Κανένα αποτέλεσμα από τις κινητοποιήσεις για τα πνευματικά δικαιώματα και το 12%

Ομιχλώδες το τοπίο με ΕΥΕΔ και την πολυδιαφημισμένη «Αυτοδιαχείριση» – Πέταξε το «πουλάκι» για την επιδότηση του κόστους εργασίας

Μ. Τσιακίρογλου, Παν. Αμπεριάδης και Θαν. Ξυνίδης μιλούν στην «Θ»

 

Δύο θέματα που προβληματίζουν τους επαγγελματίες της Ξάνθης, θίγει σήμερα η «Θ».

Πιο συγκεκριμένα το ένα αφορά στο «αγκάθι» των πνευματικών δικαιωμάτων, μιας και πολλοί επαγγελματίες…πληρώνουν διπλά «χαράτσια» (σ.σ. και στην πολυδιαφημιζόμενη κατά τα άλλα από το ΕΒΕ «Αυτοδιαχείριση») και το άλλο στο μείζον ζήτημα της επιδότησης του κόστους εργασίας (12%) για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα της ακριτικής περιοχής μας, μαζί με το οποίο χάθηκαν και πολλές θέσεις εργασίας και έμειναν «ξεκρέμαστοι» εκατοντάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Θέματα για τα οποία μιλούν στην «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, ο γνωστός αρτοποιός της Ξάνθης και πρ. πρόεδρος του συνδέσμου αρτοποιών κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης καθώς και ο γνωστός νομικός της Ξάνθης κ. Θανάσης Ξυνίδης, ο οποίος ανέλαβε πολλές αγωγές επιχειρηματιών για την διεκδίκηση του 12%, οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν εκδικάστηκαν.

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ»

Ειδικότερα για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων η κ. Τσιακίρογλου αναφέρει στην «Θ» ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους. Αυτήν την στιγμή έχει αλλάξει η κυβέρνηση, έχει αλλάξει η υπουργός πολιτισμού, οπότε το θέμα θα τεθεί σε νέες βάσεις. Ο νόμος είναι στον «αέρα». Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Πρώτα από όλα αυτές οι δύο εταιρίες (ΕΥΕΔ και Αυτοδιαχείριση) δεν έχουν αναρτημένο στο ιντερνέτ το ρεπερτόριό τους. Κάτι που είναι βασικό. Όταν εγώ παίζω μια μουσική, πρέπει να ξέρω ποιου συνθέτη είναι το τραγούδι και που ανήκει. Δεν μπορώ να κρίνω τι έκανε το ΕΒΕ ή τι δεν έκανε το ΕΒΕ ή τι έκανε η Ομοσπονδία. Το θέμα είναι πως αυτήν την στιγμή υπάρχει μια σύγχυση στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, μεταξύ της ΕΥΕΔ και της Αυτοδιαχείρισης και θα τεθεί εκ νέου το θέμα στην νέα Υπουργό Πολιτισμού, διότι αυτήν την στιγμή γίνεται ένας «μύλος». Δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο αυτήν την στιγμή για τα πνευματικά δικαιώματα. Το μόνο ξεκάθαρο, που πρέπει να πούμε στους συναδέλφους προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, είναι τα ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ πνευματικά δικαιώματα. Εκείνες οι εταιρίες είναι σύννομες και οι επαγγελματίες, καλώς ή κακώς, πρέπει να πληρώνουν. Η Αυτοδιαχείριση και η ΕΥΕΔ αυτήν την στιγμή είναι στον «αέρα», δεν υπάρχει αναρτημένο ρεπερτόριο (πράγμα το οποίο τους καθιστά τρόπον τινά «παράνομους»), οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια ξεκάθαρη κατεύθυνση στους συναδέλφους. Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη για παράδειγμα, για να «χαϊδεύω αυτιά» και να τους πω «μην πληρώνετε». Είναι σαν να λέω «μην πληρώνετε ασφαλιστικές εισφορές και την εφορία σας». Δεν μπορούμε να δώσουμε μια σαφή κατεύθυνση, διότι είναι κάτι «μετέωρο». Πάρα πολλές φορές έχει γίνει σύσκεψη και με την ΓΣΕΒΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά αυτήν την στιγμή υπάρχει μια σύγχυση. Δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο και δεν μπορεί να δοθεί μια σαφής οδηγία στους συναδέλφους για τα πνευματικά δικαιώματα. Σαφής οδηγία, υπάρχει μόνον για τα ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ πνευματικά δικαιώματα. Εκεί το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Θα γίνουν διάφορες κρούσεις και στην νέα υπουργό την κ. Μενδώνη και θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια θετική έκβαση και εξέλιξη, αλλά προς το παρόν είμαστε σε αναμονή».

«ΤΟ 12% ΤΕΛΕΙΩΣΕ – ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ»

Σε ο,τι αφορά στο ζήτημα της επιδότησης του κόστους εργασίας (12%) για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα ο κ. Αμπεριάδης υπογραμμίζει: «ας κόψουν το 12% και ας μας δώσουν μια άλλη επιδότηση εργασίας. Αν δεν θέλουν να το ονομάσουν 12%, ας το ονομάσουν «επιδότηση εργασίας», ας το ονομάσουν «Μητσοτάκης». Ας το ονομάσουν όπως θέλουν. Εμείς εδώ, φυλάμε Θερμοπύλες. Αν δεν βοηθήσουν εμάς, ποιους θα βοηθήσουν. Πιστεύω ότι το 12% τελείωσε. Δεν πρόκειται να το πάρουμε. Από εδώ και πέρα όμως, ας κοιτάξουν (όποιοι και αν είναι αυτοί), τουλάχιστον να δώσουν μια επιδότηση εργασίας. Το 12% τελείωσε. Η γνώμη μου είναι να κοιτάξουμε από εδώ και πέρα τι γίνεται».

