Χρ. Ευαγγελίδης: «Γεμάτη από ρήγματα διαφόρων μεγεθών η Ελλάδα –Μικρότερα αυτά της Ξάνθης και της Κομοτηνής»

Ο Εντεταλμένος Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλά αποκλειστικά στην «Θ»

«Αργά ή γρήγορα θα σπάσουν – Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο ίδιος

 

Τη συζήτηση για τα ενεργά ρήγματα όλης της χώρας,  άνοιξε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου. Ρήγματα που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, ενώ στην δική μας περιοχή εντοπίζονται κυρίως στον θαλάσσιο χώρο, όπως εξηγεί στην «Θ» Εντεταλμένος Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Χρήστος Ευαγγελίδης.

«ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «για τον σεισμό της Αθήνας, το φαινόμενο δείχνει να είναι σε ύφεση. Έχουμε συνέχεια πάρα πολλούς μικρούς μετασεισμούς. Αυτό δείχνει ότι μάλλον ο κύριος σεισμός (κατά 90%) ήταν αυτός που έγινε την Παρασκευή, δηλαδή το 5,1. Είχαμε έναν μετασεισό στο 4,3. Αυτό δεν αποκλείει ότι θα έχουμε και άλλους – έναν σίγουρα- γύρω στο 4 και επάνω. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην εβδομάδα ή μέσα στον μήνα. Γενικά δείχνει ότι το δυναμικό της περιοχής είναι το συγκεκριμένο. Έχει σπάσει ένα συγκεκριμένο ρήγμα μικρού σχετικά μήκους για να δώσει έναν σεισμό γύρω στο 5 και θα δίνει από εδώ και πέρα τους υπόλοιπους μετασεισμούς στην περιοχή. Άρα ως προς το ρήγμα που έσπασε δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά εμείς έχουμε βάλει φορητά όργανα στην περιοχή (και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών). Υπάρχουν συνολικά έξι επιπλέον σταθμοί στην περιοχή που παρακολουθούν καλύτερα. Η διακριτική ικανότητα είναι πολύ καλύτερη και μπορούμε να δούμε και μικρότερα μεγέθη και να δούμε πως εξελίσσεται».

 

«ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΡΗΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ – ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ρήγματα, ο κ. Ευαγγελίδης τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα τα οποία είναι διαφόρων μεγεθών. Είτε τα έχουμε βρει είτε δεν τα έχουμε βρει. Όλα έχουν κάποιο δυναμικό και ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα, ορισμένα από αυτά θα σπάσουν. Το «αργά ή γρήγορα» βέβαια είναι σχετικό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αύριο θα σπάσει ένα ρήγμα και θα γίνει σεισμός 6 ρίχτερ. Ωστόσο μέσα στην δεκαετία ή μέσα στην εικοσαετία, θα σπάσει κάτι σίγουρα. Οπότε για αυτό και εμείς οι σεισμολόγοι, οφείλουμε να αναφέρουμε τις μελέτες μας προς την πολιτεία κυρίως, ώστε και η πολιτεία αντίστοιχα να εφαρμόζει όλους τους αντισεισμικούς σχεδιασμούς, να εκπαιδεύει τους πολίτες και να είναι έτοιμη για τέτοια ενδεχόμενα. Υπάρχουν ρήγματα και στην περιοχή κοντά στην Αθήνα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, που έχουν ένα δυναμικό και αργά ή γρήγορα κάποια από αυτά θα δώσουν έναν σεισμό μεγάλο ή μεσαίο. Για αυτό οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

«ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ»

Σε ο,τι αφορά στα ρήγματα της δικής μας περιοχής, ο κ. Ευαγγελίδης σημειώνει ότι «είστε στην Βόρεια Ελλάδα. Τα μεγάλα ρήγματα στην περιοχή που έχουν μεγάλο δυναμικό είναι κυρίως στην θάλασσα. Είναι η μεγάλη κάθοδος του Βορείου Αιγαίου, που στην ουσία είναι μια συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας, που δίνει σεισμούς κοντά στην Κωνσταντινούπολη και στον Κόλπο του Μαρμαρά. Εκεί είναι οι μεγάλοι σεισμοί. Τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο είναι υποθαλάσσιοι. Είναι δηλαδή μεταξύ Σαμοθράκης, Ίμβρου, Λήμνου, Χαλκιδικής κλπ. Αυτό έχει ένα μεγάλο δυναμικό που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά όπως και αν έχει είναι στην θάλασσα και μακριά από κατοικημένες περιοχές οπότε δεν μας ανησυχούν τόσο πολύ αυτές οι περιοχές. Πιο ψηλά, προς Ξάνθη και Κομοτηνή, προφανώς υπάρχουν ρήγματα, πιο μικρού δυναμικού, αλλά θα έλεγα ότι είστε από τους πιο «τυχερούς» στην Ελλάδα, γιατί βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν θα έλεγα ότι είναι ασεισμική, απλά έχει σίγουρα μικρότερη συχνότητα φαινομένων, σε αντίθεση με την Νότια Ελλάδα και γύρω από τον Κορινθιακό και γύρω από το ελληνικό τόξο (Κρήτη και Πελοπόννησο) όπου υπάρχουν μεγάλα ρήγματα».

 

«ΣΩΣΤΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ – ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ»

«Προσωπικά πιστεύω ότι ο αντισεισμικός σχεδιασμός, όπως βγαίνει και από τον ΟΑΣΠ αλλά και από τους υπόλοιπους φορείς είναι σωστά μελετημένος για όλη την Ελλάδα και τα κτίρια κτίζονται αντίστοιχα» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας βέβαια ότι «αν θυμάστε τον σεισμό των Γρεβενών, ποτέ δεν περιμέναμε ή τουλάχιστον εκείνη την εποχή έλεγαν ότι δεν περιμένουμε σεισμό στα Γρεβενά και έγινε ένας σεισμός και αλλάχθηκε όλος ο κανονισμός. Για αυτόν τον λόγο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αλλά και το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο (που εποπτεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) έχει δίκτυα σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων σε όλη την Ελλάδα (και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή και γενικά στην Θράκη) και επί 24 ώρες το 24ωρο. Επι 7 μέρες την εβδομάδα, παρακολουθεί την σεισμικότητα και βλέπουμε τι γίνεται».