ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ: Μονόπλευρα λειτουργεί ο κάθετος άξονας Μακάζα – Νυμφαία

Ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την περιφερειακή ανάπτυξη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, το διήμερο 15 και 16 Ιουλίου. Μαζί με το κλιμάκιο του ΣΕΒ ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης Ιάκωβος Φραντζής ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm.

Σε μία αναλυτική συζήτηση για το επιχειρείν ο κος Φραντζής μετέφερε μεταξύ άλλων την γνώμη του για τον κάθετο άξονα Μακάζα – Νυμφαία, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο κάθετος άξονας είναι ένα μεγάλο εργαλείο που έπρεπε να γίνει, αλλά λειτουργεί μονόπλευρα, επιτρέπει μόνο την κίνηση ιδιωτών αλλά όχι την κίνηση εμπορευμάτων. Εμείς θεωρητικά θα είχαμε πρόσβαση στον βορρά, αλλά πλέον δεν έχουμε».

Οι προσδοκίες του συνδέσμου
Ο πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης με ταχείς ρυθμούς, κι όχι απλώς με το 2% που έχει τεθεί ως στόχο, καθώς «αυτό δεν αρκεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στόχος είναι να μπει μπρος στην βιομηχανία, η οποία «μπορεί να δώσει μαζικά θέσεις εργασίας, κι αν είναι ανταγωνιστική να δώσει και καλές θέσεις εργασίας. Το όραμά μας, και του ΣΕΒ, είναι να δημιουργηθούν τέτοιες θέσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το φορολογικό, αλλά εξήγησε ότι η μείωση των συντελεστών κατά μία ή δύο μονάδες δεν επαρκεί προκειμένου να βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Προστίθεται άλλωστε στα προβλήματα και το χρηματο-οικονομικό, καθώς μετά τα capital controls δεν υπάρχει επάρκεια χρήματος στην αγορά. Τα παραπάνω, μεταξύ κι άλλων προβλημάτων, έχουν συντελέσει στη δημιουργία ενός «τοξικού και εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ο Ιάκωβος Φραντζής ευελπιστεί ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα γίνουν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, προκειμένου οι επαγγελματίες του τόπου να μπορέσουν να δουλέψουν.