Η «πρώτη» του Ν. Παπαγιωτόπουλου ως Υπουργού Εθν. Άμυνας στην Ξάνθη και στο Δ΄ΣΣ

Βραβεύθηκε ο ήρωας Λοχίας Χρ. Γκιαουράκης, που έσωσε την ζωή του συμπολίτη μας στην Μ. Καραολή

 

Τον Λοχία Χρήστο Γκιαουράκη ο οποίος έσωσε την ζωή του συμπολίτη μας που κρέμονταν από τα κάγκελα του μπαλκονιού όπου διέμενε επί της οδού Μ. Καραολή,  πριν λίγες ημέρες, βράβευσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παπαγιωτόπουλος  ο οποίος επισκέφθηκε χθες την έδρα του Δ΄ΣΣ στο Στρατόπεδο Αποστολίδη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Γεώργιο Καμπά, προκειμένου να λάβει βασική ενημέρωση στην αίθουσα Ενημερώσεων του ΔΣΣ από τα στελέχη του σώματος.
Εν συνεχεία στο Στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» παρακολούθησε τακτική άσκηση με στράτευμα και πραγματικά πυρά από ομάδες των 4 αρμάτων και επίδειξη οπλικών συστημάτων, ενώ αργότερα μίλησε και στο προσωπικό των Μονάδων Φρουράς Ξάνθης.

«ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ – ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»

Σε δηλώσεις του για την επίσκεψή του στην Ξάνθη,  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επακριβώς ότι «πρώτη επίσκεψη σήμερα, από την ανάληψη των καθηκόντων μου στον τόπο μου. Πρώτη επίσκεψη στην Θράκη. Μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα. Ξεκινάμε από το Στρατηγείο του Δ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη. Προηγήθηκε μια ενημέρωση από την Διοίκηση προκειμένου να γνωρίζω τα θέματα αλλά και τα προβλήματα προκειμένου να επεξεργαστούμε και τις ενέργειες για την επίλυσή τους. Θέματα που απασχολούν τον κύριο όγκο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων, του Ελληνικού Στρατού δηλαδή, είναι αναπτυγμένο στην περιοχή, διασφαλίζει σε καιρό ειρήνης με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα στην δραστηριότητά του, την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια της Θράκης αλλά και την μεγάλη αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε κάθε είδους απειλή ή επιβολή των εθνικών μας δικαίων και των κυριαρχικών μας συμφερόντων). Συγχαρητήρια στην Στρατιωτική Διοίκηση του Σώματος, στην Στρατιωτική Ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, συγχαρητήρια στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς είμαστε εδώ ως πολιτική ηγεσία για να την συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ώστε να επιτελούν στο ακέραιο την αποστολή τους και να διασφαλίζουν την πεποίθηση στους κατοίκους αυτής της χώρας, στους Έλληνες και στις Ελληνίδες ότι είμαστε μικρή και ισχυρή χώρα και αισθανόμαστε ασφαλείς έναντι κάθε δυνητικής απειλής ή επιβουλής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ακολούθησε η δήλωση του Λοχία Πεζικού κ. Χρήστου Γκιαουράκη, ο οποίος τιμήθηκε για την ανδρεία του, αφού χωρίς δεύτερη σκέψη, έσωσε την τελευταία στιγμή την ζωή του ανθρώπου που κινδύνευε. Ο κ. Γκιαουράκης, που κατάγεται από το Κουτσό Ξάνθης, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν πριν μερικές ημέρες, ανέφερε ότι «γυρνούσα από την μεσημεριανή βόλτα με τα παιδιά μου. Καθώς έφτασα στην οικοδομή μου, άκουσα από την απέναντι οικοδομή  κάποια κυρία να καλεί σε βοήθεια. Αμέσως πήγα στο διπλανό κατάστημα, άφησα τα δύο μου παιδιά και χωρίς δεύτερη σκέψη πέρασα απέναντι, έσπασα την πόρτα της εισόδου της οικοδομής για να μπω μέσα και γρήγορα κατευθύνθηκα στον τρίτο όροφο όπου ήταν κρεμασμένος ο κύριος. Μόλις έφτασα στην πόρτα του διαμερίσματος, έσπασα και αυτήν την πόρτα, μπήκα μέσα, πήγα στο μπαλκόνι που ήταν ο κύριος, άπλωσα το χέρι μου και για περίπου ένα λεπτό ήμασταν κρεμασμένοι και οι δύο από το μπαλκόνι. Χρειάστηκε να έρθουν δύο συμπολίτες μου να με βοηθήσουν για να τον ανεβάσω επάνω. Μόλις τον ανεβάσαμε στο μπαλκόνι, τον αφήσαμε. Υπέστη κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Αμέσως έκανα τις γρήγορες κινήσεις της ΚΑΡΠΑ (που μαθαίνουμε συνεχώς στο Στρατόπεδο) και ο κύριος επανήλθε περίπου στα δύο λεπτά. Μετά περίμενα το ασθενοφόρο για να έρθει να τον παραλάβει».

 

«ΠΑΡΕΜΕΙΝΑ ΗΡΕΜΟΣ – ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΟΣΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ – ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΩ»

Αναφορικά με τα συναισθήματα που βίωσε εκείνη την στιγμή ο κ. Γκιαουράκης, τόνισε ότι «προσπαθούσα να παραμείνω ήρεμος, όπως μας μαθαίνουν και στην μονάδα μας, προκειμένου να κοιτάξουμε να επαναφέρουμε τον άνθρωπο και έπειτα να καλέσουμε το ασθενοφόρο. Δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να κινδυνεύσω και εγώ. Σε καμία περίπτωση. Απλώς κοίταζα να σώσω το θύμα με όποιες πρακτικές μας μαθαίνουν στο στρατόπεδο. Βρήκε εφαρμογή η εκπαίδευσή μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να σώσω  έναν συμπολίτη μου, μέσα από τις εκπαιδεύσεις που παίρνουμε στο Στρατόπεδο. Ο Υπουργός μου έδωσε συγχαρητήρια που κατάφερα και έσωσα τον συμπολίτη μου και να συνεχίσω να είμαι έτσι, γερός και να κοιτώ πάντα να προσφέρω βοήθεια ανά πάσα ώρα και στιγμή και όπου χρειαστεί. Δεν τραυματίστηκα σοβαρά. Ήταν ένα ελαφρύ τραύμα στο αριστερό μου χέρι και στον ώμο. Πήγα στο 212 και πήρα τις πρώτες βοήθειες. Είναι όλα καλά».