Με αφορμή την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια
«Χρειάζεται αναδιατύπωση η διατύπωση που αφορά στο άσυλο»
Παρέμβαση ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ πραγματοποίησε η γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ μαζί με τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης στην Κεντρική Πλατεία και καφετέριες της πόλης οι συγκεντρωμένοι διακίνησαν το ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και την παρακάτω ανακοίνωση της γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ.
Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου! Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων για την Ανώτατη Εκπαίδευση!
Με το “καλημέρα”, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 23 Ιούλη. Το έδαφος γι’ αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία έχει στρωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως με το περιβόητο πόρισμα Παρασκευόπουλου που έβαλε επίσημα στην ίδια συζήτηση τα διάφορα περιστατικά εγκληματικότητας με τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και των εργαζομένων».
Τονίζει πως «δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής». Η γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «στηρίζει τους αγώνες του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Καλούμε τα σωματεία της Ξάνθης να καταδικάσουν με αποφάσεις τις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης, να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων.
Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα μπορούν και πρέπει να κόψουν τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ και να διεκδικήσουν Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν που θα υπηρετεί τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».
Παρέμβαση, από την οποία προκύπτει πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι «αντιδράσεις» από την συζήτηση ακόμη περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Άσυλο, για το οποίο μίλησε στην «Θ» ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος και επισήμανε την αναγκαιότητα αναδιατύπωσης, ξεκαθαρίζοντας φυσικά ότι αρχικά κρίνει σκόπιμο πρωτίστως να γίνει γνωστό το σχέδιο νόμου και οι όποιες αλλαγές προωθούνται.
«ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ»
Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «κρίνω σκόπιμο να δούμε πρώτα το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει η νέα υπουργός, οπότε μετά θα μπορέσουμε να συζητήσουμε περί του θέματος πιο αναλυτικά. Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι το νομικό πλαίσιο που αφορά στο άσυλο, είναι ένα πλαίσιο που ισχύει αρκετά χρόνια και πρωτοξεκίνησε με έναν συγκεκριμένο σκοπό μετά την μεταπολίτευση. Νομίζω ότι στην ουσία οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους είχε γίνει τότε έχουν εκλείψει. Η διατύπωσή του και το πώς αυτό θα περιγραφεί στον νόμο και το πώς ο νέος νόμος – όταν κατατεθεί- θα αντιμετωπίσει τις σημερινές καταστάσεις, νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε μόλις δούμε το κείμενο».
«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ…»
Αναφορικά με τις «σημερινές καταστάσεις» που προανέφερε και το ποιες είναι αυτές, ο κ. Μάρης, εξηγεί ότι «νομίζω πως συγχέουμε σε αυτήν την περίπτωση πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ενώ αρχικά μιλούσαμε για τον νόμο που αφορά στο άσυλο και αυτό αφορούσε ιδέες και την ελεύθερη διατύπωση των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια (κάτι που η δημοκρατία μας σήμερα το έχει κατακτήσει ανεπιστρεπτί εδώ και πολλά χρόνια) δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα. Πίσω από αυτό όμως όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν καλυφθεί πρακτικές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι συνάδουν με χώρα σύγχρονη, δημοκρατικά και χώρα η οποία είναι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Κατά γενική ομολογία και σε επίπεδο κοινωνίας, όχι μόνον ακαδημαϊκής κοινότητας, η διατύπωση που αφορά στο άσυλο, σίγουρα χρειάζεται αναδιατύπωση».
«ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΠΘ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ»
Αναφορικά με το αν υπήρξαν κατά καιρούς περιστατικά που έχρηζαν αστυνομικής παρέμβασης αλλά αυτή δεν κατέστη δυνατή λόγω του «ασύλου» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο κ. Μάρης τονίζει ότι «είναι εντελώς διαφορετικά τα περιστατικά που διαχειρίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τελείως διαφορετικά αυτά που διαχειρίζονται άλλα πανεπιστήμια. Αυτό που έχω να πω είναι ότι στο δικό μας πανεπιστήμιο, γενικώς δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα. Σημειακά μπορεί να εμφανισθούν κάποιες «αρρυθμίες» αλλά με πολύ καλή συνεργασίας της κοινότητας (τόσο της διοίκησης του πανεπιστημίου όσο και της φοιτητικής κοινότητας) τα προβλήματα λύνονται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες».
«ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ…»
«Δεν μπορώ να πω αν αυτήν την στιγμή θα υπάρχουν αντιδράσεις από την φοιτητική κοινότητα. Θεωρώ ότι αν δούμε το σχέδιο νόμου, τότε θα τοποθετηθούν όλα τα μέρη. Δεν νιώθω να «απειλείται» σε καμία περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία και ισορροπία του πανεπιστημίου. Νομίζω ότι η ποιότητα την οποία έχουμε το έχει κατακτήσει αυτό και το έχει «απαντήσει». Από εκεί και πέρα, ο καθένας στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει και πράττει, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της δημοκρατίας που ναι μεν έχουμε δικαιώματα, ναι μεν διεκδικούμε αλλά έχουμε και ευθύνη και πάνω από όλα κοινωνική ευθύνη» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν θεωρώ ότι έχουμε ακραία περιστατικά όπως αυτά που συναντώνται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σίγουρα προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρξουν ξανά, όταν έχουμε έναν οργανισμό με 30.000 ανθρώπους (φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, συναδέλφους, υπαλλήλους) προφανώς και θα υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες. Όλες αυτές, χωρίς να δημιουργούνται μεγάλα γεγονότα. Έχουν αντιμετωπιστεί τα θέματα και μάλιστα ουσιαστικά, όπως θα έπρεπε στο όνομα του πανεπιστημίου και στην προστιθέμενη αξία που κτίζουμε επάνω σε αυτό αλλά και για την περιοχή μας».