Επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καθορίσει αν ληφθούν περεταίρω μέτρα στο ΓΝΞ -Άμεσες οι ενέργειες του Βουλευτή Ξάνθης Σπ. Τσιλιγγίρη
Η μετάδοση της λοίμωξης, τα συμπτώματα, οι «ομάδες» που κινδυνεύουν από τον ιό και τα μέτρα προστασίας

 

Καθησυχαστικός εμφανίζεται με δηλώσεις του στη «Θ», ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αχιλλέας Γερόπουλος, μιλώντας για το επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ο λόγος για έναν αλλοδαπό, που διέμενε στο χωριό «Άγιος Αθανάσιος» του Δήμου Τοπείρου. Μάλιστα τα νέα για την υγεία του ασθενούς, είναι ευχάριστα, ενώ ήδη έχει επιστρέψει στην Αλβανία, απ’ όπου κατάγεται.

 

«ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ – ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ»

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Γερόπουλος «πρόκειται για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενός Αλβανού υπηκόου. Είχαμε δώσει το δείγμα του στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσε τηλεφωνικά τα Επείγοντα Περιστατικά σχετικά με το ότι είναι «θετικό» και ο άνθρωπος αυτός ενημερώθηκε. Μάλιστα έτυχε να έχει φύγει και να βρίσκεται στην Αλβανία. Είναι καλά στην υγεία του. Δούλευε εδώ ως εργάτης και πήγε στην Αλβανία».

 

«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ – ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»

«Δεν θα γίνει κάτι το ιδιαίτερο αναφορικά με μέτρα. Έχουν ληφθεί όλα όσα ήταν προγραμματισμένα, ενώ και η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων αλλά και η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Ξάνθης, φροντίζουν και ξέρουν πως λειτουργούμε. Δεν κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο. Είναι ένα κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου και από εκεί και πέρα το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καθορίσει αν θα γίνει τίποτα περισσότερο στο Νοσοκομείο της Ξάνθης για το συγκεκριμένο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τώρα όσον αφορά το αν υπήρξαν ή όχι άλλα κρούσματα, δεν το γνωρίζει κανείς» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η κατάσταση η οποία συμβαίνει στο νοσοκομείο. Για ο,τιδήποτε άλλο έχουμε, γραπτώς, θα ενημερώσουμε. Γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει την δουλειά του αλλά και εμείς ως νοσοκομείο δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πράγματα, χωρίς να είναι επίσημα, εφόσον μας αφορά όλος ο νομός. Με τέτοια θέματα, ασχολείται επίσης και η υγειονομική περιφέρεια και αυτή μπορεί να δώσει απάντηση σε τέτοιου είδους ζητήματα».

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΞΑΝΘΗΣ ΣΠ. ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Την κινητοποίηση του Βουλευτή Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη προκάλεσε η ενημέρωση που είχε αργά το βράδυ της Παρασκευής από το ΚΕΕΛΠΝΟ περί διαπίστωσης κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου στο Νοσοκομείο Ξάνθης.
σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το πολιτικό του γραφείο: «Το περιστατικό αφορούσε αλλοδαπό από την περιοχή του Αγίου Αθανασίου ο οποίος μεταφέρθηκε πριν μερικές ημέρες στα Επείγοντα του Νοσοκομείο της Ξάνθης, με ενδείξεις για την προσβολή του από τον ιό. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο εν λόγω αποχώρησε για την πατρίδα του την Αλβανία όπου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο ο κ. Τσιλιγγίρης αφού ενημερώθηκε αρκούντως και από τον εφημερεύοντα ιατρό κ. Παρτσαλίδη, ενημέρωσε αρμοδίως τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ώστε να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν όλες οι ενέργειες, όπως αυτές προβλέπονται από το σχετικό πρωτόκολλο.
Ο κ. Τσιλιγγίρης μάλιστα έθεσε το θέμα ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του, δηλώνοντας πως δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εξάπλωσης του, που ως γνωστόν στο παρελθόν άφησε πίσω του δεκάδες θύματα».

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ, ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΟΙ «ΟΜΑΔΕΣ» ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης, Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώνει ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία έτη, έχουν καταγραφεί κρούσματα:

-λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς και ελονοσίας (σπάνια).
Τα κουνούπια αν είναι μολυσμένα και ανάλογα με το είδος τους μπορεί να μεταδώσουν με το τσίμπημά τους διάφορα νοσήματα.

Πως μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
-Kυρίως με τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι (συνήθως το “κοινό” κουνούπι του γένους Culex)
-Το κουνούπι μολύνεται από μολυσμένο πτηνό
– Δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο, με τη συνήθη κοινωνική επαφή
-Πιο σπάνια με: – μετάγγιση αίματος – μεταμόσχευση οργάνων – από τη μητέρα στο έμβρυο

Ιός Δυτικού Νείλου – κουνούπι Culex
Συνήθως αφήνει αβγά: σε νερό πλούσιο σε οργανικό υλικό
Τσιμπάει από το σούρουπο έως το χάραμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας

Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν:
οι ηλικιωμένοι καθώς και όσοι  έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ.: ανοσοκατασταλμένοι – νεφροπαθείς – καρκινοπαθείς – διαβητικοί – με καρδιαγγειακά νοσήματα – με χρόνια νευρολογικά προβλήματα, π.χ. άνοια – με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα).

 

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ
Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει: πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, κνησμό, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και Έμετο.
Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο Ιός Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και κώμα
Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων, επέρχεται ο θάνατος!

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
-Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

-Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό.

-Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.