Φρένο αλλά όχι…«χειρόφρενο» στο «αλαλούμ» με τα διπλώματα οδήγησης

Συνεχίζεται εν μέρει η «ομηρία» υποψηφίων οδηγών αλλά και εκπαιδευτών – Στο προηγούμενο καθεστώς για έξι μήνες…

Ανδ. Κορδύλης: «Τζάμπα και ο χρόνος που φάγαμε – Μεγάλο ποσοστό συναδέλφων χρωστούν ΕΦΚΑ και ενοίκιο – Και άλλο…ανησυχητικό στοιχείο»

 

Φρένο στο αλαλούμ που επικρατεί τους τελευταίους μήνες με τη διεξαγωγή εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης βάζει το υπουργείο Μεταφορών – επαναφέροντας τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες ό,τι ίσχυε με το παλαιότερο καθεστώς.

Ο νόμος που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, οι εξετάσεις να πραγματοποιούνται χωρίς τους δασκάλους και οι εκπαιδευόμενοι να φέρουν ασφαλιστήριο για τυχόν φθορές που θα γίνουν στο όχημα – έχουν κάνει τη διαδικασία να βρίσκεται στον πάγο, ενώ οι σχολές οδήγησης αντιδρούν εξαρχής στα νέα δεδομένα. Ετερο πρόβλημα, το οποίο αγγίζει χιλιάδες οδηγούς άνω των 74 ετών, αποτελεί το ζήτημα της ανανέωσης άδειας, καθώς χρειάζεται να επανεξεταστούν.

Λόγω όλων αυτών των θεμάτων που έχουν προκύψει, οι εν δυνάμει οδηγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση διπλώματος, καθώς στις περισσότερες περιοχές οι εξεταστές απεργούν. Αντίστοιχα, οι 74ρηδες και άνω οδηγοί βγαίνουν στους δρόμους με μια απλή βεβαίωση από τις Υπηρεσίες Μεταφορών που ναι μεν αναγράφει ότι αναμένεται να δώσουν εξετάσεις αλλά στην ουσία δεν τους εξασφαλίζει πως η Τροχαία δεν θα τους καταβάλλει πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών άλλαξε τον νόμο για την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης σε μια προσπάθεια να αποτραπούν παθογένειες δεκαετιών. Μία εξ αυτών ήταν το «λάδωμα», η ταρίφα δηλαδή που πλήρωναν οι εκπαιδευόμενοι για να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση κατά την εξέταση. Βέβαια, παρά τις αλλαγές που επιχείρησε να φέρει η προηγούμενη ηγεσία, αυτές έπεσαν στο κενό, αφού μόλις 1 μήνα πριν και ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πραγματοποιούνταν εξετάσεις, σχολή οδήγησης στην περιοχή της Αττικής έλαβε 250 ευρώ για τον λόγο αυτό.

Από την άλλη, οι κάμερες και τα μικρόφωνα που προβλέπονται στον ισχύοντα νόμο, τόσο μέσα στο όχημα, όσο και στις σχολές και οι οποίες μέσω συστήματος θα είναι διασυνδεδεμένες με το ΥΠΟΜΕ για να προκύπτει ότι οι εξεταζόμενοι πράγματι παρακολουθούν τα θεωρητικά μαθήματα, θα διατηρηθούν – όταν όμως το υπουργείο είναι έτοιμο να το εφαρμόσει.

