«Φθηνή» και αντι-παραγωγική αντιπολίτευση για την δημιουργία εντυπώσεων!

 

Επίσημη «πρώτη» χθες για την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης

Με δεκατρία θέματα «εντός ημερήσιας διάταξης» συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, έχοντας μάλιστα την επίσημη «πρώτη». Μια συνεδρίαση, το κλίμα της οποίας θύμισε…συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη προχθές το βράδυ, με εντάσεις ανάμεσα στον πρώην και τον νυν Δήμαρχο Ξάνθης.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εκλογή Αντιπροέδρου Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ξάνθης. Θέση για την οποία ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος του «σώματος» πρότεινε τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Φανουράκη. Ο κ. Φανουράκης, έλαβε 5 «ναι» (διά ανατάσεως της χειρός) και ορίσθηκε ως αντιπρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, συζητήθηκαν και δύο «εκτός ημερήσιας διάταξης» θέματα. Το πρώτο αφορούσε στην μετακίνηση των μελών του Δικτύου Υγιών Πόλεων (κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και Τιμούρ Χουσεΐνογλου) στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες, ενώ το δεύτερο στην εξειδίκευσης της πίστωσης για την συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης ως συνδιοργανωτή στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ξανθιωτών Ν. Αττικής στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Θέματα τα οποία πέρασαν «ομόφωνα» από το «σώμα».

 

Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Στα «εντός ημερησίας», συζητήθηκε η έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και ο καθορισμός των όρων διακήρυξης ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού». Οι κ. Σάββας Μελισσόπουλος («Ξάνθη για Όλους») και Δημοσθένης Γεωργιάδης («Αγάπη για την Ξάνθη μας») έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Από τις απαντήσεις, διευκρινίστηκε ότι η παράδοση των λαμπτήρων γίνεται τμηματικά στην αποθήκη, από όπου το υλικό πηγαίνει στην αρμόδια υπηρεσία καθώς και ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα τόσο τα φωτιστικά όσο και οι λαμπτήρες, αφού από εκεί (σ.σ. δηλαδή από τις προηγούμενες συμβάσεις) προκύπτουν κάθε φορά και οι ποσότητες που θα χρησιμοποιηθούν (εκτός και αν προκύψουν απρόβλεπτες καταστάσεις).
Το θέμα πέρασε «κατά πλειοψηφία» με «λευκό» από τους κ. Γεωργιάδη και Μελισσόπουλο.

 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ομόφωνα πέρασε η «έγκριση του από 9 Σεπτεμβρίου 2019 πρακτικό διενέργειας διαγωνισμού που αφορά των συνοπτικό διαγωνισμό για την «Προμήθεια καυσίμων κίνησης Δ.Ε. Σταυρούπολης». Ένα ζήτημα που αποτέλεσε «πονοκέφαλο» για την προηγούμενη σύνθεση του «σώματος», μιας  και κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης από την μια, ενώ από την άλλη μόνο εύκολη δεν είναι η μετακίνηση καυσίμων από την Ξάνθη στην ορεινή περιοχή. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπήρξε τροποποίηση στην μελέτη για το που θα παραδίδονται οι ποσότητες (στα όρια του Δήμου Ξάνθης), ενώ στον παραπάνω διαγωνισμό συμμετείχαν δύο εταιρείες, από τις οποίες η μια (με το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης), κατακυρώθηκε από το «σώμα».

ΜΕ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» το θέμα της «έγκρισης του από 11 Σεπτεμβρίου 2019 πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού που αφορά των συνοπτικό διαγωνισμό για την «Προμήθεια εσωτερικών πολυεστερικών ανοιγόμενων δοχείων για ημιυπόγειους κάδους απορριμμάτων», με το «λευκό» του κ. Μελισσόπουλου. Κατά την συζήτηση, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για τους παλιούς, μεγάλους, κάδους του Δήμου Ξάνθης, οι σακούλες των οποίων θα αντικατασταθούν με πολυεστερικά ανοιγόμενα δοχεία, ενώ μέχρι τώρα, αποφασίσθηκε και μια μικρή προμήθεια από σακούλες.

