Άρχισαν τα «όργανα» στο Δροσερό

Γαμήλια γλέντια και έθιμα των Ρομά, ξεσηκώνουν τους περιοίκους – Παράπονα στην «Θ»

Φερντούν: «Και οι δύο πλευρές, έχουν δίκιο»

Ν. Γουναρίδης: «Για όλα ‘φταίει’ η λειψανδρία στην Δ.Α Ξάνθης»

Πλήθος τηλεφωνημάτων και παραπόνων δέχθηκε χθες το πρωί η «Θ» αναφορικά με άλλο ένα βράδυ κατά το οποίο έμειναν…ξάγρυπνοι πολλοί συμπολίτες μας, αφού διεξάγονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ένα γαμήλιο γλέντι στο Δροσερό, το οποίο συμπεριλάμβανε μουσική στα…«κόκκινα», φωνές και πολλά πυροτεχνήματα.
Μια κατάσταση, που ανοίγει για άλλη μια φορά τον «φάκελο» Δροσερό, όπου ναι μεν υπάρχουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις, αλλά και η οχλαγωγία και η «ανομία» (για τις ώρες κοινής ησυχίας) δίνει και παίρνει, με την αστυνομία βέβαια να μην μπορεί να κάνει και…πολλά, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και κάτοικος του Δροσερού κ. Φερντούν Χασάν Ογλου καθώς και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.

«ΗΤΑΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ Ο ΓΑΜΟΣ – Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»

Ειδικότερα ο κ. Χασάν Ογλού ανέφερε ότι «ο κόσμος του συνοικισμού όπως γνωρίζετε, προγραμματίζει τους γάμους (συνήθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο). Ο καθένας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο όταν παντρεύει τον υιό του ή την κόρη του. Τα πυροτεχνήματα δεν είναι όπλα. Ήταν ένας γάμος που προγραμματίστηκε εδώ και καιρό και έγινε μια προσπάθεια για να γίνει κάτι καλό, με πολλούς καλεσμένους. Το έθιμο αυτό (σ.σ. σε εξωτερικό χώρο) γίνεται την πρώτη ημέρα του γάμου. Μετά διασκεδάζουν σε κέντρα. Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί όπως είπαν. Όλα ήταν πυροτεχνήματα».

«ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ – ΣΕΒΑΣΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ»

Αναφορικά με το γεγονός ότι κάποια γλέντια σε όμορους νομούς διαρκούν έως τις 24.00 το βράδυ και έπειτα επικρατεί ησυχία, ο κ. Χασάν Ογλού τονίζει ότι «αυτό γίνεται συνήθως όταν πρόκειται για οικισμούς μέσα στην πόλη. Στο Πούρναλικ, στον «Ασσά» ή στο Σαμακώβ για παράδειγμα, διαρκεί έως τις 23.00. Ο συνοικισμός του Δροσερού όμως, έχει ένα δικό του, ξεχωριστό κομμάτι. Δεν είναι μέσα στο κέντρο της πόλης. Ο καθένας κάνει το γλέντι στο σπίτι του, στον προαύλειο χώρο του, οπότε και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Ο συνοικισμός του Δροσερού έχει απόσταση και αυτός είναι ο λόγος αναφορικά με το ωράριο. Συνήθως έρχεται η αστυνομία, κατόπιν καταγγελίας κάποιου, αλλά τα έθιμα και η κουλτούρα του καθενός πρέπει να είναι σεβαστά. Έχουμε Δημοκρατία. Συμφωνώ και με τους άλλους συμπολίτες μου. Έχουν δίκιο και αυτοί, αλλά και η δική μας πλευρά έχει δίκιο. Και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο. Ας κάνουν λίγη υπομονή. Γάμοι γίνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ο κόσμος τους προγραμματίζει. Δεν γίνονται όλο τον χρόνο. Ας γίνουν σεβαστά τα έθιμα και η κουλτούρα του καθενός».

«ΣΥΧΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης υπογράμμισε ότι «είναι ένα φαινόμενο που γνωρίζουμε όλοι ότι γίνεται αυτούς τους μήνες. Το ζήτημα είναι – και το έχω ξαναπεί – ότι έχουμε μειωμένο κατά πού προσωπικό από αυτό που χρειάζεται η διεύθυνσή μας για την αστυνόμευση ενώ παράλληλα έχουμε επωμιστεί πάρα πολλά πάρεργα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε (όσο και αν θέλουμε γιατί και εμάς μας ενοχλεί όλο αυτό που γίνεται) με ασφάλεια σε αυτά τα γεγονότα, ειδικά όταν συμβαίνουν αργά το βράδυ και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πολλοί είναι και υπο την επήρεια μέθης. Είναι διαφορετική η αντίδρασή τους, από ότι θα είναι τις πρωινές ώρες. Είναι ένας όχλος που με το παραμικρό μπορεί να κάνει ο,τιδήποτε».

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ»

Αναφορικά με το αν ο συνοικισμός του Δροσερού είναι «άβατο» για την αστυνομία εν τέλει, ο κ. Γουναρίδης, τονίζει ότι «αυτό είναι μια μεγάλη και σοβαρή λέξη και χρειάζεται πολλή συζήτηση. Αν έχουμε την δυνατότητα με το προσωπικό και επιθυμούμε να γίνουν κάποια πράγματα, αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και συγκυρίες, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να εισέλθουμε στον συνοικισμό. Όπως έχω πει πολλές φορές, η κατάσταση αυτή επικρατεί κάποιες μέρες σε κάποια κομμάτια μάλιστα του Δροσερού. Δεν μπορούμε να βάζουμε στην ίδια «μοίρα» όλους τους κατοίκους του Δροσερού. Αν έχουμε λίγο περισσότερο προσωπικό, θα στρώσουν πολύ γρήγορα και εύκολα τα πράγματα. Χρειαζόμαστε άτομα. Χρειαζόμαστε χαμηλόβαθμο προσωπικό (δηλαδή αστυφύλακες). Εκεί υστερεί πολύ η διεύθυνσή μας. Εάν είχαμε προσωπικό, η παρουσία της αστυνομίας και οι περιπολίες στον οικισμό και μόνον,  θα βοηθούσε πάρα πολύ. Εμείς σαν σωματείο έχουμε αποστείλει και τα ανάλογα έγγραφα στον Αρχηγό επισημαίνοντας όλα τα προβλήματα, ενώ με την αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των βουλευτών, θα ξεκινήσουμε τις συναντήσεις μας με όλους τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, για να τους μεταφέρουμε την ακριβή εικόνα των προβλημάτων μας, ώστε να «πιέσουν» και αυτοί για το καλό της πόλης και προκειμένου να ενισχυθεί όσο χρειάζεται η Ξάνθη και να ανταπεξέλθουμε και εμείς σε όλα αυτά τα προβλήματα και στα πάρεργα που έχουμε αναλάβει ως τοπική αστυνομία».