Για το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι οδηγοί θα δίνουν εξετάσεις με το σύστημα που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή κατά την εξέταση θα βρίσκεται εντός του οχήματος ο δάσκαλος και έτσι δεν θα χρειάζεται ασφαλιστήριο ο εξεταζόμενος, οι εκπαιδευόμενοι δεν θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία σε τρεις φάσεις (θεωρητική εξέταση, δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς) αλλά σε 2 στάδια και συγκεκριμένα στα σήματα (θεωρητική) και σε πορεία, παρκάρισμα και οπισθογωνία (πρακτική εξέταση), ενώ δεν αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας η συνοδευόμενη οδήγηση για τους 17χρονους.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ – Η «ΟΜΗΡΙΑ» ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Ανδρέας Κορδύλης, εξηγώντας ότι «δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θεωρητικά λένε ότι ξεμπλόκαραν οι εξετάσεις και μάλιστα οι μαθητές μας έχουν «ζαλίσει», αλλά αυτό είναι κάτι που ΘΑ γίνει. Πρακτικά, δεν πιστεύω ότι θα πάρουν πίσω τον λόγο τους, αλλά δεν είναι κάτι σίγουρο. Δεν έχει ψηφισθεί ή κατατεθεί. Περιμέναμε να κατατεθεί στις 20 του μηνός, ένα νομοσχέδιο για τα διάφορα μπερδέματα που υπήρξαν όχι μόνον στον δικό μας κλάδο αλλά και σε άλλους για να τα αναιρέσουν ή να τα αλλάξουν, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο επίσημο και σίγουρο είναι το θέμα με τους 74άρηδες. Αυτό ισχύει. Επίσης για όσους είχαν καταθέσει από πέρυσι στις 30 Αυγούστου για ανανέωση και δεν έχουν εξετασθεί, θα συνεχισθεί η ισχύ του διπλώματός τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια το αφήνουν «ρευστό» γιατί και από εκεί και έπειτα, πάλι δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πάντως μέχρι τέλος του χρόνου ισχύει το δίπλωμά τους. Την «πατούν» οι υποψήφιοι που έδωσαν μια φορά εξετάσεις και «κόπηκαν» για οποιοδήποτε λόγο, αφού αυτοί δίνουν ξανά αναγκαστικά. Επίσης, σίγουρες είναι οι παρατάσεις των δελτίων. Όσοι κατέθεσαν κάρτα από 1 Οκτωβρίου έως τέλος του 2015, θα έχουν παράταση για όλο το 2019, ενώ όσοι εξέδωσαν κάρτα το 2016 (που θα έληγε μέσα στο 2019) έλαβαν συν ένα χρόνο. Ο «ομηρία» εν μέρει συνεχίζεται. Μας έχουν βάλει σε ένα «πλαίσιο αντιπαραθέσεων» μεταξύ συναδέλφων και επειδή είτε είναι αυτοί οι χαρακτήρες τους είτε επειδή δεν αντέχουν άλλο οικονομικά λένε «θα δεχτώ ο,τι και να μου πείτε» και έτσι οι εξετάσεις κατεβαίνουν με τον νόμο Σπίρτζη (με το ασφαλιστήριο) που έχει πολλά κενά και ερωτηματικά. Κάποιες υπηρεσίες λειτουργούν με αυτό, ενώ κάποιες άλλες όχι. Εμείς κάναμε τον αγώνα μας και το 95% των συναδέλφων (στην Καβάλα για παράδειγμα) περιμένουμε αυτό που μας «έταξαν» τώρα και είπαν ότι θα γίνει πριν από τον 15Αύγουστο. Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε».

 

«ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ…ΦΑΓΑΜΕ – ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ – ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ»

«Για ένα εξάμηνο θα γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς, οπότε πηγαίνει «τζάμπα» και ο χρόνος που φάγαμε. Εκτιμώ ότι η όποια «κανονικότητα» χρονικά, θα έρθει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν αυτοί θεωρούν «κανονικότητα» το να πηγαίνω στην υπηρεσία για να δηλώσω πέντε άτομα και η υπηρεσία να μου απαντά ότι μπορώ να δηλώσω μόνο ένα, για εμένα αυτό δεν είναι «κανονικότητα». Στην Καβάλα συγκεκριμένα το συγκεκριμένο πρόβλημα το είχαμε εδώ και 3 χρόνια και όταν δουλεύαμε» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «θα σας πω πολύ απλά ότι μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων χρωστά στον ΕΦΚΑ αυτό το δεκάμηνο αλλά και το ενοίκιό του. Προσωπικά, το μαγαζί το έχω αγοράσει και κάνω και δεύτερη δουλειά. Αν δεν έκανα δεύτερη δουλειά αυτό το διάστημα θα είχα…αυτοκτονήσει γιατί ταυτόχρονα κάναμε τις φορολογικές, ήρθε ο φόρος εισοδήματος και κανείς δεν μας είπε ότι εφόσον εδώ και δέκα μήνες είμαστε εγκλωβισμένοι, να πάρουμε μια παράταση και σε αυτό».

 

«ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΘΟΛΑ – ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ…»

Κλείνοντας ο κ. Κορδύλης σημείωσε ότι «είναι όλα «θολα». Ακόμη και αν ξεκινήσουμε, όπως είπα και πριν έχουμε πρόβλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε αυτά που πρέπει και χρειάζεται. Ακούγεται επίσης και κάτι ακόμη ανησυχητικό. Οι εξεταστές με το «έτσι θέλω» και με το πρώτο πεντάμηνο αποχών που ήταν δικό τους θέμα, ξαναπήραν το επίδομά τους. Η παράταση της διαδικασίας όμως με το επίδομα λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Μπορεί δηλαδή το υπουργείο να μας δώσει έξι μήνες παράταση και να ξεκινήσουν ξανά αυτοί τις απεργίες».