
Έως τις 15 Ιουλίου η νέα παράταση – Ποιες περιοχές αφορά
Αργ. Πλέσιας: «Ο στόχος είναι να ξεκαθαρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά…»
Παρατείνεται, μέχρι την 15η Ιουλίου 2019, μετά από απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, όπως αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Ειδικότερα σε ο,τι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, η παράταση δόθηκε για τους Καλλικρατικούς Δήμους:
Α) ΜΥΚΗΣ
Β) Από τον Δήμο ΑΒΔΗΡΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΒΔΗΡΩΝ, ΚΟΥΤΣΟΥ, ΜΑΝΔΡΑΣ, ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ, ΝΕΑΣ ΚΕΣΣΑΝΗΣ, ΠΟΛΥΣΙΤΟΥ, ΣΕΛΕΡΟΥ, ΣΕΛΙΝΟΥ, ΣΟΥΝΙΟΥ
Γ) Από τον Δήμο ΞΑΝΘΗΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΓΕΡΑΚΑ, ΔΑΦΝΩΝΟΣ, ΚΑΡΥΟΦΥΤΟΥ, ΚΟΜΝΗΝΩΝ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
Δ) Από τον Δήμο ΤΟΠΕΙΡΟΥ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΓΑΛΑΝΗΣ, ΕΞΟΧΗΣ, ΟΛΒΙΟΥ, ΤΟΞΟΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Ξάνθη: 1ο χλμ. Ξάνθης-Σταυρούπολης
(Παλαιό Νοσοκομείο, πίσω από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ), Τ.Κ. 67100.
Τηλέφωνο: 801 4000 100 και 231 600 5400 Mail: kthm_Xanthi@geoanalysis.gr
Ιστοσελίδα: www.kthma.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00
και Τετάρτη 8:00 με 20:00
Μια διαδικασία από την οποία θα «ξεκαθαρίσουν» οι περιουσίες και τα «όρια» ιδιοκτησιών. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του «κτηματολογίου» όπως εξηγεί στην «Θ» ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, ο οποίος παράλληλα μιλά για την διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας η οποία κυλά μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.
«ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «ο στόχος του κτηματολογίου είναι αυτός. Δηλαδή να ξεκαθαρίσουν οι περιουσίες. Το πώς θα το ξεκαθαρίσει ο καθένας τώρα, είτε με κληρονομιά είτε με κάποιον δικαστικό τρόπο ή ο,τιδήποτε άλλο, έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κάθε περίπτωσης, είναι διεπιστημονικό αντικείμενο το πώς θα αντιμετωπιστεί. Δηλαδή ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξει συμβολαιογραφική συμβουλή ή νομική συμβουλή. Πάντως το κτηματολόγιο γίνεται ακριβώς για να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά τα πράγματα. Τώρα αν δεν ξεκαθαρίσουν, σημαίνει…αποτυχία αλλά σε κάθε περίπτωση, το κτηματολόγιο όπως είναι δομημένο (ασχέτως από τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί η ιστορία) όταν κλείσει, θα υπάρχουν σαφή στοιχεία. Βέβαια μπορεί να διεκδικούν δύο άνθρωποι το ίδιο περιουσιακό στοιχείο. Εκεί θα γίνει δικαστήριο να το ποιος θα το έχει. Ότι θα δημιουργηθούν «ουρές» για να οριστικοποιηθεί η κατάσταση, σε κάποιες περιπτώσεις σίγουρα θα δημιουργηθούν. Μπορεί να χρειαστεί να λυθεί δικαστικά ένα θέμα».
«ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΔΙΠΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ»
«Το κτηματολόγιο δομήθηκε, όπως και σε άλλες χώρες την λογική τι μπορείς να αποδείξεις . Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις οι οποίες θα διευκρινιστούν σε δικαστικό επίπεδο εφόσον υπάρχουν διπλές διεκδικήσεις» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το πώς κυλά η όλη διαδικασία, σημειώνει ότι «είναι πάρα πολύ πίσω και για αυτό δίνουν συνέχεια παρατάσεις και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Από όσο γνωρίζω η Ξάνθη ήταν πριν από ένα μήνα περίπου γύρω στο 25% και ήταν από τις περιοχές που είχε πάει σχετικά καλά μάλιστα. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Χαλκιδική που ήταν στο 15%. Με αυτήν την λογική δίνουν παράταση. Το πρόβλημα όμως μέσα από την παράταση, είναι ότι έχουμε δύο θέματα. Το ένα είναι ότι καλλιεργείται η «ιδέα» ότι δεν «βιαζόμαστε» και ότι «θα δούμε» και το δεύτερο είναι ότι οι ανάδοχοι του κτηματολογίου είναι υποχρεωμένοι για να δεχθούν όλα αυτά τα δικαιώματα, να έχουν έναν «στρατό» ανθρώπων για να τα υποδεχθούν με τέτοια ένταση που γίνονται, με αποτέλεσμα να έχουν και οικονομικό πρόβλημα οι άνθρωποι αυτοί. Με το να έχεις έναν «στρατό» για να δεχθείς 100.000 αιτήσεις και ξαφνικά να έχεις 25.000, δεν θα πάρεις περισσότερα χρήματα. Η παράταση δεν έχει περισσότερα λεφτά και ενδεχομένως θα υπάρξουν προβλήματα. Ήδη δηλαδή έχουν αρχίσει και «γκρινιάζουν» οι άνθρωποι αυτοί και είναι λογικό. Άλλο η καθυστέρηση δυο – τριών μηνών και άλλο η καθυστέρηση έξι μηνών».