 

«ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ…»

Αναφορικά με το αν είναι ευχαριστημένος από την στάση των αρμόδιων οργάνων για το μείζον ζήτημα της επιδότησης του κόστους εργασίας ο ίδιος τονίζει ότι «το μόνο όργανο που ξέρω ότι φώναζε και φωνάζει είναι η Ομοσπονδία. Φώναξε και το επιμελητήριο, κάναμε και μια σύσκεψη, αλλά…φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αν εσύ φωνάζεις και δεν σε ακούω εγώ, δεν γίνεται τίποτα. Φωνάξαμε εμείς ως επαγγελματίες, το ΕΒΕ, η Ομοσπονδία αλλά….τίποτα. Προτιμούν να δώσουν λεφτά σε ορισμένες ομάδες από τις οποίες θέλουν να παίρνουν ψήφους, παρά να βοηθήσουν τους επαγγελματίες. Για το θέμα του 12% είχαν ενωθεί και τα επιμελητήρια της Θράκης για να πάρουν τα χρήματα, έγιναν και έγγραφα, αλλά τίποτα δεν έγινε. Νομίζω ότι το 12% ξεχάστηκε και πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει. Αυτή είναι η άποψή μου…»

«ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΓΩΓΗ ΑΚΟΜΗ – ΚΑΚΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης επισημαίνει ότι «οι αγωγές θα συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής το Φθινόπωρο. Δεν έχω υπόψιν μου να έχει εκδικαστεί κάποια αγωγή.  Οι παραστάσεις που έγιναν  στο Πρωτοδικείο Πειραιά, πριν παραπεμφθούν από εκεί στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αυτό που ισχυρίστηκε και το ελληνικό δημόσιο τότε, ήταν ότι η επιδότηση εργασίας του 12% είχε δοθεί παράνομα και δεν μπορούσε να καταβληθεί. Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα βέβαια, γιατί και στα δικαστήρια δημιουργεί την άποψη ότι πρέπει να διερευνηθεί η νομιμότητα ή όχι που μπλέκει μέσα και η επιτροπή ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όντως υπάρχουν προβλήματα. Γενικά είναι ένα θέμα που κακώς κατά την γνώμη μου πήρε τότε πολιτικές διαστάσεις και πήρε και γενικότερα διαστάσεις. Ήταν ένα πράγμα που έπρεπε να μείνει μέσα στην χώρα και να τακτοποιηθεί. Θεωρώ ότι οι ερωτήσεις που έκαναν τότε κάποιοι Ευρωβουλευτές, μάλλον κακό έκαναν παρά καλό. Όπως επίσης και η δημοσιότητα που δόθηκε από τους φορείς εδώ στην περιοχή και αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Αλλά μέχρι να λήξει η ιστορία, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα από την δική μας μεριά. Δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω ως «χαμένη υπόθεση» σε δικαστικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο, δεν διατηρώ και πολλές ελπίδες ότι θα κάνει κάποιος κάτι».

 

«ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΓΙΝΕ…ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΕΚΑΝΕ ΖΗΜΙΑ Η ΦΑΣΑΡΙΑ»

Για την παρουσία των φορέων (όπως το ΕΒΕ Ξάνθης, οι Ομοσπονδίες κλπ) και την στάση τους για το ζήτημα του 12%, ο κ. Ξυνίδης σημειώνει με έμφαση ότι «η ζημιά έγινε από την στιγμή που κάποιοι πίεζαν να υπάρξει άπλωμα της επιδότησης αυτής και σε επιχείρησης που δεν ήταν μεταποιητικές. Εκεί δηλαδή που ήταν μια επιχειρηματική στήριξη, κατέληξε να γίνει ένα πολιτικό «παιχνίδι» παροχών και μέσα σε αυτό, δυστυχώς, έπαιξαν και θεσμικοί φορείς (σαν αυτούς που αναφέρονται) γιατί προσπαθούσαν με μια λανθασμένη αντίληψη, να το επεκτείνουν θεωρώντας ότι έτσι βοηθούν τα μέλη τους. Αυτό λοιπόν έκανε μια τεράστια ζημιά, γιατί «άπλωσε» πολύ και ήταν εύλογο ότι κάποια στιγμή θα το βρίσκαμε μπροστά μας. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη ζημιά που έγινε ήταν ότι γινόταν με φασαρία. Αυτά τα πράγματα δεν είναι για φασαρία και για διαφήμιση. Δεν είναι για: «εγώ κάνω αυτό και το βροντοφωνάζω για να αποδείξω ότι είμαι δραστήριος». Νομίζω ότι δεν έκανε καλό η φασαρία και οι διεκδικητικές σημαίες αγώνων και επαναστάσεων. Ήταν νομικό θέμα. Έπρεπε να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο και σε νομικό επίπεδο. Λάβετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν εταιρείες στις οποίες οφείλονται δεκάδες εκατομμυρίων και τα ποσά αυτά έχουν ενταχθεί στους ισολογισμούς, σαν αναμενόμενα έσοδα και κάποιες εταιρίες από αυτές έχουν πληρώσει και φόρο για αυτά. Δεν είναι δηλαδή απλά, μια μικρή επιδότηση σε μια μικρή επιχείρηση. Εδώ μιλάμε για επιδοτήσεις που εφόσον δεν καταβλήθηκαν έφεραν σε οριακό σημείο πάρα πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όσον αφορά την χρηματοδότηση».