«Ξώφαλτσο» χτύπημα της κακοκαιρίας στο Ν. Ξάνθης

Τι προβλέπεται για το καιρικό «σκηνικό» των επόμενων ημερών

Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος Μύκης και ο Διευθυντής της ΕΜΥ μιλούν στην «Θ»

 

Μικροπροβλήματα (ευτυχώς) στον Νομό Ξάνθης, άφησε «πίσω» της η κακοκαιρία της περασμένης Τετάρτης, συγκριτικά τουλάχιστον με τα όσα συνέβησαν σε γειτονικούς νομούς, όπως εξηγούν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και ο Δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά οι οποίοι κάνουν λόγο για «ελεγχόμενη» κατάσταση.

Σε ο,τι αφορά το καιρικό «σκηνικό» των επόμενων ημερών τώρα, η έντασή των βροχών που προβλέπονται, δεν «εμπνέουν» ανησυχία για την περιοχή, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Θοδωρής Κολυδάς.

 

«ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΥΘΗΚΑΝ – ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ»

Ειδικότερα, αναφορικά με την «εικόνα» που επικράτησε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στον Νομό Ξάνθης, ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε επακριβώς ότι «έκανα αυτοψία στην ορεινή περιοχή της Μύκης. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, παρά κάποια μικροπροβληματάκια. Ούτε η στάθμη του Ποταμού Κόσυνθου ανέβηκε, ενώ όπου υπήρχαν κάποια χώματα στους δρόμους, ανέβηκε το γκρέιντερ στις 5.00 και τα καθάρισε. Σε επικοινωνία μου μάλιστα και με τους δημάρχους του κάμπου, ενημερώθηκα πως ούτε και σε εκείνη την περιοχή υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Την Τετάρτη είχε έρθει και σχετική ειδοποίηση. Σήμερα όμως, Πέμπτη, μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλούμε, δεν έχουμε κάποια ειδοποίηση. Εμείς ούτως ή άλλως είμαστε έτοιμοι από πλευράς πολιτικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, για ο,τιδήποτε χρειαστεί».

 

«ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ – ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ»

Αναφορικά με τον Δήμο Μύκης και την ορεινή περιοχή ο κ. Καπζά, ανέφερε ότι «και την Τετάρτη αλλά και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας. Την Τετάρτη ωστόσο ήταν εντονότατες και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού, που δημιούργησε κάποια προβλήματα με κατολισθήσεις στους κεντρικούς δρόμους και ειδικά στους αγροτικούς δρόμους. Εμείς ως Πολιτική Προστασία και ως δήμος ήμασταν σε ετοιμότητα. Την Τετάρτη δουλέψαμε έως πολύ αργά το βράδυ, κρατήσαμε όλους τους κεντρικούς δρόμους ανοικτούς (παρά τις κατολισθήσεις) και αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα με την ύδρευση, αλλά ήταν αντιμετωπίσιμα. Έχουμε όμως θέμα με τους αγροτικούς δρόμους. Όπως γνωρίζετε, αυτοί είναι γύρω στα 800 χιλιόμετρα. Έχει θέμα σχεδόν όλο το δίκτυο και για αυτό τον λόγο θα γίνει μια προετοιμασία εντός των επόμενων ημερών. Θα βγάλουμε ένα έργο για να μπορέσουμε να τα «συγυρίσουμε» όλα, γιατί ο αγρότης θέλει να πάει στο χωράφι του και ο κτηνοτρόφος στην μονάδα του. Το καλό είναι ότι δεν υπήρχαν απώλειες ανθρώπινης ζωής όπως για παράδειγμα συνέβη σε άλλα μέρη της χώρας. Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου για αυτούς που έχασαν τις ζωές τους. Μακάρι να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αλλά δυστυχώς είναι απρόβλεπτα.  Πρέπει να είμαστε ενήμεροι και προσεκτικοί όλοι μας όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά πλέον είναι πολύ ξαφνικά και πολύ επικίνδυνα. Όπως και να έχει κάθε ξαφνική και δυνατή βροχόπτωση δημιουργεί προβλήματα. Υπήρχαν δηλαδή και πτώσεις δέντρων, αλλά όπως είπαμε το ευχάριστο είναι ότι δεν υπήρχαν απώλειες ανθρώπων. Η δε στάθμη του Κόσυνθου, έχει πέσει».

 

«ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ»

Για τις προβλέψεις του καιρού τις επόμενες ημέρες ο κ. Κολυδάς υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τον καιρό. Η κατάσταση «πέρασε» και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς καιρού. Και τα μπουρίνια είναι φυσιολογικά για την εποχή, αλλά δυστυχώς τυχαίνει σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται σε πολλές περιοχές κάποια προβλήματα. Για την Θράκη δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο. Απλώς τις επόμενες ημέρες γενικότερα και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε έναν άστατο καιρό σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα με κάποιες τοπικές μπόρες που θα είναι περισσότερες την Κυριακή. Έχουμε όμως καιρό μέχρι την Κυριακή για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Θα έχει κάποιες τοπικές μπόρες το απόγευμα, αλλά δεν θα είναι κάτι το ανησυχητικό».

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και αργότερα στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 13-07-2019 
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο λίγες νεφώσεις παροδικά
αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές
γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια από νότιες
διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί
βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 14-07-2019 
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με
τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους
θα είναι έντονα, από το μεσημέρι σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και από
το βράδυ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Βελτίωση από τις
βραδινές ώρες στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος
καιρός με πρόσκαιρους όμβρους στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά
της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από
το απόγευμα στα δυτικά και αργότερα στα κεντρικά και βόρεια σε
βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα κεντρικά και νότια.