Αλ. Μητρόπουλος: «Δικαιώνονται οι συνταξιούχοι με 4 χρόνια καθυστέρηση»

Ο γνωστός εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, μιλά αποκλειστικά στην «Θ»

Επιφυλακτικός όμως για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα σχετικά με το «πακέτο Βρούτση»

 

Δικαιολογημένο, κατά τον γνωστό Εργατολόγο και Πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξη Μητρόπουλο είναι το κλίμα «ευφορίας» και ελπίδας που επικρατεί στους συνταξιούχους, αναφορικά με την επιστροφή των αναδρομικών, από την κατάργηση των δώρων και την περικοπή των συντάξεων. Ένα «μαχαίρι» που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ το 2015. Ωστόσο, συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία του ιδίου, για τα εργασιακά θέματα και κυρίως τον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με την εφαρμογή του «εργασιακού πακέτου Βρούτση».

«ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ»

Ειδικότερα όπως εξηγεί στην «Θ» ο κ. Μητρόπουλος, «είναι σίγουρο ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2015 έκρινε τις περικοπές του νόμου Βρούτση (ν. 4093/12) που κατήργησε τα δώρα και έκανε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Έτσι η κυβέρνηση, θεωρώ ότι μετά από εισήγηση του κ. Βρούτση προς τον κ. Πρωθυπουργό, θα δοθούν τα αναδρομικά – εμείς λέμε τα κλεμμένα χρήματα – στους περήφανους συνταξιούχους μας. Επειδή παρακολουθώ και ως πρόεδρος της σημαντικής επιστημονικής ομάδας της ΕΝΥΠΕΚΚ όλα αυτά τα ζητήματα, θεωρώ ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα δοθούν. Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Πρωθυπουργός είπε στην Θεσσαλονίκη ότι το επίδομα Τσίπρα θα το δώσει του χρόνου τον Δεκέμβριο, θεωρώ ότι τα αναδρομικά θα τα δώσει πολύ νωρίτερα και μάλιστα εντός του 2019. Αυτή είναι η αίσθηση της ΕΝΥΠΕΚΚ, εμού του προέδρου και των δεκάδων συνταξιολόγων και εργατολόγων που είναι στελέχη της ΕΝΥΠΕΚΚ».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ – ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ»

«Μάλλον είναι καλά και χαρούμενα τα νέα για τους συνταξιούχους, διότι η κυβέρνηση (σε αντίθεση με ο,τι έκανε – απαράδεκτα- η προηγούμενη κυβέρνηση) θα δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους μας, που πλήρωσαν με πολλά χρήματα και με πολλές στερήσεις, την μνημονιακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «δικαίως επικρατεί και στην πανέμορφη και ακριτική μας Θράκη, το κλίμα που μου μεταφέρετε. Ότι δηλαδή οι συνταξιούχοι μας είναι σε μια ευφορία αναμονής. Αυτό το βλέπω και σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας. Μένει ο κ. Βρούτσης, να συναισθανθεί την ευθύνη του, ζητώντας και μια «συγγνώμη» από τους συνταξιούχους που με τα δυο μέτρα του 2012, πήρε περίπου 30 δις από αυτούς».

«ΝΑ ΜΗΝ ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΡΟΥΤΣΗ»

Αναφορικά με το εργασιακό κομμάτι (κυρίως αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα) ο κ. Μητρόπουλος υπογραμμίζει ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές προσδοκίες και ανάμεσα στους κύκλους των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, διότι εκεί είναι η απόλυτη «ζούγκλα», η ελντοραντοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και η κυριαρχία της φθηνής πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν λοιπόν και εκεί αναμονές, προσμονές και προσδοκίες από υπαλλήλους και εργάτες στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο που στα πλαίσια του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, όπως αναφέρουμε και σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήσαμε στο site του επιστημονικού μας φορέα (ΕΝΥΠΕΚΚ) η κυβέρνηση κάνει κάποιες παρεμβάσεις που δεν δημιουργούν προσδοκίες και ευφορία, κυρίως υποβαθμίζοντας τους κλαδικούς μισθούς, στρέφοντας τους επιχειρηματίες στους χαμηλότερους επιχειρησιακούς ή τοπικούς μισθούς. Στα πλαίσια λοιπόν του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, υπάρχει το λεγόμενο «εργασιακό πακέτο Βρούτση» όπου υπάρχουν παρεμβάσεις στον κλάδο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με απαξίωση των κλαδικών συμβάσεων που έχουν μεγαλύτερους μισθούς, από τις άλλες συμβάσεις. Αναμένουμε να δούμε πως θα συμπεριληφθούν αυτά, στο υπο συζήτηση αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Εμείς επιφυλασσόμεθα να κάνουμε παρεμβάσεις για να προστατεύσουμε τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, διότι και εκεί έγιναν «σκληρές» παρεμβάσεις και από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, με συνέπεια οι εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, να χάσουν καθόλη την εννιαετή περίοδο, περίπου 25-30 δις σε μισθούς και απώλεια εισοδήματος. Έτσι και εμείς, βεβαίως συντηρούμε μια θετική προσμονή απέναντι στην κυβέρνηση αναφορικά με τους μισθούς (αλλά και τις συντάξεις) και μένει να δούμε στην πράξη, αν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, θα είναι σε φιλεργατική κατεύθυνση ή θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη ανάπτυξη, λεηλατώντας περεταίρω τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, κάτι που απευχόμαστε, ούτε το πιστεύουμε. Ακόμη δεν είναι νομοσχέδιο, αλλά υπο διαβούλευση νομοσχέδιο. Αν αυτό το «πακέτο» συμπεριληφθεί ως έχει, τότε έχουμε εκφράσει (επειδή είμαστε η πολυπληθέστερη και εγκυρότερη – θεωρούμε- ομάδα εργατολόγων και συνταξιολόγων της πατρίδας μας) και θα εκφράσουμε ακόμη εντονότερα τις απόψεις μας. Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση λάβει υπόψιν τις ενστάσεις και παρατηρήσεις και των επιστημόνων (όπως εμείς) αλλά και των κοινωνικών φορέων. Θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, επιστημονικοί και έγκυροι, για να μην πανικοβάλλουμε και τον κόσμο, είτε τον συνταξιοδοτικό είτε τον εργατοϋπαλληλικό».