110 άδειες φαρμακείων στον Νομό Ξάνθης- Πιο πολλά και από τα… μπακάλικα!

Δεινοπαθούν οι φαρμακοποιοί – Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι καλές εποχές

Δ. Κάλφα: «Αδιάφορο πλέον αν απελευθερώνεται το επάγγελμα – Αβέβαιο το μέλλον των νέων στον κλάδο»

 

Πιο πολλά και από τα…μπακάλικα έγιναν τα φαρμακεία στον Νομό Ξάνθης, οι άδειες των οποίων ανέρχονται σε 110, μόνον για το Ν. Ξάνθης!
Φαρμακεία για τα οποία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι «χρυσές» εποχές, τόσο λόγω της πληθώρας των αδειών όσο και λόγω της συνεχούς πτώση της τιμής των φαρμάκων.
Εν τω μεταξύ, το μέλλον των νέων φαρμακοποιών, θεωρείται –όχι άδικα- αβέβαιο, αφού από την μια δεν υπάρχουν ελπίδες «απορρόφησης», ενώ από την άλλη η κατάσταση μόνον δεν θα εξισορροπηθεί, αν ανοίξουν και νέα φαρμακεία.

«110 ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – 1 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα, εξηγώντας ότι «αντιστοιχεί ένα φαρμακείο για 1000 κατοίκους. Οπότε εφόσον αυξάνεται (κάτι που διαπιστώνεται από την απογραφή) ο πληθυσμός, αυξάνεται και ο αριθμός των φαρμακείων. Έχουν δοθεί δηλαδή επιπλέον 11 άδειες το 2011. Σε άλλες χώρες το πληθυσμιακό είναι μεγαλύτερο γιατί και από την φύση του το φαρμακευτικό επάγγελμα, δεν είναι ένα κοινό επάγγελμα όπως του…παντοπώλη. Απαιτείται δηλαδή να υπάρχει ένα μέτρο για να διαφυλάσσεται και ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού. Αυτήν την στιγμή έχουμε 110 άδειες στον Νομό Ξάνθης. Είναι πάρα πολλές. Αλλά τι να κάνουν και τα παιδιά που βγαίνουν; Και το να…γεμίσουμε φαρμακεία δεν γίνεται από την άλλη. Να μην υπάρχει τέτοια πληθώρα φαρμακείων και πάμε στο άλλο άκρο. Θα πρέπει να βρίσκονται τα μέτρα εκείνα που μέσα στα λογικά πλαίσια, θα εξυπηρετείται ο κόσμος. Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε παράπονο. Έχουμε σε κάθε γωνιά και ένα φαρμακείο. Δεινοπαθούμε για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας».

 

«ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΠΛΕΟΝ ΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ»

«Είναι πλέον αδιάφορο αν απελευθερώνεται το επάγγελμα. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί. Υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις στην περιφέρεια και επάνω στα χωριά και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Τα φάρμακα υψηλού κόστους, χορηγούνται μέσω ΕΟΠΥΥ, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, θα χορηγούνται μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς. Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή θα τα στέλνει στο φαρμακείο από όπου ψωνίζει ο ασθενής και από εκεί θα τα παραλαμβάνει» συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «το επάγγελμα του φαρμακοποιού έχει πληγεί πάρα πολύ για αυτό ίσως και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Στο βουνό, υπάρχουν θέσεις και είναι αρκετός ο πληθυσμός που θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Πιστεύω ότι η τιμή του φαρμάκου έχει πληγεί τόσο πολύ – γιατί κατ΄εμέ φαρμακείο σημαίνει φάρμακο κατά πρώτον και δευτερευόντως παραφάρμακο ή καλλυντικό – οπότε για να σταθεί ένα φαρμακείο πρέπει να έχει έναν αξιόλογο τζίρο, να βγάζει τα προς το ζην, να καλύπτει τα έξοδά του. Είχαμε υποτιμήσεις φαρμάκων, δύο φορές τον χρόνο, επί τρία – τέσσερα χρόνια. Η τιμή του φαρμάκου έχει πέσει πάρα πολύ και έχει πλήξει όλα τα φαρμακεία. Έχει πολλά χρόνια που…πάνε εκείνες οι καλές εποχές. Πλέον τα φάρμακα όπως οι μεπραζόλες ή τα αντιυπερτασικά, είναι τόσο φθηνά πλέον που πολλές φορές δεν κάνουν τον κόπο καν να τα γράφουν στους ιατρούς οι ασθενείς και τα παίρνουν από το φαρμακείο».

«ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ»

Αναφορικά με το αν έχει μέλλον το επάγγελμα του φαρμακοποιού και το αν υπάρχει απορρόφηση των νέων φαρμακοποιών, η κ. Κάλφα επισημαίνει ότι «είναι αβέβαιο. Δεν θα απορροφηθούν οι φαρμακοποιοί, όπως συμβαίνει και σε τόσα άλλα επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ). Δεν ξέρω αν έχει μέλλον, υπο αυτή την μορφή τουλάχιστον του φαρμακείου. Εάν αργότερα δοθούν κίνητρα για να γίνονται συνενώσεις, ώστε να μειωθούν και τα λειτουργικά έξοδα, εάν δοθεί κάποια ύλη από άλλα φάρμακα που διακινεί το νοσοκομείο, ίσως να αλλάξει η κατάσταση. Μην ξεχνάτε επίσης πως για να ανοίξεις ένα φαρμακείο χρειάζεσαι αρκετό κεφάλαιο για τον εξοπλισμό του, για τα ράφια κλπ. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε κατάστημα. Ένας φαρμακοποιός θα πρέπει να τα συνυπολογίσει όλα για να δει αν τον συμφέρει ή όχι. Παράλληλα όμως, θα ήθελα να πω ότι αυτή την στιγμή ο φαρμακοποιός δεν έχει και πολλές αναπτυξιακές διεξόδους, γιατί δεν είναι ότι του δίνεται η ευκαιρία από το κράτος να δουλέψει στα νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο για παράδειγμα, έχει μόνον μια θέση. Το ΙΚΑ αυτήν την στιγμή, έχει φαρμακείο και δεν έχει φαρμακοποιό, με αποτέλεσμα να τυραννιούνται αυτοί που παίρνουν φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ και να προστρέχουν σε φαρμακείο της Καβάλας ή της Κομοτηνής, όπου υπάρχει φαρμακοποιός και διακινεί τα φάρμακα αυτά. Δεν ξέρω εάν θα είναι «λαμπρό» το μέλλον ενός φαρμακοποιού. Νομίζω ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες ώστε ένας πτυχιούχος να μπορεί να δουλέψει σε φαρμακοβιομηχανία ή στα διάφορα ιδρύματα. Να απαιτείται δηλαδή, όπου υπάρχει διακίνηση φαρμάκου, να υπάρχει και ένας φαρμακοποιός. Αυτό είναι το σωστό».