Ριτ. Ντελή Χουσεΐν: «Αποκομιδή σκουπιδιών και λειψυδρία από τα βασικότερα προβλήματα του Δήμου Μύκης»

Ο νέος Δήμαρχος Μύκης μιλά αποκλειστικά στην «Θ»

Έμφαση στις Θέρμες – Άθλια η κατάσταση σε ιατρείο, κοινότητα και λουτρά

 

Για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο Μύκης, με κυριότερα το πόσιμο νερό, τον κίνδυνο λειψυδρίας σε Εχίνο και Γλαύκη, αλλά και την αποκομιδή των απορριμμάτων, μίλησε στην «Θ» ο νέος Δήμαρχος κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε να δημοσιοποιεί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Fb, εικόνες από τις Θέρμες και τα λουτρά με εγκαταλελειμμένα τα κτίρια του Ιατρείου, της Κοινότητας και των Λουτρών, τα οποία αναμένεται να αποκατασταθούν μέσω του προγράμματος Interreg (Ελλάδα – Βουλγαρία) στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και ο Δήμος Μύκης, όπως εξηγεί ο ίδιος.

«ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ – ΑΘΛΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑ»

Ειδικότερα ο Ντελή Χουσεΐν, σχετικά με το πρόγραμμα Interreg, ανέφερε ότι «μέσα από αυτόν τον «πλούτο» που έχουμε, μπορεί να κερδίσει και οικονομικά ο Δήμος Μύκης. Εμείς, έχουμε μπει στο πρόγραμμα Interreg, το οποίο περιλαμβάνει και κατασκευές. Θα συμμαζέψουμε κάποια πράγματα στις Θέρμες, όπως το Ιατρείο (όπως είδατε και στις φωτογραφίες που βρίσκεται σε μια άθλια κατάσταση), η κοινότητα – ως κοινοτικό διαμέρισμα, αλλά και τα λουτρά. Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε και τον ξενώνα που έχει μείνει στην μέση και θα δημιουργήσουμε έναν «κύκλο» γιατί σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και η Καβάλα, αλλά και κάποιοι φορείς από την Βουλγαρία (πανεπιστήμιο, δύο δήμοι και μια ΜΚΟ). Θέλουμε να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό. Πριν όμως από αυτό, πρέπει να διορθώσουμε και να αποκαταστήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα για να αξιοποιήσουμε αυτόν τον «πλούτο» που έχουμε στα χέρια μας».

«ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ»

Σε ο,τι αφορά στην πρώτη «εικόνα» που συνάντηση, με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Ντελή Χουσεΐν υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Έχουμε κάνει κάποιες επαφές με τον ΣΔΑΝΞ. Θα πρέπει να αλλάξει κάτι και σε αυτόν τον τομέα, γιατί δεν εξυπηρετούμαστε. Πληρώνουμε μεγάλα ποσά και δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τον δήμο μας. Έχουν δεσμευθεί για κάποιες βοήθειες, αλλά αν δεν μπορέσει να προχωρήσει το θέμα, θα κάνουμε και εμείς κάποιες περικοπές ως προς τις πληρωμές μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε το θέμα. Το έχω μεταφέρει και στον κ. Διευθυντή αυτό. Τα δρομολόγια που αναγράφονται στις καταστάσεις, δεν τηρούνται. Έχουμε παρακολουθήσει το θέμα, ενώ και εγώ προσωπικά έχω βιντεοσκοπήσει την προηγούμενη ημέρα και την επομένη κατά την οποία θα περνούσε το φορτηγό για την αποκομιδή, αλλά δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε και οι δυο πλευρές. Αν δεν διορθωθεί, όπως προείπα, θα γίνουν περικοπές. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

 

«ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΕ ΕΧΙΝΟ ΚΑΙ ΓΛΑΥΚΗ»

«Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για το οποίο με ενοχλούν συνεχώς, είναι το πόσιμο νερό. Δεν γνωρίζω πότε έγινε για τελευταία φορά ο καθαρισμός των δεξαμενών. Ήδη έχει γίνει μια μελέτη για να καθαριστούν όλες οι δεξαμενές (περίπου 100), να γίνει μια απολύμανση και ο,τι χρειάζεται. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε, ενώ ένα ακόμη θέμα αφορά στο νερό που συνέχεια μειώνεται, οπότε θα πρέπει να βρούμε άμεσα νερό, διότι – όπως με έχουν ενημερώσει οι υπηρεσίες – σε πρώτο βαθμό, υπάρχει επικινδυνότητα για λειψυδρία στον Εχίνο και εν συνεχεία στην Γλαύκη. Είναι δυο πολύ μεγάλα χωριά, που αποτελούν σχεδόν το 1/3 του βουνού. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες, έχουμε εντοπίσει κάποια σημεία και προσπαθούμε να τα χρηματοδοτήσουμε για να φέρουμε τα νερά προς τα κάτω».

 

«ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΩ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΗ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με την γνώμη του για την περασμένη θητεία του κ. Τζεμήκ Καπζά, ο Δήμαρχος Μύκης, σημειώνει με έμφαση ότι «για την περασμένη πενταετία έχω να πω πάρα πολλά, αλλά είναι νωρίς ακόμη. Ήδη έχω συμπληρώσει κάποια στοιχεία, που σταδιακά θα δοθούν στην δημοσιότητα. Δεν θα μείνουν μέσα στο «συρτάρι». Έχω διαπιστώσει ήδη κάποια πράγματα και θα φτάσουν και σε εσάς εν ευθέτω χρόνω. Απλώς θα ήθελα και κάποια άλλα στοιχεία για να μπορέσω να καταλήξω στο τι ακριβώς έχω παραλάβει».

 

«ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΟ…ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ»

Κλείνοντας στο μήνυμά του ο ίδιος, υπογράμμισε ότι «επειδή είμαι από τους δημάρχους που ζουν στο χωριό και συνεπώς ζουν την καθημερινότητα, μπορώ να πω ότι έχω ένα «βήμα» και έναν λόγο παραπάνω. Όταν εγώ στο σπίτι μου δεν έχω νερό, δεν έχω παιδική χαρά, δεν έχω την καθαριότητα στην καθημερινότητά μου, βιώνω την κατάσταση πιο πολύ από όλους. Όλοι όσοι πέρασαν από εκεί (αν εξαιρέσουμε την θητεία του κ. Τσουγκάλ), δεν έμεναν στα χωριά του Δήμου Μύκης. Αυτό σημαίνει ότι δεν τους ενδιέφερε και πολύ η καθημερινότητα και τα προβλήματα της. Αποδείξαμε από την αρχή, ότι δεν μας ενδιαφέρει σε ποιο χωριό έχουμε καλές σχέσεις ή από πιο χωριό είμαι εγώ. Μας ενδιαφέρει σε ποιο χωριό υπάρχουν ανάγκες, έστω και αν σε αυτό το χωριό κατοικούν 100-150 άτομα. Θα συνεχίσουμε με το που υπάρχουν προβλήματα. Δεν θα το δούμε πληθυσμιακά βάσει του ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι οικισμοί ή πολιτικά βάσει του ποιοι μας στήριξαν».