 

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΜΟΙΡΟΥ

Ένταση, υπήρξε κατά την συζήτηση του θέματος που αφορούσε στην «έγκριση παράτασης σύμβασης προμήθειας για αποκατάσταση των παιδικών χαρών κεντρικής πλατείας και Ευμοίρου». Μια παράταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την δικαιολογία ότι δόθηκε ετεροχρονισμένα.

 

ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολούθως επικράτησε ομοφωνία στα θέματα της «έγκρισης 1ου ΑΠ του έργου: «Συντήρηση δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων» εργολαβία: «Επισκευαστικές εργασίες στο κτίριο του πύργου του ρολογιού Ξάνθης και στο δημοτικό κτίριο επί της οδού Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη» καθώς και της «έγκρισης των αριθμ.πρωτ.20752/2019 και 22272/2019 εισηγήσεων σχετικά με την παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης παροχής γενικών υπηρεσιών».

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την συζήτηση του θέματος που αφορούσε σε «διαβίβαση αιτημάτων οφειλετών του Δήμου Ξάνθης σχετικά με την έγκριση υπαγωγής αυτών, στη ρύθμιση οφειλών του Ν.4611/2019». Θέμα, που ήρθε στο «σώμα» της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς οι οφειλές των δύο ενδιαφερομένων, ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Ο ένας εκ των δύο οφειλετών μάλιστα, προτίθεται να πληρώσει εφάπαξ τις οφειλές του, ενώ ο άλλος επιθυμεί να υπαχθεί στην υπαχθεί στην ρύθμιση των δόσεων.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Π.Α.Δ.Ξ

Κατά πλειοψηφία πέρασε το θέμα της «έγκρισης της με αριθμό 15/2019 απόφασης του ΔΣ του ΝΠΔΔ με την επωνυμία: «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης» σχετικά με την 4η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Οικ Ετους 2019» με «λευκές» ψήφους των κ. Δημοσθένη Γεωργιάδη και Σάββα Μελισσόπουλου.

 

ΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ…ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Μεγάλη συζήτηση, με πολλές εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, αναπτύχθηκε κατά το θέμα της «έγκρισης των αριθμ.πρωτ.21550/2019,22947/2019, 23570/2019 & 23752/2019 εισηγήσεων σχετικά με τις εκτός έδρας μετακινήσεις Δημάρχου Αντιδημάρχων και Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ξάνθης και ημερήσιας αποζημίωσης». Θέμα, που πέρασε κατά πλειοψηφία, ωστόσο οι εντάσεις (ιδιαίτερα μεταξύ πρώην και νυν Δημάρχου Ξάνθης), μόνο κλίμα διεξαγωγής συνεδρίασης μιας επιτροπής, δεν δημιούργησαν.
Για το ζήτημα, τον λόγο έλαβε και ο κ. Μανώλης Φανουράκης ο οποίος σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «προφανώς και έρχονται για πρώτη φορά τέτοια θέματα, αφού ο Δήμαρχος Ξάνθης έδωσε ρητή εντολή να έρχονται για έγκριση όλες τις μετακινήσεις υπαλλήλων, αντιδημάρχων, ακόμη και του ιδίου, για όπου μετακινούνται με υπηρεσιακά οχήματα».

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019»

Τέλος, τα δύο τελευταία θέματα που συζητήθηκαν ήταν η «έγκριση απόδοσης λογαριασμού εντάλματος προπληρωμής για την πληρωμή εξόδων λήψης  πιστοποιητικών και συμβολαίων από το Υποθηκοφυλακείο, το Κτηματολογικό Γραφείο και τα συμβολαιογραφικά γραφεία της Ξάνθης, καθώς και την πληρωμή λοιπών συμβολαιογραφικών εξόδων» αλλά και η «εξειδίκευση και διάθεση πιστώσεων για τον εορτασμό 100 ετών από την απελευθέρωση της Ξάνθης».