Σ. Μπαντάκ: «Χάος στις υπηρεσίες– Αποσυντονισμένοι οι εργαζόμενοι»

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος μιλά στην «Θ» για τις πρώτες εντυπώσεις και στοχεύσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

«Προέχουν ΣΔΑΝΞ και ΔΙΑΜΑΑΘ- Έμφαση και σε αδέσποτα, ανακύκλωση και πράσινο» σημείωσε ο ίδιος

 

Για τα νέα του καθήκοντα, την «εικόνα» που συνάντησε αλλά και τα σημεία στα οποία θα δοθεί έμφαση τόσο στο κομμάτι της καθαρότητας όσο και στο κομμάτι του «πρασίνου» μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Σιαμπάν Μπαντάκ. Ο συντονισμός των εργαζομένων, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, η ανακύκλωση, τα αδέσποτα της πόλης αλλά και το πράσινο «χρώμα» στην πόλη με τα «χίλια χρώματα» είναι μόνο μερικοί από τους «φακέλους» που υπάρχουν, ξεχωριστά, στο «χαρτοφυλάκιό» του, όπως αναφέρει ο ίδιος.

«ΧΑΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»

Ειδικότερα ο κ. Μπαντάκ ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «αν και δεν έχω πλήρη εικόνα, λόγω του ότι βρίσκομαι εδώ και λίγες ημέρες στην θέση αυτή, με τη πρώτη ματιά θεωρώ ότι επικρατεί ένα «χάος» στις υπηρεσίες καθαριότητας και περιβάλλοντος. Υπάρχει ένας αποσυντονισμός των εργαζομένων, που σίγουρα δεν οφείλεται όμως στους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι πρώτες μου εντυπώσεις, είναι ότι υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στις υπηρεσίες, με όρεξη για δουλειά, ωστόσο οι πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονταν (αυτό συμπεραίνω) τους έχουν αποσυντονίσει. Πιστεύω ότι όλοι μαζί, με συνεργασία και ειλικρίνεια, θα καταφέρουμε να κάνουμε αρκετά πράγματα.  Υπάρχει υποδομή για επιτύχουμε πολλά πράγματα για την πόλη μας, η οποία και τα αξίζει».

«ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΔΑΝΞ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΑΘ – ΞΕΚΙΝΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

«Το κομμάτι της καθαριότητας είναι πολυδιάστατο. Από τα λίγα που έχω προλάβει να δω, είναι ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Είναι στην μέση και ο ΣΔΑΝΞ και η ΔΙΑΜΑΑΘ. Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά τα θέματα και να τα δούμε όλοι μαζί. Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτά, για να σχεδιάσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Αν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά, είναι δύσκολο να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις κάποιο «όραμα». Είναι ένα πρόβλημα σοβαρό, που αν δεν επιλυθεί, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα πράγματα. Με τις αναλύσεις που έχουμε κάνει (μαζί και με τους αρμόδιους προϊσταμένους) συμπεράναμε ότι πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα και δεν λαμβάνουμε την αντίστοιχη υπηρεσία. Ενημερώθηκε και ο Δήμαρχος Ξάνθης για τα θέμα και θα δούμε όλοι μαζί, ποια είναι η καλύτερη δυνατή λύση επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το κομμάτι της ανακύκλωσης, υπογράμμισε ότι «θεωρώ ότι θα πρέπει να αλλάξουν μερικά πράγματα, για τα οποί αβέβαια θα πρέπει να βοηθήσουν και οι δημότες της Ξάνθης. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία για μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για να γνωρίζουν όλοι ποιο είναι το πρόβλημα και να βοηθήσουν και αυτοί με την σειρά τους, στην διαδικασία της επίλυσης. Όσο και αν καθαρίζουμε, όλοι ως δημότες θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε κάποια θέματα καθαριότητας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται και η ενημέρωση όλων μας. Ευθυνόμαστε και εμείς, όταν δεν ενημερώνουμε τον δημότη σχετικά με το που «πονούν» οι υπηρεσίες και το πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος».

«ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ…ΑΔΕΣΠΟΤΑ Η «ΡΙΖΑ» ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ – ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ»

Για το πρόβλημα με τα αδέσποτα ο ίδιος, αναφέρει ότι «στο θέμα των σκυλιών, όπως έχουν παρατηρήσει και οι υπηρεσίες, το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα αδέσποτα, αλλά τα δεσποζόμενα που γίνονται…αδέσποτα. Το μεγαλύτερο κομμάτι των αδέσποτων ήταν δεσποζόμενα. Σαφώς και θα συσκευθούμε και με τις φιλοζωικές οργανώσεις για να δούμε τι λύση μπορούμε να δώσουμε. Πρέπει να δώσουμε λύση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν πολύ και οι δημότες. Ένας μεγάλος «φάκελος» είναι και το κυνοκομείο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα με τα δεσποζόμενα σήμερα, που ίσως γίνουν αδέσποτα αύριο».

«ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ – ΑΝΩ –ΚΑΤΩ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ»

Σε ο,τι αφορά στο «πράσινο» ο κ. Μπαντάκ τονίζει ότι «θα πρέπει να έχουμε μια πόλη πράσινη και συνάμα μια πόλη περιποιημένη. Σε αυτό σαφώς και θα πρέπει να συμβάλλουν και άλλες υπηρεσίες του δήμου αλλά και οι δημότες. Πρέπει να προσεχθεί το πράσινο γιατί είναι «ζωή». Σε ο,τι αφορά στον καθαρισμό των χώρων πρασίνου στην πόλη, θα επαναλάβω αυτό που προανέφερα. Το προσωπικό είχε αποσυντονιστεί, με τις πολιτικές παρεμβάσεις που έκαναν. Γίνονταν ένας προγραμματισμός για παράδειγμα από το προσωπικό και με τις πολιτικές παρεμβάσεις, γίνονταν «άνω – κάτω» ο προγραμματισμός με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος. Είναι δυνατόν να αφήνουμε για τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων, τον καθαρισμό των σχολείων; Αυτά έπρεπε να είναι ένα μήνα πριν έτοιμα και να ξαναγίνει έλεγχος μια εβδομάδα πριν το άνοιγμά τους, για να μην έρχονται οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να παρακαλούν τελευταία στιγμή για να γίνει κάτι. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό»; Δεν ξέρω αν το είχαν ως «τσιφλίκι» το μέρος αυτό, εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν υπήρχε σωστή οργάνωση και δεν άφηναν ούτε το προσωπικό (που ξέρει πως θα κάνει την δουλειά τους) να την κάνει».

 

«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ»

Κλείνοντας ο κ. Μπαντάκ σημείωσε ότι «εμείς θα κάνουμε ο,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε τις υπηρεσίες (σε καθαριότητα και πράσινο) που αξίζουν στον Δήμο Ξάνθης. Είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των δημοτών και για να πετύχει ένας δήμος, πρέπει να πετύχει αρχικά και σε ζητήματα της καθημερινότητας. Σε αυτό βέβαια, ζητούμε και την βοήθεια των δημοτών».