Βράζει στο… «ζουμί» του το ΠΡΟΚΕΚΑ Ξάνθης

Εντάσεις, μικροτραυματισμοί και… αυτοτραυματισμοί κρατουμένων αλλοδαπών δυσκολεύουν την ήδη προβληματική κατάσταση

Ν. Γουναρίδης: «Πολλά τα παράπονα για την υλικοτεχνική υποστήριξη – Πρόβλημα και με την ασφάλεια των κρατουμένων»

«Καζάνι που βράζει» παραμένει το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, τόσο από υγειονομικής άποψης όσο και από σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων, κάποιοι εκ των οποίων εξαρτώνται από ουσίες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ουκ ολίγες φορές η ηρεμία στον χώρο και να μην λείπουν οι εντάσεις, οι τσακωμοί, οι τραυματισμοί και οι αυτοτραυματισμοί.
Εντάσεις οι οποίες για να σταματήσουν χρειάζεται η παρέμβαση των αστυνομικών που περιπολούν την…πόλη, αφού οι «βάρδιες» στο ΠΡΟΚΕΚΑ καλύπτονται με λιγοστό αριθμό προσωπικού, που πολλές φορές είναι αδύνατον να επέμβει και να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις.

«ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ»

Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «υπάρχει θέμα όσον αφορά στα υλικοτεχνικά και μέσα στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Ενώ τα πρώτα χρόνια είχαμε συνεχή ροή από όλα αυτά τα υλικά, το τελευταίο διάστημα έχω δεχθεί και εγώ πολλά παράπονα για αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποστήριξη και για το ίδιο το προσωπικό αλλά και για την λειτουργία του κέντρου. Τα κονδύλια έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Υπάρχει πρόβλημα και με την καθαριότητα ακόμη. Ενώ ήταν να προσληφθούν κάποιοι, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν με αποτέλεσμα να έχουν έναν και να μην φτάνει. Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, όπως συνεχίζει και το πρόβλημα με το μειωμένο προσωπικό. Πριν δύο μήνες, κόπηκε η απόσπαση ακόμη δέκα συναδέλφων και υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια της κράτησης των μεταναστών».

«ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ»

«Υπάρχουν επεισόδια τσακωμών στα οποία οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναγκάζονται να καλέσουν το προσωπικό που είναι σε υπηρεσία εκείνη την ώρα στην πόλη (δηλαδή ασφάλεια, ΔΙΑΣ – που πηγαίνει συνεχώς όποτε χρειάζεται). Με κάτι τέτοια «μέτρα» προσπαθεί να λύσει η τοπική διοίκηση το πρόβλημα που είναι πολύ οξύ. Υπάρχουν τσακωμοί. Όχι βέβαια όπως παλιά που το κέντρο ήταν πλήρες και ήταν ακόμη πιο δύσκολο, αλλά και πάλι υπάρχουν μικροεπεισόδια μεταξύ των μεταναστών που πιθανότατα να καταλήξουν και σε τραυματισμούς. Όταν η φύλαξη του ΠΡΟΚΕΚΑ δεν μπορεί να επέμβει άμεσα και περιμένει ενίσχυση από άλλες υπηρεσίες, υπάρχουν πολλοί μικροτραυματισμοί» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «όλα αυτά τα υλικά (γάντια, γάζες, ιώδια κλπ) που χρειάζονται ακόμη και για την περιποίηση τραυμάτων, πολλές φορές τα αγοράζουμε από την δική μας τσέπη. Τα τελευταία 1-2 χρόνια αυτό στο ΠΡΟΚΕΚΑ γίνεται συνέχεια. Οι δε εντάσεις, δημιουργούνται (από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω) μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών θρησκειών και φαντάζομαι ότι τα περισσότερα μικροεπεισόδια δημιουργούνται για αυτόν τον λόγο. Όταν έχεις 200 μετανάστες και για την φύλαξή τους υπάρχουν δύο αστυνομικοί, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να επέμβουν σε έναν τσακωμό. Πρέπει να περιμένουν ενίσχυση από άλλους συναδέλφους. Παλαιότερα, υπήρξαν και αυτοτραυματισμοί εντός του κέντρου. Υπάρχουν πολλοί εξαρτημένοι σε ναρκωτικές ουσίες. Το προηγούμενο διάστημα βέβαια ήταν περισσότεροι, αλλά και σήμερα υπάρχουν κάποιοι.  Ένας εξαρτημένος, πολλές φορές μπορεί να αυτοτραυματιστεί ή και να τραυματίσει. Σήμερα βέβαια, είναι λιγότεροι αυτοί, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα στο κέντρο».

 

«ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΚΕΚΑ – ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ»

Κλείνοντας ο κ. Γουναρίδης, σημείωσε ότι «το ΠΡΟΚΕΚΑ, παραμένει ένα καζάνι που βράζει. Τα προβλήματα παραμένουν και εμείς τα θέτουμε συνεχώς στην ηγεσία, ελπίζοντας ότι θα ακουστούμε. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί και οι αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές και ξεκινούμε τις συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής και ένα από τα προβλήματα που σίγουρα θα τους θέσουμε είναι και το Κέντρο Κράτησης, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε όλοι μαζί μια λύση και βέβαια να εισακουστούμε στην Αθήνα.