Μητροπολίτης Ξάνθης: «Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και σαν πολιτεία και σαν πολίτες»
Αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας τόσο στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», όσο και στη δήλωση των μαθητών ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοο προκειμένου να απαλλαγούν από το µάθηµα των θρησκευτικών, καλώντας παράλληλα το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί προς την απόφασή της.
Στην Αρχή είχαν προσφύγει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και η Ένωση Αθέων, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας:
1) στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
2) στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool» και
3) στην δήλωση του μαθητή ή του γονέα, ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Η Αρχή με την υπ’ αριθμ. 28/2019 απόφασή της έκρινε ότι:
«α) η αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων πεδίων στα σχετικά έντυπα, ανεξαρτήτως αν είναι προαιρετική η συµπλήρωσή τους και
β) η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το µάθηµα των θρησκευτικών, δεν είναι νόµιµες.
Παράλληλα, η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας, να:
«α) απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,
β) µεριµνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και
γ) εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης».
ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΑΣ ΜΗΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «η υπεύθυνη δήλωση σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και αυτό έχει συνέπεια μετά, στον γάμο του, όταν θέλει να κοινωνήσει ή όταν θέλει να κάνει ένα Μυστήριο. Αυτά θα έχουν μια συνέπεια. Δεν μπορεί να λέμε «είμαι Χριστιανός και πιστεύω στον Χριστό» και κάποια άλλη στιγμή να λέμε «δεν είμαι Χριστιανός» για να μην κάνω το μάθημα των Θρησκευτικών. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε λίγο και σαν πολιτεία και σαν πολίτες και να γίνουμε υπεύθυνοι άνθρωποι και να μην ευτελίζουμε θέματα που είναι μείζονος σημασίας. Η Εκκλησία και ο Χριστός θέλουν όλους τους ανθρώπους κοντά τους, δεν παίρνει όμως κανέναν με το ζόρι».
«ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ – ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ»
«Εάν λοιπόν κάποιος δεν θέλει να αναγραφεί το «Χριστιανός Ορθόδοξος» για να απαλλαχθεί από το μάθημα των Θρησκευτικών, να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση η οποία θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Από την στιγμή που αρνείται τον Χριστό, αν είναι άνθρωπος σοβαρός και με συνέπεια, θα πρέπει αυτό να το κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή. Για εμένα θα πρέπει να είναι ενυπόγραφη η δήλωση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Για αυτό όπως προείπα, θα πρέπει να σοβαρευτούμε και σαν πολιτεία αλλά και σαν πολίτες. Αν «αποποιηθεί» κάποιος το «Χριστιανός Ορθόδοξος», ας μην ζητά ευχές της Εκκλησίας για την ζωή του. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος, υπεύθυνα. Αν Ομολογεί τον Χριστό και δεν αρνείται τον Χριστό για να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ο καθένας μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του, λέγοντας «εγώ θέλω να αναγράφεται». Εγώ σέβομαι εκείνον που δηλώνει ότι δεν πιστεύει και δεν θέλει να αναγράφεται, αλλά εγώ που θέλω να Ομολογήσω τον Χριστό, θέλω να αναγράφεται. Επομένως, ποιο είναι το δημοκρατικό; Ο,τι θέλει ο καθένας».