, που είχε ορισθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Βασίλη Τσολακίδη. Όταν εμείς αναλάβαμε τα «ηνία» της δημοτικής αρχής, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν ορίσαμε νέο ΔΣ και πήραμε απόφαση να πάει σε εκκαθάριση η συγκεκριμένη επιχείρηση. Συνεπώς αυτά τα οποία αναφέρει ο κ. Κριτσίνης, μη γνωρίζοντας την λειτουργία του δήμου, δεν έχουν καμία βάση. Η νέα δημοτική αρχή, δεν λειτούργησε ούτε μια μέρα την συγκεκριμένη επιχείρηση, ούτε όρισε ΔΣ. Απλώς προχώρησε στην εκκαθάρισή της. Είχε ορισθεί ένας εκκαθαριστής το 2015 ο οποίος παραιτήθηκε μετά από ένα χρόνο γιατί δεν μπορούσε να πάρει στοιχεία από την εφορία και κάποια άλλα στοιχεία από ασφαλιστικούς οργανισμούς και στην συνέχεια το 2017 ορίσθηκε ένας νέος εκκαθαριστής, ο οποίος προχώρησε στην εκκαθάριση και αυτήν την στιγμή έχει γίνει η απογραφή της επιχείρησης, η καταγραφή όλου του πάγιου εξοπλισμού και των περιουσιακών στοιχείων αλλά και όλες οι υποχρεώσεις προς δημόσιο και προς προμηθευτές».

«ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ»
«Αυτό που προκύπτει αυτήν την στιγμή και το οποίο θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κάποιες υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς την εφορία (γύρω στις 105.000 ευρώ), που είναι από το 2014 και παλαιότερα, δηλαδή από την τελευταία επιχείρηση του νέου Δήμου Αβδήρων (αλλά και των προηγούμενων), ενώ υπάρχουν και κάποιες υποχρεώσεις προς προμηθευτές. Εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή δεν δημιουργήσαμε καμία υποχρεώση, ούτε υπάρχει καμία συναλλαγή. Είναι στα πλαίσια της εκκαθάρισης, να πληρώσει ο δήμος αυτές τις υποχρεώσεις που είναι για οφειλές σε εργαζόμενους που εργάζονταν στον δήμο και δεν μπορούσαν να πληρωθούν επειδή η επιχείρηση δεν είχε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει ένα δάνειο το οποίο πληρώνει ο Δήμος Αβδήρων από το 2010 προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο είχε πάλι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Σελέρου και εγγυητής ήταν ο παλιός Δήμος Σελέρου, οπότε αυτόματα είχε μπει εγγυητής ο Δήμος Αβδήρων στο συγκεκριμένο δάνειο. Συνεχίζουμε να το πληρώνουμε. Δεν υπάρχουν πρόστιμα εκατομμυρίων. Αυτές οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο θα μπουν σε ρύθμιση με τον νόμο που «τρέχει», οπότε και θα μειωθεί το ποσό των 105.000 ευρώ, γιατί θα «φύγουν» οι προσαυξήσεις και ο Δήμος Αβδήρων θα πληρώσει μόνον όσους έχει η δικαστική απόφαση, όπως κάποιοι εργαζόμενοι που δούλευαν στον δήμο ή κάποιοι προμηθευτές που είχαν δικαστικές αποφάσεις κατά της επιχείρησης και του δήμου. Ποσά που δεν είναι πολύ μεγάλα».

«ΣΤΗΝ…ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ κ.ΚΡΙΤΣΙΝΗ – ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΤΗΝ ΝΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ…»
«Όλα τα άλλα είναι…φαντασία του κ. Κριτσίνη. Συκοφαντεί την νυν δημοτική αρχή που ούτε συναλλαγή έχει κάνει, ούτε υποχρεώσεις και πρόστιμα εκατομμυρίων έχει. Για αυτό είναι καλό να ρωτά πριν κάνει κάποια ανακοίνωση. Θα συζητηθούν όλα στο Δημοτικό Συμβούλιο» τόνισε επίσης ο κ. Τσιτιρίδης, σημειώνοντας ότι «η Κοινωφελής Επιχείρηση πρέπει να κλείσει όπως κλείνει στους περισσότερους δήμους και ο δήμος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Οι περισσότεροι δήμοι κλείνουν με αυτόν τον τρόπο τέτοιες επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν λειτουργούσε από τα μέσα του 2013, δεν μπορούσε να κάνει καμία πληρωμή ούτε του εργαζομένου, για αυτό και αποφασίσαμε να την κλείσουμε. Ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Τσοιλακίδη με την διαδικασία της εκκαθάρισης και να ληφθεί η απόφαση, δεν προχώρησε λόγω των εκλογών του 2014 και στην συνέχεια το 2017, βρέθηκε ο συγκεκριμένος εκκαθαριστής που έχει κάνει την διαδικασία της απογραφής αλλά και των υποχρεώσεων που υπάρχουν προς το δημόσιο και τους προμηθευτές. Δεν υπάρχει καμία συναλλαγή και όλα τα χρέη είναι περί τις 100.000 προς ΙΚΑ και Εφορία, περίπου 70.000 προς προμηθευτές (από τα οποία θα πληρωθούν αυτά που έχουν δικαστικές αποφάσεις) και ένα δάνειο που είχε πάρει ο παλιός Δήμος Σελέρου, μαζί με την Κοινωφελή Επιχείρηση Σελέρου, το 2010».